Vad är en brödtext egentligen? Vad ska du tänka på när du skriver den?

Publicerat av Stefan Nordström den

vad är en brödtext?

Brödtext är den löpande text som inte finns i t ex rubriker, ingresser, bildtexter eller på annat sätt omformaterad text. Brödtexten härstammar från trycksaker och tidningsartiklar, men begreppet blivit en del i att utforma webbsidor och annan digital marknadsföring. Här tittar vi på dess del i att skapa bra digitala texter, och hur du går till väga för att lyckas.

Uttrycket ”brödtext” härstammar från typografin, då typograferna som satte orden per hand fick betalt efter antal sidor. I takt med att vi började ta del av alltmer digitala texter blev den det som utgjorde stora delar av innehållet. Ibland kallas det också för löpande text. På engelska brukar brödtext kallas för ”body text”.

Här tittar vi på:

  • Hur du skapar brödtext i html eller CMS, som t ex WordPress
  • Formatering av brödtext
  • Flyt i skrivandet
  • Brödtext och rubriker
  • Varför listor kan vara ett utmärkt sätt att bryta upp textmassor
  • Hur mycket brödtext som behövs i artiklar på nätet

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Skriva brödtext i html och CMS

När du skriver i html skapar du brödtext genom att använda <p>-taggen (paragraph) för att skapa paragrafer. Taggen stängs sedan med </p> Om du, som de flesta gör idag, använder ett CMS som t ex WordPress räcker det oftast att bara börja skriva för att få fram den.

Men det kan vara värt att ta en extra titt att din brödtext verkligen formateras rätt. Ibland kan den bli feltaggad eller på annat sätt påverkas av att tekniska faktorer gått fel. Följden kan bli brödtext med sämre läsbarhet, dessutom kan din hemsida prestera sämre på Google och andra sökmotorer.

Hur bör du formatera din brödtext?

I mina ögon är det viktigaste med brödtexten att få till content som är läsbart och lätt att ta till sig på olika enheter. Då gäller det att formatera styckena på ett passande sätt. Framför allt gäller det att undvika stora textblock som kan vara jobbiga att överblicka och ta till sig. Tänk mobile first på riktigt genom att alltid titta på dina artiklar även i mobiler och surfplattor.

Även val av teckensnitt (typsnitt) kan ha påverkan – dels vilken stil som väljs, dels vilken storlek som sätts för brödtext respektive rubiker och andra format. Några teckensnitt som vanligtvis används på nätet är Arial, Sans Serif och Verdana. Ofta sätts typsnittet automatiskt när du väljer ett tema i t ex WordPress, så det gäller att kontrollera att det ser bra ut innan du väljer ditt tema och börjar bygga din webbplats.

Flyt i brödtext

Flytet i din text är något som är väldigt avgörande för om läsaren väljer gå in på djupet och faktiskt läsa din brödtext. Men hur hittar du flytet egentligen? Jo, variation i t ex meningslängder och strukturer är ett sätt. Dessutom har det stor nytta om du i tillräckligt hög utsträckning använder skrivknep som aktivt språk och övergångsord. På så sätt hittar du lättare flytet, och även ofta variationen.

Brödtext och rubriker

En viktig sak gällande texter på nätet är att få till både rubriker och brödtext. Varför? Jo, både sökmotorer och läsare vill ha detta. Men vad menar jag med att få till dem? Exempelvis gäller det att matcha rubrikerna med det brödtextinnehåll som finns i det följande stycket. Ett bra riktmärke är att du ska förstå hela styckets innebörd genom att läsa rubriken, och självklart måste även stycket följa dess omfattning.

Förutom att hamna högt på Google handlar detta mycket om att vara läsvänlig. Få saker är viktigare än att göra så att alla kan ta del av ditt content – och alla läser olika. Framför allt läser vissa snabbt och målinriktat, medan andra vill ta del av din information på djupet. Rätt utformade rubriker med rätt följande brödtext gör det lättare att skriva för båda grupperna.

Tips: listor!

Listor kan vara ett mycket bra sätt att både formatera och hitta flyt, de bryter nämligen upp texten med ett helt annat typ av element. Dessutom blir de enklare för de som läser igenom artikeln snabbt att plocka upp centrala delar av den. Därför kan det ibland vara en god idé att också summera sitt content i en lista i början eller slutet.

Jag kan säga såhär: jag har aldrig stött på en artikel som har för många listor eller andra element som livar upp texten. Tvärtom är det vanligare med stora textmassor. Tänk till och summera viktiga element, gärna på flera ställen i längre texter. Fler bilder kan vara ett annat sätt att lätta upp långa stycken med brödtext.

Hur mycket text bör du ha i en artikel på nätet?

De allra flesta artiklar på nätet syftar till att få besökare från Google och andra sökmotorer. För att kunna stå sig i den konkurrensen behöver du både skriva bra och gå ned på djupet. Men hur många ord behöver du skriva egentligen? Ett vedertaget minimum sedan gammalt är 300 ord, men detta räcker sällan särskilt långt, i alla fall inte om du skriver om ämnen med hög konkurrens.

Det finns undantag, t ex produktsidor eller landningssidor utan SEO-fokus, men generellt tycker jag att du ska skriva så mycket som möjligt – så länge det fortsätter vara relevant, så klart. Jag satsar t ex på minst 1 000 ord i artiklar av den här typen. Hur kan det annars bli den bästa artikeln på nätet om brödtexter? Den måste ju gå in på djupet ur alla möjliga aspekter.

Copywriter finnes

Brödtext är inte det enda som behöver bli rätt för att du ska lyckas med dina texter. Därför är det oftast bättre att anlita någon som är expert på att skriva – och då har du kommit rätt, jag är nämligen en frilansade copywriter med kunskap inom SEO och andra delar av digital marknadsföring.

Behöver du hjälp med texter till hemsidor eller andra digitala plattformar? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

15 saker som kännetecknar bra content ->
SEO-texter som får fler besökare från Google ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Hur skriver du blogginlägg som engagerar? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *