Skapa grymma blogginlägg med ChatGPT (AI) i 9 enkla steg

Publicerat av Stefan Nordström den

Så här skapar du grymma blogginlägg med ChatGPT AI

Många undrar hur de enklast skapar blogginlägg med ChatGPT eller andra AI-hjälpmedel. Visst, att få ChatGPT att ge ifrån sig informationen är enkelt, men hur går du till väga för att göra om det till riktigt grymt content? Här är mina 9 bästa tips för att skapa blogginlägg med ChatGPT.

Rolig bakgrund: jag använde ChatGPT för att skapa detta blogginlägg, och följde processen som beskrevs i svaret, samt mina egna tillägg. Det grundar sig mycket i att min tanke om AI är att det är ett mycket bra hjälpmedel – samtidigt behövs dock den mänskliga touchen, och människor som mig (copywriters, sökmotoroptimerare och andra digitala marknadsförare).

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Grymma blogginlägg med ChatGPT (AI) i 9 steg

Här är min snabba och enkla steg för steg-guide till att skapa grymma blogginlägg med ChatGPT. Som jag sagt i mina blogginlägg om AI och SEO och AI och copywriting ser jag inte AI som ett hot, snarare ett komplement där marknadsförare och andra contentskapare behöver bygga kompetens för att utnyttja det på bästa sätt. Det ersätter inte människan, men det kan göra oss effektivare.

1. Definiera (och avgränsa) ditt ämne

Börja med att definiera blogginläggets ämne. Vad ska det handla om, och vem ska det rikta sig till? Vad finns det för nyckelord? Och det är viktigt att avgränsa sig; vad ska blogginlägget inte handla om?

2. Ställ frågor till ChatGPT

När du vet vad du letar efter är det dags att fråga ChatGPT saker som har med ämnet att göra. Använd ett naturligt språk, ungefär som att du skulle intervjua en expert på ämnet. Var specifik och ställ uppföljningsfrågor för att få mer detaljerade och relevanta svar. Personligen valde jag att ställa mina frågor på engelska, då AI fortfarande fungerar mycket bättre på engelska än svenska, samt att det blir lättare för mig att få till ett bättre språk i slutändan.

3. Organisera informationen

När du samlat in tillräckligt med informationen är det dags att organisera och sammanställa den. Börja med att försöka skapa en logisk struktur, t ex genom att lägga in rubriker i en bra följd. Personligen gillar jag blogginlägg som problematiserar och berättar en historia. Här behövs det definitivt en mänsklig touch för att skapa något mer speciellt av informationen ChatGPT gett dig. När du har denna grund på plats har du allt du behöver för att börja skriva.

4. Skriv blogginlägget

Steg 4 - skriv ditt blogginlägg

Nu är det dags att skriva blogginlägg med ChatGPT på riktigt. Använd informationen från AI:n och fyll ut din struktur så mycket som möjligt. Redan i detta steg är det bra att börja skriva med ett mer personligt tilltal som är anpassat till ämnet och målgruppen. Det är även läge att fundera på om det finns något AI:n missat som kan vara bra att få med.

5. Editera och förbättra

När du har hela blogginlägget på plats är det dags att editera och förbättra. Korrektur är en viktig del, då du ofta upptäcker mycket att förbättra. Om inte annat är det ett bra tillfälle att hitta eventuella stavfel och andra problem som kan sänka helhetsintrycket.

6. Lägg till bilder och annan multimedia

Nu är all texten på plats, men ett bra blogginlägg är inte komplett utan relevanta bilder och annan multimedia, t ex video och infographics. Elementen bryter upp texten och gör att det blir lättare att ta in informationen. Tänk på att många ”läser med ögonen”, snarare än går igenom varje ord.

7. Sökmotoroptimera

SEO - viktigt att tänka på när du skapar blogginlägg med ChatGPT

ChatGPT missade dock ett steg: för de allra flesta är det viktigt att optimera blogginlägg för Google och andra sökmotorer, så att din sajt får så mycket organisk trafik som möjligt. För att göra detta behöver du definitivt mer än AI, och det är därför det är bra att få hjälp av en SEO-copywriter när du skapar inlägg och annat content. Glöm inte metabeskrivningar, alt-taggar och annat som kan boosta blogginlägget SEO-mässigt.

8. Humanisera, gör innehållet och unikt

Ett annat steg – till viss del av steg 4 – jag skulle vilja tydliggöra är att göra innehållet mer personligt och unikt. I takt med att allt fler använder ChatGPT och att det finns mer innehåll på nätet blir det ännu viktigare att hitta en unik synvinkel. Här kan personliga erfarenheter eller unika infallsvinklar verkligen göra att innehållet står ut. Och det gillar både läsarna och Google!

9. Publicera, dela och marknadsför ditt inlägg

Det sista steget är att publicera ditt blogginlägg, men det finns saker som är ännu viktigare. Om du inte delar och marknadsför inlägget på bästa sätt är risken att det inte får så många läsare som du önskar. Visst, SEO kan göra mycket (speciellt på lång sikt), men om du vill ha en omedelbar effekt är det viktigt att bygga dina sociala kanaler och dela inlägget i dem.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Att skriva blogginlägg med ChatGPT är en av många saker en digital marknadsförare behöver ha koll på. Men det är långt ifrån allt. Därför kan det vara bra att få hjälp med de olika aspekterna för att driva så mycket trafik och få så många leads som möjligt.

Jag är en frilansande digital marknadsförare som hjälpt många företag med digitalt content, t ex copywriting, SEO, nyhetsbrev, sociala medier och mycket annat. Intresserad? Connecta med mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *