Allt om att bli reseskribent – hur fungerar det?

Publicerat av Stefan Nordström den

hur är det egentligen att vara reseskribent?

En reseskribent skapar olika typer av reseskildringar på nätet och i andra typer av tidskrifter. Det är lätt att tro att det bara är att vara reseintresserad och bege sig iväg, men det är långt ifrån hela sanningen. Tvärtom kan det vara otroligt utmanande att vara reseskribent eller resebloggare. Dels är konkurrensen oerhört tuff, dels är resande inte alls samma sak när du samtidigt behöver skapa fantastiskt innehåll.

Här svarar jag på några de vanligaste frågorna kring reseskribenter, t ex hur du blir en reseskribent och vad som krävs för att lyckas. Personligen har jag periodvis levt som digital nomad och skapat resecontent, även om jag aldrig varit en reseskribent eller resebloggare på heltid. Istället har jag använt min bakgrund som digital marknadsförare och huvudsakligen tjänat pengar på copywriting och SEO medan jag rest runt.


    Stefan NordströmOm Stefan Nordström

    Konsult inom digital marknadsföring
    7 års erfarenhet
    Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
    nordstromstefan86@gmail.com
    https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


    Hur blir du reseskribent?

    Reseskribenter kan komma från många olika bakgrunder. Det kanske allra naturligaste är att vara journalist eller copywriter. Men även reseintresset i sig kan leda till att någon börjar skriva om sina upplevelser.

    Precis som det låter finns det många sätt. För att lyckas får du ofta bredda dina grundkunskaper med det som saknas för att få bli en bra reseskribent. Det finns många sätt att göra det på. Därför är det svårt att svara på frågan ”hur” bara rakt upp och ned.

    Utbildning

    Behöver en reseskribent en formell utbildning? Egentligen inte. Men det är så klart bra att ha användbara kunskaper och erfarenheter i bagaget, om inte annat när du ska övertyga eventuella arbetsgivare. Allra mest logiskt är så klart att vara utbildad journalist eller skribent, men det kan även finnas poäng att ha annat i bagaget.

    Eftersom dagens media är så centrerat kring content kan det faktiskt vara bra att kunna digital marknadsföring. När du kan de har du en verktygslåda för att locka besökare och konvertera dem. Dessutom kan du då ofta en del sökmotoroptimering, något som är mycket nyttigt för att ens innehåll ska bli sett på nätet.

    Reseskribent eller resebloggare

    Men var går egentligen skiljelinjen mellan en reseskribent och en resebloggare? Jo, till viss del tycker jag att det går in i varandra, och någon som kan det ena kan ofta också det andra. Snarare än hantverket handlar det om var materialet hamnar.

    Reseskribenter jobbar vanligtvis ihop verk som de sedan säljer till tidskrifter eller hemsidor, medan resebloggare publicerar sitt material på en egen plattform. Som reseskribent kan du alltså få ett mer stabilt frilansliv gällande inkomst, men det gäller också att hitta någon som betalar bra och regelbundet för dina artiklar.

    En resebloggare behöver hitta andra sätt att tjäna pengar på sitt content, t ex genom monetisering, produktsamarbeten, Patreon, merchförsäljning och annat. Det kräver en rejäl mängd besökare för att fungera. Men när de väl börjar trilla in brukar också förslagen och idéerna som ger pengar komma.

    Foton är viktiga som reseskribent

    Foton är en mycket viktig aspekt av bra resecontent. Syftet är trots allt att skapa intresse för att åka till platsen, och vad är bättre på det än fina foton? Dels behöver de vara av hög kvalitet, dels behöver de förmedla precis rätt känsla.

    Det är en stor fördel att vara både skribent och fotograf på hög nivå, eftersom du då har grunden till att skapa riktigt bra content på egen hand. Dessutom kan du genom bilderna marknadsföra ditt material på Instagram – en plats där många reseintresserade hänger.

    Resevideo – att börja med videos och vloggande

    Steget efter att skriva, blogga och fotografera är att börja med video. Och det kan löna sig – ambitiösa resevloggare som t ex Drew Binsky har mängder med följare. När det lyckas är video en attraktivare form av reseinnehåll som verkligen kan förmedla hur en plats känns att besöka.

    Men sen är det bra att ha i åtanke att konkurrensen är stenhård. Du behöver verkligen skapa något speciellt för att hävda dig som resevloggare. Om inte annat krävs ofta utrustning och filmmakeri på riktigt hög nivå.

    Udda resmål och vinklar

    Konkurrensen bland reseskildringarna är hög, vilket innebär att det gäller att skapa content som verkligen står ut. Eftersom det mesta redan skapats gäller att besöka udda resmål eller hitta helt nya vinklar. Och det märks på trafiken och engagemanget när du hittat rätt. Ibland kan det vara rätt bisarra idéer som lyckas, speciellt när det gäller video.

    Självklart hjälper det också om du är duktig på att paketera ditt innehåll och dess tema så att potentiella läsare bjuds in att klicka.

    Brett och smalt som reseskribent

    Som reseskribent behöver du hitta just de guldkorn som står ut i den höga konkurrensen. Då gäller det att avgränsa sig. Att exempelvis göra en full guide till New York är troligen inte ett gångbart alternativ för att få trafik från Google, men om du däremot avgränsar dig till underskattade indiska restauranger i Queens kan det bli ett helt annat resultat.

    Även om jag har ganska begränsad mängd reseinnehåll på den här webbplatsen får min guide till den lilla orten Kampot i Kambodja långt mer trafik än de artiklar som handlar om populära platser som Bali och Lissabon.

    Här gäller det alltså att tänka till och verkligen hitta rätt; tematiseringen och avgränsningen är lika viktig som själva hantverket, i alla fall om du vill få rejält med läsare. Ännu bättre är det om avgränsningen samspelar med tipset om udda resmål och vinklar. Och i kombination med detta behöver det vara något som läsarna faktiskt är intresserad av. Summan av allt detta är att det långt svårare än många tror att lyckas som reseskribent.

    Slutligen: balansen mellan att resa och att skriva

    Något som jag kämpat med en del som digital nomad är balansen mellan att njuta av reseupplevelserna och samtidigt klara av mitt arbete. Jag misstänker att denna balansgång blir ännu svårare när du faktiskt måste dokumentera dina reseupplevelser, både i form av text och bild.

    Dels kan det vara svårt att vara lika mycket i ögonblicket som vid vanligt resande, dels är resor ofta väldigt utmattande. Av denna orsak har jag undvikit att utförligt dokumentera mina resor och istället hållit mig till summeringar och annat mer lättjobbat material.

    Här tror jag dock att det skiljer sig kraftigt mellan olika människor. Personligen gillar jag att till stor del stänga av smartphonen när jag reser och upplever saker. Men för de som ändå känner att de kan njuta av ögonblicket tror jag att livet som reseskribent kan vara en bra balansgång mellan resande och yrkesliv. Som sagt, så många gånger förut: vi är alla olika.

    Behöver du en skribent eller annan hjälp med content?

    Behöver du en skribent eller annan hjälp med digitalt content? Då har du hittat rätt! Jag är nämligen en frilansande contentexpert som sysslar med allt från copywriting och sökmotoroptimering till många andra saker inom digital marknadsföring. Intresserad? Lägg till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

    Lär dig mer:

    SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

    Hur är det att vara frilansande copywriter? ->

    Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->

    10 sätt att besegra din skrivkramp ->


    Stefan Nordström

    Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

    2 kommentarer

    Marie Regell · november 20, 2021 kl. 1:38 e m

    Hej Stefan
    Tänker byta bana och vill börja skriva som inkomstkälla. Behöver tips på bästa copy/journalist/skrivkurs du kan rekommendera. Det måste vara distans samt inte för dyrt och ge lite cred;)) seo får jag väl se som ett absolut måste! Hittade dig vid COPY sök på Safari. Sparar dig å lär mig vidare.
    Ha det fint hörs//Marie

      Stefan Nordström · november 24, 2021 kl. 8:31 f m

      Hej Marie!
      Spännande att du vill satsa på copywriting. Dessvärre har jag inte några bra tips när det gäller renodlade skrivkurser, då min bakgrund främst är inom digital marknadsföring. Men det finns mycket bra där ute 🙂
      Ha det gott och lycka till med skrivandet!
      // Stefan

    Lämna ett svar

    Platshållare för profilbild

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *