Mina tankar om ChatGPT och AI inom copywriting/content

Publicerat av Stefan Nordström den

Mina tankar om ChatGPT och AI inom copywriting och content

Copywriting med ChatGPT och andra AI-verktyg är på frammarsch, men vad innebär det för de som skapar och köper content? Är det slutet för oss copywriters? Nej, det tror jag verkligen inte! Snarare innebär det både utmaningar och potential.

Här är mina tankar om copywriting med ChatGPT som frilansande digital marknadsförare med fokus på content.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är ChatGPT?

ChatGPT är en omtalad AI-klient som automatiskt kan svara på frågor och framställa innehåll. Precis som när det gäller AI-grafik har det blivit ett alternativ till mänskliga skapare. Som copywriter och contentmarknadsförare finns det så klart inte mycket annat att göra än att förhålla mig till denna nya verklighet. ChatGPT är gratis och går bara att komma åt online, men allt större delar av tjänsten börjar bli betald, t ex tillgången när det är många som använder den.

Varför ChatGPT-copywriting med AI?

Den stora fördelen många företag ser är att ChatGPT är kostnadseffektivt. Det går att skapa stora mängder innehåll med ett knapptryck, och det är så klart lockande (en bra copywriter kostar pengar, jag vet). Men samtidigt behöver någon med rätt kompetens se över allt detta innehåll, vilket också tar tid och kostar pengar.

Jag kan dock tänka mig att vissa former av innehåll kan passa att skapa med AI. Ett exempel är renodlade produktbeskrivningar, där den kommunikativa delen helt enkelt inte är lika viktig som vid t ex blogginlägg. Ibland krävs det inte lika mycket människa, men jag vill påstå att det oftast gör det!

Varför kommer riktig copywriting att bestå?

Jag misstänker att AI framför allt är något som lockar de som är ute efter billigt content i stora mängder. Som frilansare med premiumfokus är det inte min kundgrupp. Förhoppningen är att de som är ute efter innehåll av hög kvalitet fortsätter investera i mig och andra kvalificerade copywriters. Framtiden är oviss, men jag känner mig ändå relativt positiv.

Värdet av unikt och mänskligt content

Jag menar att renodlat AI-content påverkar både SEO och kommunikation negativt. Om ditt innehåll skrivs av ChatGPT eller en liknande klient kommer det troligen att vara snarlikt konkurrenternas – och om det är något vi vet om Google är det att sökmotorer inte gillar generiska artiklar. Dessutom tycker jag att humor, språkliga twistar och personlighet är en viktig del av copywriting. Detta går vi också miste om med AI.

Från skribent till manager/korrekturläsare

Jag tror att ChatGPT framför allt innebär en förändring av den roll copywriters och andra som arbetar med content har. Även om vi skriver mindre måste AI-innehållet överses, spetsas till och publiceras. Och jag är öppen för att ta mig an mer arbete av den typen – om det är det som krävs.

AI är inte slutet för copywriting, men det är en utmaning jag behöver förhålla mig till. Kanske är det en kombination av AI och duktiga digitala marknadsförare som leder till både kostnadseffektiv och säljande content i framtiden?

Behöver du hjälp med digitalt content?

Förhoppningsvis är du nu övertygad om att det är värt att anlita en riktig contentspecialist istället för att använda AI. Jag menar att det fortfarande är värt det, i alla fall om du verkligen vill hamna högt på Google, engagera och konvertera.

Intresserad av att spetsa till ditt digitala content? Kollega inom digital marknadsföring? Connecta gärna med mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *