Allt om att vara frilansskribent – lön, jobb, och hur blir du en?

En frilansskribent är en skribent som tar sig an uppdrag på frilansbasis, alltså utan en fast anställning. De flesta frilansare är egenföretagare, men idag är det också populärt att använda plattformar som t ex Frilans Finans och CoolCompany som låter en fakturera utan ett eget företag.
Men hur blir du en frilansskribent och hur mycket tjänar du? Är det lätt att hitta jobb? Och vad bör du kunna egentligen? Här tittar vi på allt möjligt om att vara frilansskribent, t ex:
- Jobb som frilansskribent
- Hur lönen ser ut
- Vad skillnaden på en skribent och en copywriter egentligen är
- Det en frilansskribent bör kunna
- Vad jag kan erbjuda dig som skribent
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Jobb som frilansskribent
Men hur ser arbetsmarknaden egentligen för frilansskribenter? Jo, visst finns det en hel del jobb att hitta, men konkurrensen är ganska tuff. Framför allt finns det ganska många som kan göra tjänsterna billigt, t ex så kallade content mills. Dessutom finns det konkurrenter från billigare länder, i alla fall när du skriver på engelska.
För att få jobben och dessutom få ordentligt betalt för du nischa dig och bli expert inom vissa områden, gärna sådana som är lukrativa. Det hjälper självklart också att ha ett genuint intresse för sina nischer. När du hittar rätt med nischandet blir det mycket lättare att hitta och övertala kunder som betalar bra.
Det finns flera sätt att hitta jobb som frilansskribent. Några exempel är:
- Frilansplattformar
- Facebook-grupper där medlemmar kan lägga upp och söka skrivjobb
- Kalla e-mail till företag och organisationer som kan tänkas behöva en skribent
- Genom att blogga och bygga en publik på sin egen hemsida eller sociala medier
Vad har en frilansskribent i lön?
En frilansskribents lön är en ganska spännande fråga, för den varierar oerhört mycket. Dels beror det på din erfarenhets- och kunskapsnivå, dels beror det på hur bra du är på att sälja in dig själv och förhandla. Min generella inställning är att det är bättre att jobba med att få in nya kunder än att utföra uppdrag för underpriser, förutsatt att du inte har otroligt låg erfarenhet och behöva bygga en portfolio att visa upp.
En OK lön för en frilansskribent i Sverige tycker jag är runt 800 kronor (exkl. moms) i timmen, men om du jobbar inom lukrativa nischer som t ex läkemedel eller finans finns det möjligheter att tjäna långt mer. Då gäller det dock att verkligen bygga sitt varumärke och visa varför du är värd så mycket.
Som uppdragsgivare kan det låta häftigt. Dock bör du ha i åtanke att stora delar av detta försvinner i skatter och sociala avgifter, samt att de som frilansar på heltid behöver lägga undan pengar till semester, pension och andra marginaler på egen hand.
Dessutom finns det väldigt stora kostnader som associeras med att ha en fast anställd skribent. När du har en frilansskribent kan du kontrollera den maximala kostnaden, och på samma gång veta hur mycket innehåll du får levererat.
Vad är skillnaden på en skribent och en copywriter?
Men vad är egentligen skillnaden på en skribent och en copywriter? Jo, i mina ögon är det framför allt inriktningen på de texter som skapas. Även om begreppen idag till viss del grumlats anser jag att copywriting är kopplat till marknadsföring, sälj och att driva affärer. Skribent är helt enkelt ett bredare begrepp som även innefattar andra typer av texter.
Personligen ser jag mig både som en frilansande copywriter och en frilansskribent, och det är inte bara för att jag vill locka mer trafik från Google och få fler kunder. Det viktigaste gällande detta är egentligen att kunna göra sitt hantverk på olika sätt, beroende på t ex syfte, målgrupper, tonalitet och andra variabler. Varför? Jo, en skribent som skriver likadant oavsett kund och nisch kommer definitivt inte att uträtta några storverk.
Vad bör en frilansande skribent egentligen kunna?
Men vad bör en frilansande skribent egentligen kunna? Behövs det en formell utbildning? Ja, det är faktiskt en utmärkt fråga. Självklart är skrivhantverk som stavning, grammatik, struktur och korrektur oerhört viktigt, men de är långt ifrån de enda viktiga kunskaperna. Ämneskunskap och research är också en central del; nischade skribenter är bättre både för kunderna och skribenterna själva.
Dessutom blir det, i takt med den teknologiska utvecklingen, allt viktigare att ha kunskap inom sökmotoroptimering. I dag har de allra flesta texterna ett säljande syfte, och då är det viktigt att veta hur du får så mycket trafik som möjligt från Google och andra sökmotorer.
En formell utbildning är självklart bra, men jag anser inte att det är något som krävs. Snarare kan många kunskaper och erfarenheter plockas upp på vägen, förutsatt att du varierar dig och hittar utvecklande jobb på vägen.
Frilansskribent – min väg dit
Personligen har jag bakgrund som digital marknadsförare. Jag har en treårig universitetsutbildning inom marknadskommunikation och IT i bagaget, samt sju års yrkeserfarenhet som anställd och frilansande. Alltså är jag en frilansskribent som inte har en formell utbildning inom journalistik eller skrivande.
Snarare blev det så att jag plockade upp färdigheterna på vägen och insåg att det kunde vara ett bra sätt att jobba som en platsoberoende frilansare, t ex på resande fot. Periodvis är jag en så kallad digital nomad som jobbar för svenska och internationella företag på min laptop.
Några saker jag hjälper företag med är:
- Webbplatser och webbsidor
- Blogginlägg
- Nyhetsbrev
- Produkttexter
- Landningssidor
- Platsannonser
- Översättningar
- Korrekturläsning
Dessutom kan jag hjälpa till med att utvärdera existerande innehåll, t ex för att göra så att du får mer besökare från Google eller ökar konverteringsgraden.
Frilansskribent på engelska
Förutom att jag kan hjälpa dig med texter på svenska är jag även en fullgod skribent inom det engelska språket. Om du vill skapa content på båda språken på samma gång kan det vara en bra lösning att ha samma skribent. Då blir risken lägre att innehållet spretar iväg och inte matchar. Dessutom är det självklart lättare att arbeta med en frilansskribent istället för att ha en för varje språk. Ha gärna detta i åtanke om du funderar på att anlita mig.
AI som frilansskribent
Många som jobbar som frilansskribenter eller anlitar dem funderar så klart över ChatGPT och annan AI-mjukvara. Gör det att rollen som skribent kommer försvinna helt och hållet? Nej, det tror jag verkligen inte, men den kan komma att förändras. Framför allt tror jag att AI kan användas som ett stöd för duktiga skribenter, och göra arbetet effektivare och träffsäkrare.
Behöver du någon som kan hjälpa dig att skriva?
Söker du en skribent som kan hjälpa dig med informativt och säljande digitalt content? Då har du kommit rätt. Som sagt så är jag en frilansskribent som hjälpt många företag att skapa bra texter. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Lär dig mer om skrivande:
Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->
10 sätt att besegra din skrivkramp ->
0 kommentarer