Vad är en responsiv hemsida och varför behöver du en?

Det pratas mycket om att man behöver ha en responsiv hemsida. Och det borde det göras! Men vad är egentligen en responsiv hemsida? Och vad är det lättaste sättet att skaffa en?
”Responsiv” är mer än ett buzzword; det är något du behöver förstå på djupet för att lyckas få affärer digitalt. Här kollar vi på allt kring responsiva hemsidor och dess påverkan på din digitala marknadsföring.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Responsiv hemsida
Vi börjar från början – vad är egentligen en responsiv hemsida? Kortfattat så är det en hemsida som automatiskt anpassas efter skärmstorleken på den enhet som besökaren använder. Den ser alltså olika ut på olika enheter. Exempelvis blir det så att design, bilder och annat skalas om.
Syftet att webbplatsen ska fungera lika bra på en smartphone eller läsplatta som på en vanlig dator. Och detta är inbland lättare sagt än gjort, i alla fall om man vill lyckas sälja maximalt på alla enheter.
För att förstå hur detta började kan det vara bra att ta en titt på webbdesignens historia. Innan smartphones och responsivitet hade hemsidor alltid en fast bredd. I takt med att skärmarna blev större växte denna standardstorlek. Och redan här kan du ana vart det bär?
Sidorna behövde designas om och anpassas, närmast på ett individuellt sätt efter olika enheter som dök upp. Lyckligtvis tog det inte längre innan moderna CMS, som t ex WordPress, dök upp och räddade situationen. I dessa kan de som jobbar digitalt enbart editera sidans innehåll en gång, trots att det ändras för alla enheter.
Varför ska du ha en responsiv sida?
För att gå rakt på sak, varför ska du egentligen ha en responsiv hemsida? Här är 5 korta, tydliga orsaker:
- Anpassar sig efter olika enheter och skärmstorlekar
- Demonstrerar att du och ditt varumärke är seriöst
- Ökar försäljningen
- Det blir lättare att hantera ditt content
- Gör att undviker merjobb (som att t ex publicera samma sak flera gånger)
Hur ser man till ett en hemsida är responsiv?
Det enklaste sättet att försäkra sig om att ens hemsida är responsiv och fungerar bra på olika enheter är att använda ett modernt CMS, som t ex WordPress eller Joomla. Dessa beslut bör tas på rätt sätt från början, innan man köper några tjänster eller väljer mjukvara.
Risken är annars att man sitter där med ett förlegat CMS, som dessutom är sprängfyllt med innehåll. Och när man redan börjat använda det kan kosta väldigt mycket att åtgärda misstaget.
En relik från övergångstiden till responsiv teknik som ibland följer med än idag är separata mobilsidor. Dessa ställer till problem, både för användarna och den som arbetar med designen av hemsidan. Se till att undvika dessa.
Om man inte är säker på vilket CMS som används kan man prova att justera bredden på hemsidan i webbläsaren. Responsiva hemsidor förändras i takt med att skärmstorleken blir större eller mindre. Nedan kan du se ett exempel på vad som händer med denna hemsida när bredden minskas till en mobilliknande storlek.
Exempel på responsiv hemsida på desktop
Här finns både en högerspalt med mina senaste blogginlägg, samt en klassisk toppmeny med kategorier.
Exempel på en responsiv hemsida på smartphone
När skärmstorleken minskats så mycket att WordPress byter till den mobila varianten av hemsidan försvinner både högerspalten och den klassiska toppmenyn. Högerspalten hamnar allra längst ned i innehållet, medan toppmenyn blir till en mobil drop-down som du först måste klicka på för att se alternativen.
Hur fungerar det rent praktiskt?
Det tydligaste sättet att demonstrera varför responsivitet är så viktigt är att själv testa sin hemsida på olika enheter. Direkt när man byter brukar man märka att olika element på webbplatsen flyttar sig. Det vanligaste exemplet är, precis som ovan, att saker som ligger i högerspalten på en desktop-dator hamnar längst ned på smartphones och/eller läsplattor.
Och vad brukar ibland vara i högerspalten? Jo, konverterande innehåll som t ex produktlänkar och andra element som är viktiga för att kunna sälja. Helt plötsligt har alltså det som du vill att besökaren ska se omedelbart hamnat allra längst ned. Istället för att nästan alla som går in på sidan noterar det, som på desktop, kanske bara några enstaka procent ser det på en smartphone.
Men nu till det viktiga – vad kan man göra för att undvika dessa misstag? Jo, det gäller att tänka mobile first. De flesta säger att de gör det, men samtidigt sitter vissa enbart och surfar och utvärderar sina hemsidor på en desktop.
Detta misstag kan leda till att man snarare designar desktop first, och effekten kan bli att hemsidorna blir långt mycket sämre på andra enheter. Och detta påverkar så klart möjligheterna till nya affärer och att bygga varumärke online.
Var otroligt noga med att testa ditt content och framför allt dina konvertingar på olika enheter. Och titta i Google Analytics efter avvikelser hos vissa av dem.
Påverkan på affärer och leads
Många inom digital marknadsföring jobbar med konverteringar, alltså att få användare att göra rätt saker när de hamnar på en hemsida eller annan digital plattform. Oftast handlar det om att maximera försäljning vid e-handel. Men det kan t ex också vara att få fler prenumeranter på ett nyhetsbrev eller att få besökarna att ta del av en viss undersida på sajten.
Oavsett affärsmål är det när man tittar på detta lätt att inse hur viktigt det är med en responsiv hemsida. En blick på statistiken i Google Analytics avslöjar ofta stora skillnader mellan konverteringsgraden på olika enheter.
Och visst finns det ibland naturliga orsaker, som att vissa produkter kanske helt enkelt inte köps genom en smartphone i samma utsträckning. Detta gäller framför allt dyra produkter eller något som av någon annan orsak innebär en hög tröskel vid köp.
Men vissa gånger är det tvärtom; din hemsida har användbarhetsproblem på några enheter. Eller problem och problem. Den är åtminstone inte optimerad för att sälja maximalt på enheterna. I exemplet ovan finns det, oavsett orsak, en rejäl skillnad i konverteringsgrad på mobil jämfört med andra enheter. Och bedriver man e-handel kan det definitivt vara ett problem som innebär minskade intäkter.
Förutom konverteringarna i sig kan en dålig hemsida också sänka intrycket av ditt varumärke. Om den av någon orsak fungerar dåligt på en enhet, t ex genom att ladda långsamt, går besökaren ofta tillbaka till Google och väljer annat resultat. Det är en stor chans att detta klick hamnar hos någon av dina bittra konkurrenter.
Vad kostar en responsiv hemsida?
En fråga många ställer sig är så klart vad en responsiv hemsida kostar. Man kan börja med att säga så här: inte mer än en oanpassad.
Det är inte dyrare att bygga en hemsida i WordPress eller Joomla än att använda ett icke-responsivt system. Snarare tvärtom, speciellt med tanke på att du kan behöva betala för det i framtiden, både genom missade affärsmöjligheter och kostsamma content-migrationer. Dessutom går det snabbare.
Vad en hemsida kostar rent allmänt beror på flera saker. Dels på vilka krav du har, dels på hur mycket innehåll den har. Men också vem du väljer att anlita.
Behöver du hjälp med en hemsida eller andra digitala tjänster?
En responsiv hemsida är viktig, men det är bara en av många saker som behöver fungera för att du ska lyckas med digital marknadsföring. Men det finns hjälp att få. Behöver du någon som kan hjälpa dig med content marketing, som t ex hemsideartiklar, nyhetsbrev, sociala medier och att sälja mer över nätet? Då har du kommit rätt!
Jag är en digital konsult som har hjälpt många företag med vinnande content. Ta kontakt med mig, antingen genom att lägga till mig på LinkedIn eller genom att maila på nordstromstefan86@gmail.com.
Lär dig mer:
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
Hur skriver man bra copy till nyhetsbrev? ->
Vad är teknisk SEO? ->
0 kommentarer