Hur skriver du en bra recension?

Publicerat av Stefan Nordström den

Hur skriver du en bra recension?

Hur skriver du en bra recension egentligen? Vad finns det för knep? Oavsett vad du ska recensera finns det definitivt tips som funkar. Här tittar vi på några av dem. Jag vågar nästa garantera din nästa recension blir bättre.

Men vem är jag att tala om recensioner? Jo, jag vill säga att jag är hyfsat kvalificerad. Dels har jag jobbat som copywriter under många år, dels har jag – som en del av mitt musikintresse – skrivit många musikrecensioner. Här tittar vi närmare på vad som gör en bra recension, och vad jag skulle kunna erbjuda dig som contentskapare.


  Stefan NordströmOm Stefan Nordström

  Konsult inom digital marknadsföring
  7 års erfarenhet
  Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  nordstromstefan86@gmail.com
  https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


  Beskrivning

  En korrekt beskrivning av det du recenserar är bland det allra viktigaste. På en sajt där jag brukade skriva musikrecensioner var det faktiskt många artiklar som blev nekade på grund av ”lacking music description”. Väldigt ironiskt på en portal för inbitna musiknördar. Men det var så det såg ut.

  Så se till att veta vad du skriver om. Och förmedla det på ett sätt som läsaren kan ta del av. Allra bäst är om det även fungerar för någon som är helt okunnig inom ämnet.

  Saklighet och kritik

  De allra tråkigaste recensionerna är de som bara säger positiva saker. Speciellt om de inte går in på djupet. Våga vara saklig, kritisk och djupgående. Målet är att ge en ordentligt beskrivning av hur det du recenserar får dig att känna. Då gäller det att våga vara kritisk, och självklart vara det på rätt sätt.

  Struktur

  En recension behöver inte vara lång. Men den behöver en tydlig struktur, t ex en inledning och en slutsats. Bra texter berättar en historia och får med sig läsaren. Det kan du lyckas med i produktrecensioner och musikrecensioner också. Få till en tydlig inledning som väcker frågor och får med sig läsaren. Sedan kan du besvara dem vartefter.

  Underhållningsvärde

  Recensenter är inte de roligaste skribenterna. Därför lönar det sig oerhört mycket att underhålla. Faktum är att det verkligen står ut. De gångerna jag skrattat till ordentligt av en recension kan räknas på en hand. Så se till att vara en av dem som står ut, speciellt om du har ett visst sinne för humor som målgruppen förstår.

  Variation – en nyckel till en bra recension

  Ett varierat språk gör mycket för ditt skrivande. Och detta gäller i högsta grad även recensioner. Våga stoppa upp flödet genom att ifrågasätta något eller få in ett påstående. Varför inte en punktlista eller något annat element som bryter upp? Allt sådant är definitivt välkommet, där det känns relevant.

  Återigen gäller det att göra allt för att vara annorlunda, och undvika att skapa stora textblock. Gör ditt innehåll livfullt och lätt att ta del av istället.

  Korrektur

  Texter online går fort. Ibland väldigt fort. Då är det lätt att vi glömmer korrekturen. Men om du inte ens kan stava ordentligt, varför skulle någon lita på ditt omdöme i recensionen? Gör jobbet och korrekturläs ordentligt. Detta är något jag fallit dit på själv, och det gör jag fortfarande.

  Betyg, poäng eller skala – måste det vara med i en recension?

  Recensioner kommer ofta i samband med ett betyg eller en poäng. Men måste du ha det, och vad är egentligen den bästa skalan? Personligen har jag skrivit recensioner både med och utan betyg. Ibland tycker jag att det har en poäng, t ex om någon snabbt vill se vad jag tycker. Men samtidigt kan vissa fall bli för mycket; vad skiljer exempelvis 84/100 från 85/100 om du använder en sådan skala?

  Jag tycker att det är mycket upp till dig själv som recensent. Om du inte är bunden av en sajt eller tidskrifts regler, så klart.

  Summeringar, fakta och länkar

  Det är alltid bra att krydda en recension med summeringar och fakta. Då blir det lättare att ta till sig av informationen. När jag skriver musikrecensioner på min egna sajt brukar jag t ex lista artistens namn, albumet, året, skivbolaget, ursprungslandet, låtlistan och annan relevant fakta.

  Jag tycker också att det är bra att få med länkar där det passar in. Detta är speciellt viktigt om du recenserar någons konst – du kan ju faktiskt hjälpa dem att få fler kunder och följare.

  Behöver du hjälp med content?

  Behöver du hjälp med recensionstext eller annat digitalt content? Då har du kommit rätt! Jag har hjälpt många företag med informativa, säljande och sökmotoroptimerade texter. Hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

  Mer om skrivande från bloggen:

  15 saker som kännetecknar bra content ->

  Vikten av ett aktivt språk ->

  Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->

  Översätta hemsida – maskin eller människa? ->


  Stefan Nordström

  Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

  0 kommentarer

  Lämna ett svar

  Platshållare för profilbild

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *