Vad är redaktionell text och var kan du få hjälp med den?

Publicerat av Stefan Nordström den

redaktionell text

Redaktionell text är innehåll där skribenten sammanställer information på ett sätt som är lätt att ta till sig. Det kan skapas med eller utan ett kommersiellt syfte, men det är vanligt att det ingår som en del av ett företags digitala eller analoga marknadsföring. Några vanliga exempel på redaktionell text är det content som finns i bloggar, nyhetsbrev och pressmeddelanden.

Här tittar vi närmare på vad redaktionell text faktiskt är, och även hur utvecklingen påverkats av modern digital marknadsföring. Och av vilka företag kan du få hjälp att skapa redaktionell text av hög kvalitet? Finns det andra alternativ?


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Redaktionellt = content marketing?

Eftersom redaktionell text syftar till att vara lättförstådd och trovärdig samtidigt som den säljer finns det mycket gemensamt med content marketing. Som contentskribent känns arbetssättet ofta som att det liknar det vid redaktionellt innehåll, t ex eftersom jag ofta sammanställer källmaterial i artiklar.

Detta bekräftas även när du söker på nätet efter redaktionell text, eftersom många byråer nämner content marketing och redaktionellt på samma gång bland sina tjänster. I slutändan blir skillnaden väldigt liten, vilket leder till att skillnaden mellan mer objektivt redaktionellt content och marknadsföringsmaterial blir allt mindre.

Redaktionell text med marknadsföringssyfte

Annonser räknas traditionelllt inte som redaktionell text. Men ibland syns ändå redaktionellt content med marknadsföringssyfte som inbäddade artiklar i onlinetidningar. Då det är skrivet och utformat som de andra innehållet kan det ibland vara svårt att se skillnad, vilket har orsakat debatt.

Och med rätta – marknadsföringslagen säger faktiskt att det ska gå att se skillnad på vad som är riktad marknadsföring och inte. Ofta vill annonsörerna ha så liten gränsdragning som möjligt, medan de som publicerar behöver följa lagar och förhållningssätt.

Hur får du till din redaktionella text?

Men hur får du egentligen till riktigt bra redaktionell text som representerar ditt företag och din affär på rätt sätt? Jo, det finns en hel del att tänka på – dels behöver du vara den som är mest relevant, dels behöver du ha rätt tonalitet för målgruppen (eller målgrupperna). Och det är bara början, för sedan behöver du ju se till att hemsidan även bidrar med affärer i slutändan.

Några tips för bra redaktionellt innehåll är:

  • Var relevant
  • Hitta rätt tonalitet för målgruppen
  • Gör grundlig research
  • Anlita en skribent som är expert inom området

Att stå sig i konkurrensen

Idag finns det många olika byråer och andra företag som erbjuder redaktionell text inom olika affärsområden. Men vad ska du tänka på när du anlitar någon för att skriva marknadsföringstexter? Jo, framför allt att konkurrensen på digitala plattformar är mycket hård. Därför är det oftast bättre att satsa på kvalitet än kvantitet.

Av denna orsak bör du ställa dig kritik till väldigt billigt innehåll. Denna typ av redaktionella texter är ofta så billiga att de helt inte kan kvalitetssäkras eller researchas för den kostnaden som erbjuds. Alltså är det följdaktligen inte heller texter som kommer stå sig i konkurrensen på Google, eller för den delen värderas högt av dina läsare.

Bra redaktionell text och annat content är som mycket annat – kvalitet kostar. Men när du väljer kvalitet får du också det material som har större möjligheter att skapa nya affärer och bygga varumärke.

Hjälp med digitalt content

Behöver du hjälp med redaktionell text eller något annat inom digitalt content? Då har du hittat rätt – jag är nämligen en frilansande innehållsexpert som kan hjälpa dig med allt från att skriva och förbättra artiklar till SEO och att sälja mer genom hemsidan. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
Hur lång tid tar SEO? ->
Övergångsord – en nyckel till bra flyt i texter ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *