Vad är en content manager och vad gör en egentligen?

Content manager är en av de allra vanligaste titlarna inom digital marknadsföring. Men vad gör en content manager egentligen, och vilken bakgrund och vilka kunskaper behöver du för att bli en? I detta blogginlägg hittar du svaren på alla de frågorna, och självklart, den hetaste frågan på Google: vad tjänar en content manager i lön?
Men varför är jag personen att berätta detta för dig? Jo, jag har faktiskt jobbat som content manager i början av min digitala karriär. Idag är jag en frilanande digital konsult specialiserad på content, framför allt SEO och copywriting. Eftersom jag har personlig erfarenhet ska jag försöka göra det så intressant som möjligt genom att bjuda på egna erfarenheter vid sidan av generella fakta kring att vara content manager.
Är du här för att du letar efter en content manager eller annan typ av digital expert? Då har du kommit rätt! Välkommen att kontakta mig genom informationen nedan. Om du främst vill veta mer om vad titeln content manager innebär – fortsätt läsa så tar vi oss dit!
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Vad är en content manager?
Men vi börjar från början: vad är en content manager egentligen? Jo, som du säkert kan gissa dig till så uppkom titeln som en del av content marketing. I takt med att allt större delar av den digitala marknadsföringen började handla om content uppstod behovet av personer som hanterade innehåll och kanaler. Många av dessa började kallas för content managers, och till slut blev det en generellt erkänd titel som syntes överallt.
Variationen är stor; jag har sett titeln content manager på allt från totalt oerfarna positioner till vad som närmast kan beskrivas som marketing managers. Följdaktligen blir det rätt svårt att beskriva rollen på ett exakt sätt, snarare får du titta på olika specifika tjänster för att se ungefär vad de innebär.
Detta gör content manager till en lite lurig titel, både för arbetssökande och de som söker en. Men det är enklast om vi börjar titta på ungefär vad en gör och vad som krävs – vilket vi ska göra nu.
En content managers arbetsuppgifter
Det är inte helt lätt att koka ned en content managers arbetsuppgifter, men här är mitt generella försök:
- Utvecklande och implementering av contentstrategi(er)
- Planering av content
- Skapande av content
- Praktiskt publiceringsarbete i CMS som t ex WordPress och Drupal
- Sociala medier
- Contentanalys
- Contentoptimering
- Projektledning
Det är en mix som kräver bredd, eftersom att du behöver vara både skapande och analytisk på samma gång. Men det innebär också att jobbet som content manager är utvecklande, eftersom du ofta får lära dig många nya saker i hög takt.
Utbildning, kunskap och bakgrund
Innehållsansvariga kommer från många olika bakgrunder. En del är inte utbildade inom marknadsföring, medan andra har generella eller specifika marknadsföringsutbildningar i bakfickan. En del har istället bakgrund inom journalistik eller IT, som sedan breddats för att börja jobba med content.
Personligen har jag en kandidatexamen i Marknadskommunikation och IT vid Stockholms Universitet, vilket ledde till att jag sedan blev content manager på ett litet företag som första jobb inom branschen. Och detta var ett utmärkt första steg mot större uppgifter inom digital marknadsföring.
Men vilken praktisk kunskap behöver du egentligen? Jo, en hel del – här är några delar som jag tycker är absolut nödvändiga:
- CMS-kunskaper (inte bara WordPress)
- Grundläggande förståelse för HTML och CSS
- Sociala medier
- Språkkunskaper, både gällande skrivande och editering
- Analytiska kunskaper, t ex Google Analytics
- UX-kunskaper (user experience)
- SEO-kunskaper (sökmotoroptimering)
- Kunskap inom marknadsföringsstrategi och branding
Det är också bra om du kan hantera bilder och video, speciellt med tanke på hur viktigt det är med SEO. On du kan editera, filma eller fotografera är det ett stort plus.
Som du kan se finns det en hel del saker som är nödvändiga och/eller bra att kunna som content manager. Generellt kan jag dock säga att du plockar upp många av dem på vägen. Om du vill anställa en innehållsansvarig är det mycket viktigt att ställa specifika frågor kring kunskap och erfarenhet, så att du vet att du hittar en person som kan rätt saker.
Personlighet
Kunskap och erfarenhet är dock inte allt – som content manager gäller det också att ha rätt typ av personlighet. När du jobbar med innehåll på en bred skala behöver du verkligen ett mindset som passar för uppgiften. Varför? Jo, det tar ofta lång tid för att lyckas med content, och därför behövs det en rejäl dos av tålamod och uthållighet.
Dessutom behöver detta kombineras med att vara organiserad och att ha koll på den övergripande strategin. En hel del saker behöver vara på plats på samma gång för att du ska lyckas med content marketing.
Vad tjänar en content manager? Lön och löneutveckling
Men vad tjänar en content manager egentligen? Jo, tyvärr är detta en av det svåraste frågorna att svara på, samtidigt som det är en av de mest eftersökta. En content managers lön kan variera kraftigt. Oftast är det bäst att titta på den erfarenhet och kunskap som eftersöks. För positioner med lite lägre erfarenhetskrav är det inte ovanligt med löner under 30 000 kr i månaden.
Detta betyder dock inte att alla content managers har relativt låga löner – vissa tjänar långt mer, och dessutom är det bra att tänka på att lönerna oftast stiger rätt snabbt inom digital marknadsföring. I takt med att du får erfarenhet brukar det gå ganska fort. Personligen tog det bara några år innan jag gått vidare från content manager på låg nivå till t ex digital projektledare och andra specialistpositioner. Eftersom du som content manager ofta jobbar brett kan det vara en bra språngbräda till andra, mer högavlönade jobb inom digital marknadsföring.
Var och hur kan du jobba som content manager?
Det kan också vara intressant att titta på olika sätt att jobba med content. Många börjar med att jobba in-house på ett företag eller en byrå, men det finns också möjlighet att jobba som frilansare. Vad som fungerar bäst är framför allt en fråga om smak och livsstil; som in-house-anställd vet du vad du tjänar och ungefär hur du kan förvänta dig att jobba, medan ett liv som frilansare på samma gång kan vara mer oförutsägbart och utvecklande.
Jag rekommenderar du att du först jobbar in-house för att få erfarenhet, kunskap och ett kontaktnät innan du provar på livet som frilansare. Personligen jobbade jag in-house i sex år innan jag testade och jag skulle säga såhär: det finns tydliga fördelar och nackdelar med båda livsstilerna, och i grund och botten handlar det om ens personliga preferenser.
Behöver du hjälp med innehåll eller annat inom digital marknadsföring?
Behöver du hjälp med content till dina digitala plattformar? Då har du kommit rätt! Jag är nämligen en contentexpert som hjälpt många olika företag med sin digitala närvaro. Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila på nordstromstefan86@gmail.com.
Andra inlägg från bloggen:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
0 kommentarer