Vad är en digital byrå?

Publicerat av Stefan Nordström den

en digital byrå jobbar bland annat med SEO

Vad är en digital byrå och vad jobbar en med? Borde du anlita en, och vad bör du isåfall tänka på? Och vad finns det för andra alternativ?

Kort kan man säga att det nya digital landskapet ställer högre krav på företagen och deras digitala marknadsföring. Kompetensen behöver vara bred, samtidigt som utförandet behöver vara skarpt. Men det finns även alternativ till en digital byrå som kan vara värda att titta på.

Här hittar vi på fördelar och nackdelar med att samarbeta med en digital byrå.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Varför digital marknadsföring?

Det kan det vara bra att börja med att backa lite och även titta på varför digital marknadsföring är så viktigt. Idag är det helt enkelt så att de allra företag inte längre klarar sig utan en digital närvaro. Men varför är det så? Och vad finns det för argument mot att hoppa över det digitala? Håller några av dem?

Digital marknadsföring:

  • Skapar nya affärer
  • Bygger varumärke
  • Etablerar dig som expert inom ditt affärsområde

Några argument mot att jobba med digital marknadsföring är att det inte finns tid. Ibland kan det också kännas som att du klarar dig bra som det är. Ett alltmer förlegat är att du helt enkelt inte tror på digitalisering.

Och visst kan du argumentera för några av dessa. Men vill du verkligen driva affärer på ett sätt som inte utnyttjar alla sätt att växa och hitta nya kunder? Faktum är att den digitala utveckling fortsätter i rasande fart, både som marknadsplats och informationskälla. Ju längre du väntar att hoppa på, desto större chans är det att du blir kvar på stationen när alla redan åkt vidare. Då blir det svårt att komma ikapp.

När du jobbar med en digital byrå eller en frilansare kostar de förvisso pengar. Men argumentet att det skulle ta mer tid håller inte. I alla fall inte om du jobbar med en bra partner. När du har en partner som förstår din affär och blir insatt i din verksamhet sparar du tid eftersom du kan delegera ditt affärsdrivande och få hjälp med hur det ska gå till.

Digital byrå – två discipliner i en

En digital byrå kombinerar marknadsföringskompetens och teknisk kompetens. Man kan se det som att det både är en traditionell reklambyrå och en webbyrå på samma gång.

Några exempel på vad en digital byrå jobbar med är:

Olika digitala byråer är ofta experter på en eller några av dessa områden. Dessutom finns det många som är specialiserade inom vissa branscher, som t ex läkemedel, finans eller teknologi. Därför kan mycket vara vunnet om du hittar någon som redan kan ditt affärsområde på förhand.

Content marketing och behovet av digitala byråer

I takt med att content marketing växt fram som en dominerande form av digital marknadsföring har spelplanen förändrats. Det blir allt viktigare att erbjuda värde till kunderna i sitt innehåll, snarare än att basunera ut sina budskap.

Denna utveckling innebär att det krävs en ökad förståelse för kundernas behov. Strategi, kanalval, timing och många andra faktorer får allt större betydelse för resultaten. Dessutom behöver detta kombineras med den analoga kommunikationen.

Komplexiteten gör att den du samarbetar med behöver ha just det digitala byråer erbjuder, kompetens inom både teknik och marknadsföring. När du hittar en samarbetspartner med rätt balans av discipliner och förståelse kommer ofta framgångarna. Och denna förståelse finns bara hos byråer. Även rätt inhouse-lösning eller en frilansare kan bidra med detta.

Vad kan en digital byrå göra för skillnad?

Den stora skillnaden många frågar sig är så klart vad en digital byrå kan göra för konkret skillnad. Och det är en bra fråga. Svaret är att en digital byrå förstår din helhetsaffär och ditt varumärke från grunden – i grunden traditionell marknadsföring. Denna synvinkel kombineras med mätbarheten och insikterna från digital marknadsföring.

Slutresultatet är så klart allt – och visst ska det vara så. För att vara direkt kan du helt enkelt säga att väl utformad digital marknadsföring leder till flera affärer och leads. Dessutom bygger digitala plattformar underbyggda ditt varumärke, förutsatt att de hanteras rätt taktiskt och strategiskt.

Alternativ till en digital byrå

Nu vet du vad en digital byrå är. Men det är långt ifrån det enda sättet att få hjälp med sin digitala marknadsföring. Dels kan du anställa någon som jobbar inhouse, dels kan du anlita en frilansare. Valet har många faktorer att ta hänsyn till, och dessutom skiljer det så klart mycket mellan olika byråer och frilansare. Du kan läsa mer om detta val i min artikel om att välja mellan byrå och inhouse.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Som sagt är en digital byrå inte det enda sätt att få hjälp med digital marknadsföring. Jag är en frilansande digital marknadsförare som hjälpt många företag med att skapa innehåll som lockar nya kunder.

Några av mina expertområden är SEO, copywriting, nyhetsbrev, sociala medier och digital strategi. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

Hur är det att vara frilansande copywriter? ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
Att bygga en e-maillista ->
Hur lång tid tar SEO? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *