Vad gör en digital marknadsförare?

Publicerat av Stefan Nordström den

digital marknadsförare

När du berättar att du är en digital marknadsförare undrar många vad du egentligen gör. Det är inte så konstigt, för det finns verkligen många varianter.

Som digital marknadsförare kan du arbeta med en rad olika saker, och dessutom på en rad olika sätt. Digitala marknadsförare kan dessutom vara allt från in house-anställda på ett företag till byråanställda, byråkonsulter eller friresande digitala nomader.

Här tittar vi närmare på olika arbetsuppgifter, utbildningar och mycket annat som svarar på frågan vad en digital marknadsförare egentligen gör.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är en digital marknadsförare?

Till att börja med: vad är en digital marknadsförare egentligen? Jo, det är någon som arbetar med att marknadsföra produkter, tjänster eller varumärken genom digitala kanaler och plattformar. En digital marknadsförare skapar och genomför strategier och kampanjer för att nå målsättningar och specifika målgrupper.

Arbetsuppgifter

En digital marknadsförare jobbar med en massa saker som på olika sätt får ett företag att gå framåt digitalt. Några av de vanligaste arbetsuppgifterna är:

Utöver det tillkommer ofta arbete på en lite djupare nivå som:

Vad en digital marknadsförare egentligen gör med dessa saker kan variera. Vissa gånger arbetar man hands-on och skriver, skapar och kodar själv. Andra gånger, ofta in-house, agerar man beställare och ransonerar med den tid och budget som finns för digital marknadsföring.

Om man jobbar in-house blir man även ofta en förespråkare för digital marknadsföring inom företaget. Det kan finnas tvivlare och för dess behöver man ofta förklara affärsnyttan. Många gånger kan detta vara avgörande för den digitala framgången, t ex när budgetar och andra prioriteringar inom företaget sätts.

Vilken utbildning brukar en digital marknadsförare ha?

När man jobbar som digital marknadsförare kan man ha många olika bakgrunder. Det finns alla möjliga typer av utbildningar inom digital marknadsförare. Förutom det finns det även många journalister, ekonomer och andra som bytt bana och blivit digitala marknadsförare.

Några vanliga utbildningar inom digital marknadsföring är universitetsutbildningar och YH-utbildningar (yrkeshögskola). Universitetsutbildningarna är generellt bredare medan YH-utbildningarna är mer specifika och praktiskt inriktade. Utöver detta finns det även privata skolor som erbjuder lite mer prestigefyllda utbildningar inom digital marknadsföring.

Vad har en digital marknadsförare i lön?

Lönerna inom digital marknadsföring varierar kraftigt beroende på t ex erfarenhet, arbetsuppgifter och företag. Det gör att det är svårt att komma med några generaliserade lönenivåer. Framtid.se är ett bra ställe att bilda sig en hyfsad uppfattning om vad man kan förväntas ha i lön som digital marknadsförare.

Enligt egen erfarenhet brukar lönenivåerna till en början vara ganska låga för att stadigt öka i takt med att man samlar på sig erfarenhet och kunskaper. Digital marknadsförare är absolut ett yrke där man kan vänta sig en bra lön. Pengarna kommer dock inte billigt. Det är en karriär som kräver både kunskapstörst, engagemang och kreativitet.

Hitta jobb som digital marknadsförare

Den stora utmaningen när man jobbar digitalt är inte olik den man har i andra branscher; att hitta sitt första jobb och få fotfäste i branschen. Efter det brukar det gå lättare och lättare vartefter man bygger sina erfarenheter, kunskaper och sitt kontaktnät.

LinkedIn är definitivt plattformen att använda om man letar heltidsjobb inom digital marknadsföring. Förutom att aktivt söka passande tjänster kan man själv öka sin synlighet genom att optimera sin profil. Om man är taktfull kan man också kommunicera direkt med potentiella arbetsgivare person till person som kontakter.

Om man vill bli frilansare öppnas helt andra alternativ upp. LinkedIn är fortfarande ett alternativ, men många gånger måste man slå in dörrar på ett helt annat sätt. Detta gäller speciellt om man är ny som digital marknadsförare.

Min rekommendation är att man först jobbar några år på ett företag eller byrå innan man försöker sig på livet som frilansare. Det är mycket lättare att frilansa när man har bevisade kunskaper och ett kontaktnät.

Som in-house-anställd

In-house-anställda digitala marknadsförare har ofta breda arbetsuppgifter. Vissa arbetar som ansvariga med titlar som t ex digital marketing specialist. Andra, mer juniora, kan ha roller som t ex webbredaktör eller content manager. Det finns verkligen ingen ände på hur många titlar man kan ha som digital marknadsförare, och de flesta gångerna har man ändå arbetsuppgifter som faller utanför ramarna för titeln.

Som frilansare eller konsult

En frilansare inom digital marknadsföring har oftast mindre restid än anställda

Många mindre företag har inte resurser att ha en digital marknadsförare in-house. Då är det bästa alternativet att hitta en frilansare eller konsult. Dessa jobbar ofta per timme och täcker de digitala arbetsuppgifter som uppstår inom företaget.

Frilansare eller konsulter inom digital marknadsföring är dock inte uteslutna bara för att man har resurser att ha heltidsanställda. Många gånger kan en digital konsult komma med lösningar som en in-house-anställd inte hittat. En frilansare eller konsult får ofta en annan synvinkel eftersom den oberoende kan titta på företagets digitala marknadsföring.

Vad är en digital marknadsförare? – en sammanfattning

Jag hoppas att du har lärt dig mer om hur det är att vara digital marknadsförare och det faktiskt kan innebära i praktiken:

 • Det generella syftet är att förbättra den digitala marknadsföringen och dess lönsamhet och andra positiva effekter på affärsnyttan
 • Arbetsuppgifterna som digital marknadsförare kan variera kraftigt
 • Det man gör är sällan satt i sten. Man får ofta rycka in och göra det som behövs
 • Utbildningsnivå och bakgrund kan variera lika kraftigt
 • Digitala marknadsförare kan jobba som anställda på ett företag eller byrå eller som frilansare eller konsulter
 • En digital marknadsförare på ett företag kan behöva vara en förespråkare som förändrar attityden till det digitala

Behöver du hjälp med digital marknadsföring? Kollega?

Oavsett om du söker hjälp med din digitala marknadsföring eller om du är en kollega som söker information tycker jag att du ska connecta med mig på LinkedIn. Om du letar en digital marknadsförare på konsultbasis gör du definitivt rätt i att connecta med mig och ställa dina frågor. Jag kan hjälpa till med allt från praktiskt saker som SEO och copywriting till djupare frågor som digital strategi.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

2 kommentarer

Lola · augusti 11, 2020 kl. 8:45 f m

Hej, tack snälla för en bra och tydlig förklaring om digital marknadsföring. Jag har en fundering, jag har kommit in på marketing automation på Medieinstitutet och jag undrar om man behöver ha någon vana att arbeta med försäljning när man sysslar med marknadsföring. Har kollat runt på LinkedIn och ser att många har jobbat i butik. Tror du att man klarar sig utan den bakgrunden? Tack på förhand =)

  stefannordstrom · augusti 11, 2020 kl. 8:53 f m

  Hej Lola! Enligt mig klarar man sig bra utan att ha erfarenhet av försäljning, men det är klart att det kan hjälpa när man kommer in på psykologi och andra mer direkta aspekter av digital marknadsföring. Personligen har jag aldrig jobbat i butik, det var snarare så att jag halkade in på marknadsföring genom att vara intresserad av digitalt/IT. Marketing automation är definitivt en gren där analys och statistik är minst lika viktigt som sälj. Lycka till med utbildningen!

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *