Var hittar du en bra copywriter? Vad är det som gör en copy bra?

Publicerat av Stefan Nordström den

Var hittar du en bra copywriter? Vad är det som gör en copy bra?

Ibland kan det vara svårt att hitta en bra copywriter, eller åtminstone rätt copywriter. Här tittar vi närmare på vad som gör en copy bra och vad du kan göra för att hitta rätt. Förhoppningsvis ger det dig nya insikter och hjälper dig på traven.

Men vad kan jag om ämnet? Jo, en del i alla fall! Jag är en frilansande contentexpert som bl a jobbar med copywriting och SEO.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad utmärker en bra copywriter?

Men vad är det egentligen som gör en copywriter bra? En hel del olika saker! Här är några av de områden som en bra copywriter behöver ha koll på:

 • Grundläggande skrivteknik. Alla copywriters har faktiskt inte full koll på grundläggande skrivande, t ex stavning, grammatik, korrekturläsning och formatering. Men det borde så klart vara så
 • Variation och flyt. Ett stolpigt och trögt språk tråkar ut läsaren. Bra copywriters använder ett aktivt språk, övergångsord, punktlistor och andra tekniker för att underhålla, berätta och kommunicera rätt saker (för att inte tala om att uppmana till handling)
 • Förståelse för målgruppen. Olika målgrupper, nischer och företag kräver olika typer av tonalitet. En bra copywriter hittar rätt genom att variera sitt språk vid varje unikt uppdrag
 • Förståelse för plattformen. Digital copywriting handlar mycket om plattformen. Copy är inte bara text – det handlar också om att skapa rätt UX-upplevelse. Här finns det ofta en del att jobba på, men en bra copywriter har koll på skillnaden mellan att t ex skriva ett blogginlägg, ett nyhetsbrev eller copy till ett Instagram-inlägg
 • Sökmotoroptimering. Copy till webbplatser syftar ofta till att driva organisk trafik från Google och andra sökmotorer. I de situationerna behöver du en copywriter som kan SEO, gärna en s k SEO-copywriter som är expert på både sökmotoroptimering och skrivande. Utan den spetsen riskerar du att inte synas i den tuffa konkurrensen på Google
 • Kreativitet, idéer och geniunt språkintresse. En riktigt bra copywriter har också en skapande sida och kommer med egna, spännande idéer. Ofta bottnar det i allmänbildning och ett genuint språkintresse
 • Kundkommunikation. Att vara en bra copywriter handlar inte bara om leveransen. Som samarbetspartner behöver kommunikationen vara tydlig, vänlig och snabb. Med rätt kommunikation blir slutresultatet bättre samtidigt som allt går smidigare

En del av ansvaret landar också på beställaren. Utan en tydlig brief blir leveransen sällan vad den kunnat vara. Ju mer du ger din copy att jobba med, desto bättre blir slutresultatet.

Var hittar du en bra copywriter?

Det finns många ställen att hitta copywriters. Ett sätt är att använda Google, ett annat är att leta på LinkedIn, Fiverr eller andra ställen där det finns frilansare. Valet står ofta mellan att anlita en byrå eller en enskild frilanscopy. Och rätt val beror ofta på vad du letar efter.

Om du Googlar, var specifik. Sök efter ”copywriter inkomstförsäkring” eller ”copywriter som kan allt om padel” snarare än bara ”copywriter”. Då hittar du säkerligen någon som är mer nischad.

En viss copywriter passar inte för alla uppdrag

Något som gör det hela krångligare är att en copywriter som passar ett visst uppdrag inte passar ett annat. Precis som människor i stort är en del copys bra på vissa specifika saker. Dels kan det handla om olika nischer eller målgrupper, dels kan det handla om olika stilar eller plattformar.

En del av oss är mer underhållande och engagerande, en del av oss är mer sakliga och informerande. Vissa är experter på att driva trafik från Google medan andra vet precis vad som krävs för att skapa diskussion på sociala medier. Därför behöver du hitta någon som är helt rätt för just ditt innehåll, vilket inte är helt lätt.

Våga ställa frågor, även svåra frågor. En bra copywriter kan oftast svara på dem, eftersom den har rätt erfarenhet och bakgrund. Om du söker efter någon som gör skillnad på lång sikt är det värt lite extra arbete i början.

Behöver du hjälp med copywriting, SEO eller annat inom digital marknadsföring?

Behöver du en bra copywriter, eller hjälp med något annat när det gäller digitalt innehåll? Då har du kommit rätt! Jag är nämligen en frilansande digital contentexpert som hjälpt många företag med copywriting, SEO, nyhetsbrev och mycket annat. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om copywriting:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

15 saker som kännetecknar bra content ->

Copywriter och skribent – vad är skillnaden egentligen? ->

Har förkortningar, talspråk och slang någon plats i digitalt content? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *