10 grymma sätt att få till ett varierat språk som fångar läsaren

Publicerat av Stefan Nordström den

Varierat språk

Ett varierat språk är något som verkligen kan lyfta texter, ge flyt och ge läsaren ett bra intryck. Men vad är nycklarna till att hitta det? Hur använder du varierat språk för att kommunicera så bra som möjligt?

Här är mina tankar som frilansande digital marknadsförare och contentskapare.

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Varför ett varierat språk?

Ett varierat språk är inte bara för oss som jobbar med ord och innehåll. När du lär dig att skriva bättre utvecklar du dina metoder för att kommunicera. Och det tycker jag är en utmärkt orsak att jobba på det! Med bättre kommunikation får du fram dina budskap och åsikter på ett bättre sätt, något som vi alla har mycket att vinna på.

Undvik upprepningar

Det finns få saker som är tröttare än upprepningar, och jag stör mig framför allt på två former: återkommande begrepp och meningar som börjar med samma ord. Lyckligtvis är båda dessa är ganska lätta att undvika. Genom att fundera på och vid behov Google fram synonymer kan du snabbt och enkelt hitta ett mer varierat språk.

Inled saker annorlunda och vänd på steken

Meningar som börjar med samma ord, ja? Ett potentiellt irritationsmoment! Vänj dig vid att inleda meningar på olika sätt för att undvika att det blir tråkigt, så har du kommit en lång bit på vägen. Om du vill bli påmind om saker som denna kan det vara bra att använda språkplugins, som t ex Yoast SEO. Det har hjälpt mig mycket på vägen.

Meningslängd = en nyckel till varierat språk

Varierat språk handlar mycket om meningarna. Dels deras längd, dels deras struktur. När du börjar kombinera långa och korta meningar som innehåller gott om övergångsord och berättar en historia för läsaren har du kommit långt på vägen. En varierad meningslängd gör det lättare att problematisera, ställa och besvara viktiga frågor. Om inte annat kan det göra innehållet mer säljande!

Använd fogeord och andra små språktrick

Genom att använda s k fogeord, exempelvis ”eftersom” kan du binda samman saker och skapa längre meningar. Dessa ord är värdefulla när det gäller att skapa ett varierat språk med gott om övergångsord. Om det känns som att du inte har så många på lager kan det vara läge att träna på att få med fler.

Kom med något helt oväntat

Både webben och sociala medier är fullproppade med innehåll, vilket gör att många av oss minimerar vår uppmärksamhet. Därför kan det verkligen löna sig att skriva/göra något oväntat. Här behöver du så klart tänka på mottagare och målgrupp, men i vissa fall kan det vara en god idé att använda humor eller ställa en fråga som gör att folk får upp ögonen för ditt skrivande.

På digitala plattformar kan det också vara bra att jobba mycket med rubrikerna. Många läser fort, och ibland kan det vara så illa att rubrikerna är det enda som fastnar. Så det kan löna sig att försöka sticka ut hakan!

Läs högt!

Ett sätt att testa dina texter är att läsa dem högt, eller att använda ett verktyg för att få dem upplästa för dig. Då märker du snabbt hur varierat och flytande språket är. Rekommenderas starkt!

Behöver du hjälp med digitalt content?

Varierat språk och skrivknep är en viktig del av att skapa bra digitalt innehåll. Konkurrensen är stenhård och läsarnas uppmärksamhet är minst sagt begränsad. Därför kan det vara bra att få hjälp med dina texter till hemsidor, sociala medier och andra plattformar.

Och det är därför jag skrivit denna text! Jag är en frilansande digital marknadsförare som hjälper till med denna typ av content. Förhoppningsvis har jag så pass god koll på min egna råd att jag har ett varierat språk som engagerar. Är du intresserad? Hör av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *