Säljande text – från språk till målgrupper och SEO

Publicerat av Stefan Nordström den

säljande text på nätet - ett sätt att få mer försäljning

Hur skriver du säljande texter som både lockar besökare och får dem hela vägen till ett köp? Detta är en fråga som de flesta som jobbar digitalt söker svar på. Och det är inte en enkel fråga att besvara – snarare är hemligheten till en säljande text att lyckas med flera olika beståndsdelar, framför allt att göra det bättre än konkurrenterna.

Några saker som behöver vara rätt är skrivhantverket, målgruppsanpassningen, sökmotoroptimeringen och konverteringsoptimeringen. Dessutom behöver du ofta vara duktig på att promota ditt innehåll i andra kanaler, som t ex sociala medier. Här tittar vi på flera olika aspekter av att skapa en säljande text.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Säljande texter ur ett språkperspektiv

Innan vi går djupare inom digital marknadsföring bör vi först titta på det språkliga. Det finns nämligen flera saker som kan göra att dina texter blir mer personliga och intressanta. För det första bör du välja du- eller ni-form över att t ex använda man eller andra mer opersonliga former.

Texter behöver vara som ett samtal – direkta, personliga och engagerande. När du talar till kunden som en person blir företaget som en samtalspartner. I stora drag är detta vad god content marketing handlar om; kunden ska inte längre bli marknadsförd mot. Istället ska den få ta del av relevant information och ett engagerande samtal.

Eftersom din text har en målsättning att sälja blir strukturen också mycket viktigt. Trafiken kommer ofta till din hemsida från olika källor med ett syfte i åtanke. Informationen i din artikel behöver ta vid där, och presentera dina produkter som en lösning på eventuella problem. Och du behöver hitta precis rätt i balansgången mellan att sälja och informera så att läsaren inte känner sig överdrivet marknadsförd emot, vilket ofta är en utmaning.

Flyt och olika typer av läsare

Förutom personlig du och ni-form gäller det också att skapa flyt och få rätt rytm. Exempelvis är det bra att använda övergångsord och ett aktivt språk i så stor utsträckning som möjligt. Dessutom skiljer sig dina olika läsare åt – dels tillhör de olika målgrupper med skiljda målsättningar, dels skummar vissa igenom texter medan andra läser på djupet.

En säljande text behöver tillfredsställa läsarnas behov oavsett om de är inne på webbsidan i 30 sekunder eller 10 minuter. Därför är det ofta bra att göra summeringar i början eller slutet på texter, eller varför inte före ett långt textstycke? Tänk också på att anpassa dina stycken och formatering för mobila enheter – vissa saker som ser bra ut på desktop-dator är inte alls lika läsbara på smartphones och surfplattor.

Rubriker, ingresser och inledning

Få saker är så viktiga som det första intrycket, speciellt när det gäller digitala texter. Vårt tålamod blir nämligen sämre och sämre. Därför gäller det att fånga intresset och visa läsaren att den hittat rätt redan när den överblickar texten för första gången.

De flesta av oss läser rubrikerna och inledningen först. Alltså behöver rubrikerna visa att innehållet är relevant, samtidigt som inledningen och eventuella ingresser lockar till att läsa vidare. Faktum är att brödtexten ofta förblir oläst om du inte lyckas med detta. Ett bra förhållningssätt är att tänka på att rubrikerna själva ska kunna berätta hela historien.

SEO (sökmotoroptimering)

SEO (sökmotoroptimering)

Det första steget till en säljande text är att få den läst – för vad spelar den för roll om ingen hittar dit? Därför behöver du jobba med organisk SEO i syfte att hamna högt på Google. När du lyckas skriva en relevant text som ligger bra till inom olika nyckelord dyker besökarna upp, dessutom utan att du behöver betala för dem som vid betald annonsering.

Dock kan betald annonsering som Google AdWords eller Facebook-annonser vara ett bra komplement till det organiska. Oftast är en kombination det allra bästa, förutsatt att du har resurserna. Dessutom kan det vara bra att dela sina inlägg organiskt för att få lite extra trafik från sociala medier.

CRO (konverteringsoptimering)

När du lyckats med att få in trafiken på ett bra sätt kommer nästa steg: att faktiskt sälja in dem som landat på din sida. För att göra detta behöver du ha bra digitala KPIer på plats, exempelvis att utföra ett köp. Men det kan t ex också handla om att börja prenumera på ett nyhetsbrev, utföra ett quiz eller söka kontakta med ditt företag. Det viktiga är att det är relevant för din affär, samtidigt som det är mätbart.

När det gäller själva skrivandet av en säljande text handlar det om att identifiera s k ”pain points” och andra saker som målgruppen ser som viktigt. Ofta finns det ett sätt att väva in dina produkter eller tjänster som en lösning. I mångt och mycket är detta nyckeln till att lyckas med content marketing i stort.

Du behöver också jobba med att designa för att få så många konverteringar som möjligt. Men hur ser detta ut rent praktiskt? Jo, framför allt handlar det om att öka din konverteringsgrad; den procent av de på en sida som når målet. Detta är något som du hittar i t ex Google Analytics.

Efter att du lärt dig hur många som konverterar får du sedan designa element som länkar, knappar, formulär och pop-ups så att de får så många som möjligt att konvertera. Glöm inte att tänka mobilt – många gånger snöar vi in oss på traditionella desktop-datorer och missar att texter och webbplatser även ska vara säljande på t ex mobiler och surfplattor.

Säljande text om produkt

Men hur skriver du säljande produkttexter? Det är en motiverad fråga, för produkttexter skiljer sig väsentligt från blogginlägg och andra typer av faktatunga webbsidor. Här handlar det om att snabbt och direkt beskriva fördelar och komma med säljargument. Oftast blir sökmotoroptimering lite mindre viktigt, även om produktsidor inte är inriktade på det på samma sätt.

Det allra viktigaste är att du inte tar lätt på det genom att kopiera in produkttexter från andra hemsidor. Dels är produkttexterna en plats där du kan sälja, dels är duplicerat innehåll något som kan skada hemsidans position på Google. Resan från behov till lösning är mycket viktig.

Säljande text på engelska

Hur skiljer sig en säljande text på engelska från en på svenska? Jo, ganska mycket faktiskt – i alla fall så pass mycket att Resume faktiskt har en kurs om säljande copywriting på engelska.

För oss med svenska som modersmål kan det vara utmanande att skriva lika bra på engelska, men självklart har du mycket att vinna på att hitta en tvåspråkig skribent om du har en sida som kräver det. Då blir innehållet mer enhetligt, oavsett vilket språk det är på.

Glöm inte att omarbeta!

Mitt slutliga tips är att inte glömma att omarbeta och analysera texter, för likt så mycket inom digital marknadsföring hittar du sällan helt rätt från början med texter. Du vet faktiskt inte hur säljande din text är förrän den varit live ett tag. Och även om den går bra finns säkert saker som är värda att förbättra.

Dels kan du titta på texten med nya ögon och göra språkliga förbättringar, dels kan du titta i t ex Google Analytics och se hur den presterar rent statistiskt. Nästan alltid hittar du något att omarbeta, och det allra flesta gångerna har det också effekt. Mitt slutliga tips kring detta är att aldrig se ditt digitala content som färdigt – oavsett hur bra det presterar.

Behöver du hjälp med säljande text eller annan digital marknadsföring?

Letar du efter någon som kan hjälpa dig skapa säljande text, eller annat som ökar försäljningen, som t ex sökmotoroptimering eller konverteringsoptimering? Då har du hittat rätt! Jag är en copywriter med ena foten i SEO som kan hjälpa dig med alla dessa saker. Dessutom är jag också van att skapa säljande text på engelska.

Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
Hur lång tid tar SEO? ->
Hur får du till copyn i dina nyhetsbrev? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *