Läsbarhet på webben är viktigt – här är det du behöver ha koll på!

Ja, vem orkar läsa text som ser ut så här, och ska vi verkligen behöva göra det? Nej, innehåll på webben ska vara utformad med läsbarhet i åtanke. Att designa för läsbarhet och få till det riktigt bra handlar om en hel del olika saker. Och det är viktigt för att besökarna ska kunna ta till sig ditt innehåll. Här tittar vi närmare på de viktigaste sakerna när det gäller hemsidor.
För oss som jobbar med digital marknadsföring handlar läsbarhet inte bara om läsarna. Även SEO:n, hur sidan uppfattas av Google och rangordnas, påverkas av hur läsbar den är. Därför gäller det att skriva och designa på sätt som gör både läsare och sökmotorer nöjda.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Lix-värde (läsbarhetsindex) – en metod för att mäta läsbarhet
Läsbarhet var något som var av intresse långt innan internets tid. Redan 1968 konstruerade Carl-Hugo Björnsson en formel, läsbarhetsindex, för att mäta den. Formeln baseras bla på medeltalet långa ord per mening och antalet punkter, komman och andra skiljetecken. Och den är så relevant att den följt hela vägen in i interneteran: du kan t ex använda sidan lix.se för att analysera texter, hemsidor och dokument.
Typsnitt
Få saker är så avgörande för läsbarheten som en webbsidas typsnitt. Därför är det viktigt att välja ett etablerat och lättläst typsnitt som gör det lätt för läsarna att förstå och ta till sig texten. Ibland kan det locka att försöka vara unik och ha ett mer eget typsnitt som står ut, men bli fel om det sänker läsbarheten. Tänk också på att typsnittet inte ska vara för smått.
Det är också viktigt att inte blanda för många typsnitt. Vi lär oss snabbt vilket typsnitt som gäller för olika rubrikernivåer och brödtexten på en hemsida. Om detta sedan inte följs överallt blir det svårt att ta del av innehållet. Undantaget är om du vill stå ut på ett fåtal platser, t ex med ett erbjudande eller en konverteringspunkt. Då kan det löna sig att avvika från standardtypsnittet.
Rubriker – disponering och hierarki
Ögonen och hjärnan gillar välstrukturerat innehåll. Därför det är bra att få till en tydlig rubrikstruktur med bra flyt och rätt indelning i olika nivåer. Fundera på om ordningen på rubrikerna har en logisk ordning, berättar en historia och har en optimal blandning av nivåer. Och få med dina centrala budskap i dina rubriker – en del har inte tid att läsa all brödtext utan nöjer sig med rubrikerna istället.
Glöm inte det grafiska: se till att rubriknivåernas styling och storlek tydligt visar vilken rubrik som är h1, h2, h3, h4 och så vidare. Oftast fixar CMS:et detta åt dig, i alla fall om du använder WordPress. Men jag ser ändå en hel del misstag på webben när det gäller detta.
Längd på stycken
Långa stycken och väggar av text gör det svårt att ta till sig budskapet och kan till och med göra att besökarna lämnar din hemsida utan att börja läsa. På webben är det bättre att ha stycken som inte består av mer än två, tre eller fyra meningar.
Tänk på att stycken ska ha tomma rader emellan sig för optimal läsbarhet. Och det ska inte finnas för mycket text mellan rubrikerna. 200 ord är absolut max, men gärna mindre. Om du vill ha koll på detta kan det vara bra att använda WordPress-pluginen Yoast SEO som varnar när du är ute på hal is med dina stycken.
Radavstånd
Ett lagom luftigt radavstånd gör det lättare att ta till sig en text. Lyckligtvis är detta något som ofta löser sig på egen hand om vi väljer ett bra CMS och en bra mall. Men även om din sajt är snygg och proffsig kan det vara värt att ta en titt på det.
Några exempel på det som är bra att gå igenom, förutom avståndet mellan textrader, är avståndet mellan rubriker och text samt avståndet mellan bilder, listor, länkar och andra element som används på sajten. Ofta kan dessa tweakas manuellt om det skulle behövas för att öka innehållets läsbarhet.
Bilder
Innehåll på webben kan lätt bli till enorma mängder text och likna ett Word-dokument snarare än en hemsida – även jag är skyldig till detta ibland. Men då finns det risk att du missar de läsare som tar del av bilderna i större utsträckning än texten. Och de finns där!
Gurun Neil Patel menar att det är optimalt att ha en bild per 150 ord i en bloggpost. Om jag skulle följa det skulle denna post ha uppåt 10 bilder (och det borde den nog ha egentligen). Men de måste ju vara bra och relevanta också.
Bilder är också en möjlighet att påverka användarna i din marknadsföring och stärka textens budskap. Bilder kommunicerar ofta mer känsla än text, och kan vara ett sätt att förstärka ditt budskap rejält. Därför kan det vara läge att tänka över den där gratisbilden och hitta något som är mer personligt, eller kanske påverka dina läsare genom humor eller någon annan känsla som förstärker materialet?
Listor och sammanfattningar
Alla läser på olika sätt: vissa gör det på djupet, medan andra snabbt vill ta del av informationen. Därför är det bra att designa på ett sätt som gör båda grupperna nöjda. Ett bra sätt att göra det är att ha listor, t ex punktlistor, och olika typer av sammanfattningar i artiklar och blogginlägg. Även faktarutor kan vara ett bra inslag.
Med hjälp av dessa metoder blir det lätt att snabbt plocka upp de centrala koncepten, och dessutom är det ett bra sätt att bryta upp stora textmassor.
Det språkliga påverkar också
En hel del av det content som finns på webben syftar till att informera om saker. Och då kan du inte räkna med att de som kommer in på din sida kan något om ämnet. Tvärtom, faktiskt. Det lönar sig att ha en ordentlig inledning med basics: bakgrund, historia, uttryck och annat som kan tänkas vara lämpligt. Då blir texten tillgänglig för alla, oavsett kunskapsnivå.
Det är också bra att använda ett enkelt språk. ”Skriv som du pratar”, säger många. Och jag håller med om att det är ett bra förhållningssätt. Ett annat sätt att se till att bibehålla läsarnas uppmärksamhet är att använda metoder som övergångsord och aktiv sats för att twista till och variera dina texter.
Sist men inte minst: tänk på läsbarhet på olika enheter
Ibland designar vi bara för en skärmstorlek, trots att de flesta av oss vet hur viktigt det är med responsiva hemsidor som ser bra ut på alla enheter. Och då riskerar vi att göra både besökare och sökmotorer missnöjda med vårt innehåll. Av denna orsak är det viktigt att kolla in din hemsida på mobiler och läsplattor, och glöm inte att texten ska kunna läsas på en smartphone på tunnelbanan såväl som en desktop-dator på kontoret.
Kort och gott: använd tipsen från denna från denna artikel gör din hemsida enkel att ta till sig under alla förhållanden. Då får det du vill kommunicera maximalt genomslag.
Behöver du hjälp med SEO eller digitalt content?
Nu vet du mer om hur viktigt läsbarhet är och mina tankar kring det. Men det finns en hel del annat att tänka på när der gäller digitalt innehåll. Behöver du hjälp med att skapa eller optimera content till dina digitala plattformar? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med texter, SEO och mycket annat?
Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Mer om digital marknadsföring och hemsidor från bloggen:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
0 kommentarer