Vad är evergreen content?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad är evergreen content?

Evergreen content är ett begrepp det talas mycket om inom digital marknadsföring. Det betyder innehåll (content) som kan användas under lång tid utan eller med små uppdateringar eller ändringar.

Framgångsrikt evergreen content innebär ofta mängder av besökare och leads under en lång tid. När du siktar på att skapa evergreen content behöver man tänka på flera olika saker för att hitta rätt. Här i artikeln går jag igenom dem.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Innehållsskapande och contentstrategi

När man skapar innehåll och en övergripande content marketing-strategi behöver man vända sig mot kunden, både när det gäller teorier om deras behov samt SEO-anaylser. Vad är de vanligaste frågorna kunderna troligen alltid kommer att behöva svar på?

Till en början kan du skapa allt statiskt, informerade innehåll om produkter, tjänster och andra relevanta kringliggande ämnen. Om detta innehåll är välskrivet och rikt på sökord utgör det grunden i trafiken du ser i t ex Google Analytics; den du i princip alltid kan lita på.

Det är oerhört viktigt att ha regelbunden trafik som du inte behöver jobba aktivt för. Dessa artiklar uppdateras framför allt i takt med att produkterna, tjänsterna eller andra yttre förutsättningar förändras.

Evergreen content och regelbunden översyn

Även om evergreen content ofta består av statiska artiklar kan de hända att du  hamnar efter. Det gäller att ha rutiner för översyn så att man fortsatt har de mest aktuella artiklarna inom sina ämnen. Ibland kan även saker man skrivit om förändras över tid. Årtal och annat kan behöva uppdateras för att ”hänga med”.

Därför är det bra att lista ditt evergreen content. Då har du koll på perioderna när det är som mest aktuellt så att du vet när det är läge att uppdatera det. Det kan dessutom vara ett sätt att få uppslag till nya artiklar som är kopplade till ämnet.

Vad krävs för att skapa rätt evergreen content?

Några av de absolut viktigaste sakerna för framgångsrik evergreen content är enligt mig dessa:

  • Kunskap och research
  • Förklaring av ämnen från grunden
  • Analys över tid

Det hjälper oerhört mycket om du är expert på ditt ämne. Då kan du leta fram de vinklingar som är lätta att återvända samtidigt som de är intressanta för målgruppen.

Kunskap och research

Ofta behöver evergreen content gräva djupt och förklara ämnen ordentligt för att bli framgångsrikt. Den som skriver copy behöver ha tidigare kunskap inom ämnet eller göra djup research för att uppnå förståelsen. Det är otroligt stor konkurrens i dagens SEO- och content marketing-landskap. Artiklarna behöver rentav vara fantastiskt bra för att ranka högt.

Förklaring av ämnen från grunden

Anta att läsaren inte vet någonting alls om ämnet du försöker förklara. Ibland kan det vara fallet, och då är det uppskattat att verkligen gå in på grunderna. Det är också ett sätt att visa att man verkligen är experten och auktoriteten inom sitt område.

När du skapar grundligt content leder till det också till långa, relevanta artiklar som är rika på sökord, inte minst de alltmer viktiga long tail-sökorden. Glöm dock inte det allra viktigaste och svåraste: ämnet behöver förklaras så att vem som helst kan förstå det!

Analys över tid

Det viktigaste att titta på över tid är inte alltid vad man skrivit i artikeln. Håll koll på dina viktigaste evergreen content-artiklar i ditt Analytics-program istället. Se till så att trafiken växer eller håller sig stadig. Om någon av dem plötsligt tappar kan t ex en konkurrent kommit med en bättre artikel om ämnet som gått om på Google. Då kan det vara läge att sätta in åtgärder för att ta tillbaka rankingen.

Och det är detta som är så bra. När du har evergreen content på plats är det ofta ganska små åtgärder som måste till för att förbättra det. Ibland kan det räcka med att ändra ett årtal, några andra småsaker och ompublicera.

Länkar och sociala medier

Ett sätt att visa att ditt evergreen content är relevant är att göra det till spindeln i nätet när det gäller interna länkar. Länka i text till andra artiklar på alla platser där det är relevant. Glöm inte att också länka tillbaka från andra artiklar. Om det görs på ett bra sätt blir det både användarvänligt och SEO-optimerat; ett bevis på att sajten är en plats att hämta stora mängder kunskap om ämnet.

Dessutom är evergreen content alldeles utmärkt sociala medier-innehåll. Sociala medier handlar mycket om timing. Och vad är då bättre än att ha rätt content redo, med en enkel formatanpassning? Synergier må vara ett löjligt och överanvänt ord, men det stämmer verkligen i det här fallet!

Konverteringar

Eftersom evergreen content är tänkt som en stomme som ger den återkommande trafiken behöver innehållet vanligtvis även ge konverteringar och leads. Om du vill att innehåller ger dig kunder behöver formulär, länkar och andra eventuella konverteringar placeras rätt och optimeras över tid.

Det är lätt att stirra blint på det ökande besökarantalet utan att öka konverteringsgraden. Men det är bara steg ett. Innehåll behöver ha hög konverteringsgrad för att vara bra hela vägen.

Hjälp med digital marknadsföring

Om du vill ha hjälp med att utforma en digital strategi, skapa innehåll eller andra delar av digital marknadsföring har du kommit rätt. Jag är en digital konsult med expertis inom t ex content marketing, SEO, copywriting och digital strategi.

Det enklaste sättet att komma i kontakt med mig är att connecta på LinkedIn eller maila mig på nordstromstefan86@gmail.com. Välkommen att connecta så kan jag hjälpa dig med dina frågor om digital marknadsföring och digital strategi.

Fler artiklar om content från bloggen:

Hur gör du en riktigt bra contentplan? ->

15 saker som kännetecknar bra content ->

Vad är en content manager och vad gör en egentligen? ->

Contentinspiration – 10 sätt att hitta inspiration till nytt innehåll ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *