Dels – hur använder man det på rätt sätt egentligen?

”Dels” är ett svenskt uttryck som inte är helt lätt att använda på helt rätt sätt. Dels är det inte självklart hur många saker man kan ta upp i en mening, dels är det inte heller helt säkert om man t ex ska inkludera ”och” när man kopplar ihop påståenden. Visst kan du ändå göra dig förstådd. Men det är roligare att skriva på rätt sätt.
Eftersom jag som copywriter alltid strävar att förbättra mitt språk var jag tvungen att Googla på detta. Jag ville helt enkelt vara säker på att jag använder ”dels” på rätt sätt. Och vissa bra artiklar finns på nätet. Efter att ha läst några är jag hyfsat säker på att jag gör rätt.
Men likt mina tidigare språkkamper med övergångsord och aktiv sats kände jag att det var dags att skriva en artikeln även om dels. Ironiskt nog har mina språkartiklar på denna sajt presterat bättre än mitt innehåll om digital marknadsföring. Kanske inte helt optimalt med nya kunder i åtanke, men då antar jag att denna typ av content har ett värde för läsaren?
Men om jag har tur kanske någon med ett behov inom content marketing råkar vara intresserad av att läsa om hur dels fungerar. Och förhoppningsvis gör jag några som vill utveckla sitt språk glada.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Formellt, men ändå fräscht
Vi börjar med att titta på hur dels används. Trots att det är ett ganska formellt och torrt uttryck känns det som att det hänger med ganska bra än idag. Min teori är att det i skrift framför allt hänger med för att det är ett bra sätt att variera texter.
Många gånger sitter man som copywriter och funderar på hur man kan räkna upp massa saker man vill prata om och samtidigt få ett skönt, naturligt flyt i texten. Där kommer dels ofta in för mig. Men tidigare var jag inte helt säker på hur det skulle användas för att bli helt korrekt.
Men och och men då?
Mina funderingar kring dels handlade framför allt om det var rätt eller OK att trycka in ett ”och” eller ”men” mitt i allt. Behövs det verkligen? Svaret är nej, i alla fall i en mening med två dels.
Eventuellt kan det vara ett alternativ när det blir flera dels i en lite mer avancerad mening. Men min rekommendation är att försöka hålla det enkelt, speciellt om du skriver digitalt.
Ett dels då?
Du bör inte använda dels en gång för att sedan kontra med något annat, t ex ”dels var det trevligt, men också utmattande”. Om du börjat med en dels behöver det komma en gång till.
Den tidigare felaktiga frasen på rätt sätt blir ”dels var det trevligt, dels utmattande”. Genom att använda det på detta sätt blir det både elegant, varierande och kortfattat. Precis som copywriting borde vara.
Dela upp dels i två meningar
Något som däremot fungerar utmärkt är att sätta en punkt och ha sina dels i två olika meningar. ”Dels var texten mycket välskriven. Dels var den rejält underhållande”. Framför allt handlar valet mellan komma och punkt om hur lång meningen eller meningarna blir. Även formatet på den övriga texten i stycket kan vara bra att ta hänsyn till.
Från språktips till content marketing
Jag ger inte bara språktips på min hemsida. Egentligen är jag en digital konsult som jobbar med content marketing, t ex copywriting, SEO, nyhetsbrev och sociala medier.
Behöver du hjälp med att få fler kunder genom säljande content? Välkommen att ta kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.
Lär dig mer:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Hur hittar man rätt nyckelord för sitt innehåll? ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
Hur får man till copywriting i sina nyhetsbrev? ->
1 kommentar
Krister Lindstedt · januari 25, 2021 kl. 10:35 f m
Tack för bra tankar!