Natural voice reader – ett måste för copywriters och andra inom content

Upptäckten av natural voice (natural voice reader, text-to-speech, TTS) var en stor sak för mig. Eller närmare bestämt för min process som copywriter och contentskapare. Så pass att jag vill skriva ett blogginlägg om det och dela med mig.
Men vad är egentligen natural voice? Och varför är det så användbart? Här tittar vi närmre på det, och hur jag använt det som ett vapen för att förbättra mitt skrivande. Det är verkligen något som alla borde testa. Så häng med!
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Vad är natural voice?
Men vad är egentligen natural voice? Jo, det betyder flera olika saker. På Google verkar det som att denna artikel kommer konkurrera med såväl sånglärare som artificiell intelligens. Tråkigt! Jag vill ju ha all trafiken.
Hursomhelst, här pratar jag om natural voice readers: webbplatser där du kan få din text uppläst av en mänsklig röst. Du kan klistra in eller ladda upp det du skrivit. Ofta går det även att ladda ned din skapelse i mp3-format. De kallas också för text-to-speech eller TTS.
Fördelen med natural voice
Varför tycker jag att natural voice är så oerhört bra för copywriters och andra som skapar content? Jo, istället för att gång på gång läsa igenom dina artiklar kan du luta dig tillbaka och verkligen bli en läsare. Det blir en helt annan upplevelse.
För det första får du en helt annan känsla för flytet när du hör texten. För det andra blir det mycket lättare att hitta slarvfel som inte beror på stavning. Även upprepningar framstår på ett mycket tydligare sätt än när du läser.
Natural voice readers – när?
Jag pratar hela tiden om processen. Men när är det dags att köra din text igenom natural voice? Det beror så klart på vad som känns bäst. Personligen brukar jag färdigställa hela texten, göra av med stav- och grammatikfel samt läsa igenom innan jag vänder mig till natural voice.
Det resulterar i att den verkligen blir kvalitetskontrollerad. Och då har jag dessutom gjort en hel del aktivt läsande och editerande innan jag kan lyssna på artikeln på ett mer passivt sätt.
Processen ser ut ungefär såhär (det skadar inte att köra fler vändor, vilket jag oftast gör)
- Research
- Skrivande
- Korrektur/editering/vässning
- Kolla tonalitet och varumärke (om möjligt)
- Kolla eventuella nyckelord
- Sökning efter stav- och grammatikfel
- Natural voice reader
I slutändan är det helt enkelt något som gör att du förbättrar din process och höjer kvaliteten på dina texter. Jag har märkt stor skillnad, och jag tycker även att jag får färre synpunkter från mina kunder.
Och färre synpunkter betyder både nöjdare kunder och mindre tid på revisionsrundor. Mer effektivt och mer betalt per projekt. Dessutom har det förbättrat mitt skrivande.
Det är helt enkelt en helt annorlunda upplevelse att lyssna på sin text. Du blir verkligen en mottagare. Och det blir så tydligt när du skriver onaturligt eller med bristande flyt. En sann genväg till att skriva som du pratar.
Vad finns det för alternativ?
Olika plattformar för natural voice varierar kraftigt i kvalitet. Generellt är så klart de betalda bättre. Personligen använder jag gratisplattformen Natural Readers. Den är långt ifrån perfekt, men tillräckligt bra för att upptäcka missar stavfel, grammatikfel, upprepningar och bristande flyt. Dessutom klarar den både engelska och svenska.
Värt att notera är att Natural Readers även har en betalvariant. Gratisversionen har en begränsning på 20 minuter per dag. Men det finns som sagt en hel del plattformar med olika prisnivå, fokus och kvalitet. Om du använder natural voice väldigt mycket kan det vara värt att betala.
Ett annat alternativ jag upptäckt är TTSMP3. Där kan du även spara ned din textuppläsning som en ljudfil. Inte alls dumt. Dock finns en gräns även där: 3 000 ord.
Behöver du hjälp med content?
Nu när du vet att jag – likt en ljudbok – sitter och lyssnar på min copywriting vet du att jag menar allvar med min process. Eller hur? Så varför inte anlita mig för att få ordning på ditt digitala innehåll? Mina expertområden är copywriting och SEO, men jag sysslar med i princip allt som har med content att göra.
Intresserad? Välkommen att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Lär dig mer:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
0 kommentarer