Hur får du till din Google AdWords-copy så att den säljer?

Google AdWords-copy är viktigt för att du inte ska slösa bort din budget. Det är nämligen så här: för att lyckas med Google AdWords och annan annonsering räcker det inte med att skyffla in pengar. Visst, det hjälper att ha en rejäl budget i ryggen. Och det hjälper att ha en grym landningssida. Men utan optimerad och säljande Google AdWords-copy blir resultaten ändå inte maxade.
Här tittar vi närmare på Google AdWords-copy, t ex vad du ska tänka på och vilka begränsningar det finns. Jag delar också med mig av några av de knep jag lärt mig under min karriär. Som copywriter och sökmotoroptimerare har jag skrivit en hel del annonser genom åren.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Vad är Google AdWords och hur ger det nya kunder?
Google AdWords innebär att annonserar på Google. Du betalar för höga platser i sökmotorn som förhoppningsvis ger dig besökare till din sajt. Tanken är att det ska leda till försäljning eller andra konverteringar, bygga varumärke eller andra företagsmål.
AdWords kan vara ganska dyrt och kräver en hel del handpåläggning gällande t ex budgivning, research och copywriting. Du behöver förstå din bransch och din kundkrets och utforma annonserna på rätt sätt för målgruppen. Men om det görs på rätt sätt är det en bra källa till försäljning och andra leads.
Google AdWords är oftast en av många digitala kanaler för att dra till sig kunder. Om du har en webbplats rekommenderar jag att du också jobbar med organisk SEO, så att din sajt rankar bra även utan du betalar för det. Dessutom gör relevant innehåll att du får lättare att synas med dina AdWords-annonser.
Begränsningar i Google AdWords
För mig som SEO-copywriter var det i början en helt ny värd att skriva annonser. Både Google AdWords och Facebook-annonser har begränsad längd. Från att försöka breda ut mina texter maximalt fick jag helt plötsligt försöka uttrycka mig på 90, eller till och med 30, tecken. En nyttig utmaning för att utveckla mina kunskaper.
Så här ser textlängderna i Google AdWords ut i skrivande stund:
- Headline: 30 tecken
- Description: 90 tecken
- URL (path): 15 tecken
Du får använda tre olika headlines, två descriptions och två paths i varje annons.
Att få till bra Google AdWords-copy
När vi annonserar och säljer vill vi berätta mycket. Det ska gärna problematiseras och lösningen ska finnas i företag och produkters USP. Men i Google AdWords-copy går det helt enkelt inte. Det finns inte plats för att argumentera eller problematisera.
Mycket handlar om att koka ned du vill sälja till det grundläggande. Vad är det egentligen som kunden verkligen har att vinna som kan formuleras väl på 90 tecken? Ofta innebär detta att vi handlar i en mer beskrivande ton, vilket kan vara OK. Dessvärre kommer det dock lätt bort ifrån kundperspektivet. Och vi vet alla hur säljande marknadsföring som är mer produkt än kundbehov brukar bli.
Efter att ha hållt på med copywriting till AdWords ett tag insåg jag att nyckeln ligger i att skapa nyfikenhet. Det gäller att säga hälften, inte för lite och inte för mycket. Inbjud till klick med din AdWords-copy och berätta den värdefulla biten på sajten. Det kan också löna sig att väcka uppmärksamhet genom att skriva på ett annorlunda sätt. De flesta AdWords-annonser är väldigt lika, så de med en annorlunda approach står verkligen ut.
Jag tror att ett vanligt misstag, förutom att vara för beskrivande, är att direkt försöka sälja. Men det kan fungera om du har ett grymt erbjudande just nu och kan argumentera med pris i annonserna. Det varierar helt enkelt från fall till fall (tråkigt svar, jag vet), och det gäller att hitta sweet-spoten.
Copyn i dina annonser behöver ha starka call to actions som inbjuder till klick. Ofta har du mycket att vinna på att nästan utforma dem som knappar. Berätta vad som händer och vad besökaren har att vinna på att trycka. Var direkt, konkret och förklara nyttan. Undvik att missleda eller förvirra besökaren.
Tänk på att mäta lika mycket som du skriver
Det sköna med sökmotormarknadsföring är att det alltid finns kalla siffror som avgör om något är bra eller dåligt. Du kan se vilka annonser som levererar besökare och försäljning och vilka som inte gör det. Därför går det alltid att förbättra sig.
Men de flesta lägger mer tid på att skapa nytt och för lite på att mäta. Min rekommendation är att försöka lägga rejält med tid på rapporterna och utföra ändringar baserat på dem.
Vem ska du anlita?
Men vem ska du anlita för att få till copyn i dina annonser? Jo, definitivt någon som är nischad och har erfarenhet av det. För det är verkligen en speciellt disciplin som kräver en viss typ av skrivande. Hör dig för om tidigare erfarenheter och vad din potentiella copywriter tycker fungerar bäst. Då får du en känsla för om det är rätt person att göra jobbet.
Hjälp med Google AdWords-copy som ger dig nya kunder
Behöver du bra text till dina AdWords-annonser? Då kan jag hjälpa dig! Jag har hjälpt många företag med copywriting, allt från hemsidor till nyhetsbrev, annonser och sociala medier. Hör av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila nordstromstefan86@gmail.com.
Notera: jag är däremot inte personen som kan hjälpa dig sätta upp annonserna – mina områden är främst copywriting och organisk SEO.
Fler blogginlägg om copywriting och sökmotorer:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Vad är sökintention och varför är det viktigt? ->
0 kommentarer