Vad är varumärkeskännedom? Hur ökar du den?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad är varumärkeskännedom? Hur ökar du den?

Inom digital marknadsföring pratas det ofta om försäljning och klick, men även varumärkeskännedom (varumärkesigenkänning, brand awareness) är viktigt. Men vad innebär kännedom egentligen, och hur ökar du och mäter den?

Här tittar vi närmare på varumärkeskännedom. Framförallt kommer jag erbjuda mitt perspektiv som frilansare inom digital marknadsförare. Därför blir artikeln en blandning av sammanfattande wiki och mina egna tankar. Hoppas att det blir en nyttig mix!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Begreppet varumärkeskännedom

Begreppet varumärkeskännedom (varumärkesigenkänning) härstammar från engelskans brand awareness. För många företag är det med rätta ett mål och en mätpunkt som används som KPI (nyckeltal).

Varför är det viktigt med brand awareness?

Din kännedom är ett mått på hur bekanta konsumenterna är med ditt varumärke. När du har riktigt hög varumärkeskännedom innebär det ofta att du att hamnar top of mind hos kunderna i din kategori. Av den orsaken är det en viktig mätpunkt som är tätt sammankopplad med försäljning.

Kännedom är det första steget i den välkända marknadsföringstratten. Om kunderna är bekanta med ditt varumärke är det troligt att du hänger med till nästa fas: övervägande. När du är med i den fasen har du goda möjligheter att bli varumärket som kunden till slut väljer.

Hur ökar du din varumärkeskännedom?

Det finns många sätt att öka kännedomen om ditt varumärke. Några sätt är:

 • Organisk digital marknadsföring, t ex SEO, sociala medier och nyhetsbrev
 • Digitala och analoga annonser
 • PR och pressmeddelanden
 • Influencer marketing
 • Podcasts
 • Närvaro på mässor och events

Varumärkeskännedom och digital marknadsföring

Digital marknadsföring är ett av sätten att öka din varumärkeskännedom, och jag skulle säga att det är ett av de allra bästa. När du lyckas med din digitala närvaro blir det ett skyltfönster utåt som både driver kännedom och försäljning.

Organisk SEO är ett typiskt exempel på detta. Ta mig som exempel: jag är en relativt småskalig frilansande konsult inom digital marknadsföring. Det är främst mina tidigare kunder och kollegor som känner till mig, och jag vill så klart att fler hittar mig. Genom organisk SEO hittar potentiella kunder till mig och får reda på att jag är ett alternativ när de vill ha hjälp.

En del stirrar sig blinda på försäljning och andra konverteringspunkter. Och visst, det är jätteviktigt att driva försäljning, men digitala plattformar är minst lika bra på att öka kännedom. Jag tänker att kunderna kommer in på min webbplats och lägger mig på minnet. Försäljningen kanske inte sker just nu, men om de bestämmer sig för att investera i digital marknadsföring längre fram så finns jag där som ett alternativ.

På så sätt driver varumärkeskännedom försäljning, och det är definitivt ännu ett starkt argument för att satsa på organisk digital marknadsföring.

Hur mäter du din varumärkeskännedom?

Det finns flera sätt att mäta din varumärkeskännedom. Tre av de vanligaste är:

 • Besökare/antal användare
 • Räckvidd/social listening
 • Enkäter och andra undersökningar

Besökare/antal användare

Antalet besökare på din webbplats kan användas som ett sätt att mäta kännedom. Trafiktypen direkt trafik i Google Analytics är en bra indikator på hur din kännedom ser ut, då den mäter antalet besökare som kommer till din sajt genom att skriva in adressen i adressfältet och liknande. Det exkluderar alltså den organiska trafiken som kanske inte känner till dig innan besöket.

Räckvidd/social listening

Din räckvidd på sociala medier kan också ge dig en känsla för hur populärt ditt varumärke är. Ett annat sätt att använda sociala medier för att mäta kännedom är social listening. Genom social listening kan du ta reda på hur ofta ditt varumärke/dina varumärken nämns på olika plattformar. Verktyg som Mention, Sprout Social och Brandwatch kan hjälpa dig med detta.

Enkäter och andra undersökningar

Du kan också mäta kännedom genom att vända dig direkt till målgruppen genom enkäter och undersökningar. Detta kan vara ett bra sätt att följa upp utvecklingen över tid och få en bild av hur kännedomen ser ut.

Det finns två sätt att mäta varumärkeskännedom med undersökningar:

 • Spontan varumärkeskännedom innebär att de tillfrågade inte får någon hjälp att komma ihåg varumärket
 • Hjälpt varumärkeskännedom är den del av de tillfrågade som känner igen varumärket efter att de blivit påminda om det

Behöver du hjälp med digitalt content som boostar din kännedom?

Nu är du förhoppningsvis övertygad om att varumärkeskännedom är värt att satsa på, och att organisk SEO och annan digital marknadsföring är ett sätt att boosta den. Om du vill ha hjälp med digitalt innehåll, som t ex det här blogginlägget, så är det bara att höra av dig till mig! Lägg till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om digital marknadsföring:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

15 saker som kännetecknar bra content ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *