Webbpublicering i WordPress och andra CMS

Publicerat av Stefan Nordström den

Webbpublicering i WordPress och andra CMS

Webbpublicering är ett begrepp med flera olika innebörder och associationer. Det kan t ex handla om olika webbverktyg, utbildningar, arbetsuppgifter eller kunskaper. Här går vi igenom allt om webbpublicering.

Ett verktyg för webbpublicering brukar kallas för CMS (content management system). Några populära CMS är t ex WordPress, Drupal och Joomla. Att jobba med webbpublicering innebär att man lägger in innehåll i ett CMS.

Det kan t ex handla om att content levereras i Microsoft Word-format för att sedan behöva publiceras i t ex WordPress. Flera lärosäten har även utbildningar inom webbpublicering. Dessa brukar fokusera på att publicera och underhålla innehåll på webbplatser.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Varför webbpublicering i ett CMS?

I internets begynnelse arbetade många med kod i renodlad html eller css. Detta blev mycket tidskrävande, bl a eftersom ändringar behövde utföras på många olika ställen. Det var dessutom lättare att göra misstag med koden. Dessutom har många hemsidor stora mängder innehåll, t ex bilder och annat, som behöver hanteras på ett bra sätt.

De flesta CMS som används för webbpublicering har contentbibliotek där det är lätt att hålla koll på bilder, videor och andra saker som laddats upp till webbplatsen.

En annan fördel med ett CMS är att de automatiskt brukar hålla koll på saker som t ex menyträdet och sajtkartan. Det är en otroligt tidsbesparing jämfört med att uppdatera dem på egen hand. Dessutom minskas risken för att något går fel när de editeras.

Några av de mest populära systemen för webbpublicering är:

  • WordPress
  • Drupal
  • Joomla

Min erfarenhet är att man i princip kan arbeta i alla CMS så fort man kan en eller två stycken. De skiljer sig inte i åt så mycket i strukturen. Skillnaderna kan snarare vara hur lätta de är att arbeta i. Vissa CMS kan faktiskt vara mycket frustrerande, medan t ex WordPress är enkelt och intuitivt.

Att arbeta i WordPress så mycket som möjligt är något jag rekommenderar. Däremot kan det vara en fördel att kunna fler CMS, eftersom det kan ge jobbmöjligheter. Jag har erfarenhet av ett par ovanliga CMS. Till följd av detta får jag ibland förfrågningar om frilansjobb.

Utbildningar inom webbpublicering

Det finns många olika utbildningar inom webbpublicering. Man brukar lära sig grundläggande tekniker inom html, css och att använda olika CMS. Hantering av övrigt content som bilder och video brukar också ingå. Det kan vara ett sätt att lära sig grundläggande kunskaper kring webben.

Många av de saker man lär sig kan man dock lära sig som frilansare eller på andra utbildningar inom digital marknadsföring.

Att jobba med webbpublicering

De flesta som jobbar med webbpublicering gör det som en del av ett arbete inom content marketing eller digital marknadsföring. Det kan t ex handla om content managers och webbredaktörer. Även de med högre eller mer strategiska roller jobbar ibland med webbpublicering.

Några exempel på det man gör när man publicerar på webben är:

  • Lägger in text
  • Lägger in bilder
  • Optimerar innehåll
  • Layoutar
  • Kvalitetssäkrar
  • Korrekturläser

Webbpublicering rent praktiskt

Min upplevelse är att de allra vanligaste webbpubliceringsjobben handlar om att överföra innehåll från andra plattformar till CMSet. Copytexter levereras ofta i t ex Word eller pdf-format. Det blir sedan den digitala marknadsförarens uppgift att lägga in dessa i CMSet på ett snyggt sätt. Och det tar två minuter?

Det är lätt att tro att allt är ”copy paste” och blir klart på en sekund. Ofta är det inte riktigt så enkelt. Typsnitt behöver ändras. Rubriker och stycken behöver utformas för att passa webbplatsen. Bilder behöver optimeras för att fungera layoutmässigt och filstorleksmässigt. Skillnaden mellan ett snabbt och ett ordentligt jobb är väldigt tydlig.

Kan vem som helst publicera på webben?

De flesta kan publicera saker på webben. Det kan dock bli en stor skillnad i kvalitet om man anlitar en digital marknadsförare med högre kunskapsnivå. Men vad gör det egentligen för skillnad när man anlitar någon som t ex kallar sig för SEO-copywriter?

Ganska många kan skriva texter som är korrekta och trevliga att läsa.En bra marknadsförare har saker som sökmotoroptimering (SEO), konverteringsoptimering (CRO) och andra viktiga discipliner i åtanke. Dessa kunskaper gör att ditt innehåll blir mer optimerat för att leda till affärer och andra typer av leads.

Syftet med en webbplats är att leda till affärer och göra varumärket mer synligt. Av denna orsak är det bra att verkligen satsa på sin digitala marknadsföring genom att anlita en riktigt bra marknadsförare för att utforma och publicera sitt innehåll.

Innan kunde man i viss mån komma undan med innehåll som bara är OK. Men idag är kraven på content helt annorlunda. Konkurrensen är stenhård. Därför bör man ta hjälp av en expert som verkligen ser till att innehållet står ut i mängden.

Behöver du hjälp med webbpublicering?

Behöver du hjälp med att publicera eller skapa innehåll till din webbplats? Jag är en konsult inom digital marknadsföring som kan hjälpa dig med allt från webbpublicering till sökmotoroptimering (SEO) och copywriting. Sedan sju år tillbaka har jobbat med det digitala, både som anställd och frilansare.

Eftersom jag har bred erfarenhet kan jag hjälpa till med de flesta sakerna inom content. Välkommen att connecta med mig på LinkedIn så tar vi en titt på dina behov inom digital marknadsföring.

Lär dig mer:

10 tips för att skriva riktigt bra produkttexter ->
Att hitta och optimera bilder till sin hemsida ->
Ska man satsa på SEO eller sociala medier? ->
Skriv content som ger resultat ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *