Vad är korrekturläsning och varför är det viktigt för bra text?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad är korrekturläsning och varför är det viktigt för bra text?

Korrekturläsning är viktigt för att dina texter och ditt innehåll ska kommunicera på rätt sätt och inte innehålla felaktigheter. Visst, felstavningar och annat händer alla, även mig, men om dina texter framstår som slarviga är risken att du själv och ditt varumärke/företag också gör det.

Här tittar vi närmare på vad korrekturläsning innebär, vad du ska tänka på och hur du kan få hjälp med det. Vi tittar också på var korrekturläsning slutar, och var språkgranskning och copywriting börjar. Häng med!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad menas med korrekturläsning?

Korrekturläsning innebär att någon går igenom en text i jakt på fel och misstag, exempelvis språkliga och typografiska fel. Ibland är det textförfattaren själv som korrar texten, men det är alltid bra att be någon annan göra det, gärna en professionell korrekturläsare.

Varför är det viktigt för bra text?

Korrekturläsning gör att dina slarvfel försvinner, och att texten blir så bra som möjligt för läsaren. Utan korr blir det ofta så att en eller flera fel kommer med och sänker intrycket. Inom marknadsföring är det extra viktigt, då kvaliteten på dina texter kopplas samman med ditt varumärke och dina produkter.

Vad ingår i korrekturläsning?

Några typiska saker som en korrekturläsning går igenom är:

 • Språkliga och typografiska fel och misstag, t ex stavning
 • Meningsuppbyggnad
 • Fel med punkter, komman och andra tecken
 • Felanvändning av ord och intryck
 • Inkonsekvent språk

Om du anlitar en korrekturläsare är det vanligt att leveransen sker i ett Word-dokument eller Google Docs, så att ändringshistorik och kommentarer följer med. En smidig process är viktig för ett bra slutresultat och en så låg tidsåtgång (kostnad) som möjligt. Det kan vara bra att komma överens om detta innan arbetet sätter igång.

Hur mycket kostar korrekturläsning?

Korrekturläsare finns i alla möjliga prisklasser, från premium till budget. Precis som när det gäller digital marknadsföring och content i stort handlar det om att anpassa dina förväntningar. Om du väljer frilansare eller företag baserat på lågt pris kommer leveransen troligen att vara därefter.

Ett vanligt timpris är någonstans kring 500-1 000 kr i timmen. Det är även där någonstans jag brukar ligga prismässigt. Många inom korrekturläsning tar dock betalt per ord. I min senaste offert la jag mig kring 1 kr per ord. Det går definitivt att få billigare hjälp, men då kan – som sagt – kvaliteten också vara därefter.

Var hittar du någon som är bra?

Det finns många korrekturläsare därute, och du kan få hjälp av både frilansande konsulter och företag. Enligt mig är det bra att förlita sig på word of mouth och recensioner, så att du vet att den du anlitat har en god historik. En annan viktig sak att tänka på är att en del korrekturläsare och contentpersoner är nischade mot vissa branscher och ämnen, vilket kan vara värdefullt.

Hur korrekturläser du på bästa sätt?

Men om du korrekturläser dina texter eller vill erbjuda dina tjänster som korrekturläsare? Hur gör du för att bli riktigt bra på det?

Här är mina tips för bra korrekturläsning:

 • Läs långsamt
 • Läs upp/lyssna på texterna
 • Korrekturläs i ett annat format, t ex på papper
 • Ta pauser
 • Upprepa om något känns konstigt
 • Tänk på rubriker och andra element
 • Läs dina rättningar igen, och be någon annan läsa dem vid behov

Skillnaden på korrekturläsning, språkgranskning och copywriting

En viktig poäng som tas upp i denna artikel är också att korrekturläsning och språkgranskning är två olika saker. Korrekturläsning bör vara relativt ytlig, och alltså inte vara något som strukturerar om stora delar av texten eller dess mening. När du anlitar en frilansare är det bra att vara klar kring detta, så att du inte betalar för en ytlig granskning och förväntar dig stora förändringar.

En språkgranskning går igenom texten från grunden och undersöker om den fyller sitt syfte, är anpassad till målgruppen och en hel del annat. Det är alltså en mer djup analys som kräver mer arbete och därför tar mer tid i anspråk. I denna typ av process blir det ofta mer av ett copywritingjobb än ett korrekturläsarjobb. Troligen kostar det dig mer, men ur kunskapssynpunkt är det sällan ett problem, då många copywriters även är korrekturläsare, och vice versa.

Behöver du hjälp med korrekturläsning eller texter?

Behöver du en korrekturläsare, eller hjälp med något annat som har med digitalt content att göra? Då har du kommit rätt! Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *