En punktlista är aldrig fel – men varför är de så bra?

Publicerat av Stefan Nordström den

tummen upp för att krydda din text med en punktlista

En punktlista, eller varför inte flera, är en utmärkt metod för att bryta upp texter och göra de mer läsbara. Och för många copywriters, speciellt digitala, är det en naturlig del av att skapa bra textmaterial. Ibland kommer en punktlista med av bara farten. Andra gånger tillkommer det under korrläsningen eller finslipningen.

Jag är en stor fan av punktlistor. De gör att texter andas och att informationen blir lättare att ta in. Dessutom är det något som gillas av snabba läsare som vill veta saker fort. Men vad ska du tänka på kring listor? När passar det med en punktlista? Och vad finns det för skrivregler att följa? Häng med så tittar vi på vad punktlistor kan göra för ditt content.


    Stefan NordströmOm Stefan Nordström

    Konsult inom digital marknadsföring
    7 års erfarenhet
    Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
    nordstromstefan86@gmail.com
    https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


    Hur skriver du en punktlista?

    Vi börjar från början: hur skriver du egentligen en punktlista? Jo, först måste du förklara vad du ska lista. Oftast görs detta med en eller ett par meningar. Sedan listar du helt enkelt sakerna under. Nedan följer ett exempel.

    Punktlistor är bra av flera orsaker, några av dem är:

    • De bryter upp texten
    • De gör det lättare att ta till sig textmaterialet
    • De passar de som läser snabbt

    Punkt efter mening?

    Du kan själv välja om du vill sätta en punkt i slutet av varje punkt i listan eller inte. Jag brukar inte göra det. Men framförallt tycker jag att det är viktigt att vara konsekvent. Om vissa saker i listan slutar med punkt eller semikolon och andra inte gör det ger det ett dåligt intryck.

    Hur många punkter bör du ha i en punktlista?

    Ett tips är att inte ha för många punkter. Över tio stycken i en punktlista gör att det inte längre är lättläst. Tvärtom kan det kännas som ett ännu värre textblock än ett rejält stycke brödtext. Men detta är en avvägningsfråga. Dels behöver du tänka på läsbarheten i den individuella texten, dels behöver du tänka på vad som är viktigt att förmedla.

    Det är också viktigt att ha symmetri mellan de olika punkterna. Se till att de är ungefär lika långa. Om vissa är ett ord och andra är långa meningar blir det både fult och svårt att ta till sig.

    Olika punktlistor

    De flesta punktlistor är helt enkelt en lista med en punkt i början på varje rad. Men i vissa fall kan det fungera bättre med en numrerad lista. Och detta beror oftast på vad du vill lista. Exempelvis kanske du vill beskriva något som sker steg för steg. Nedan följer ett exempel.

    Hur publicerar du en bra text på nätet?

    1. Gör research
    2. Skriv grunden
    3. Korrekturläs
    4. Korrekturläs en gång till!
    5. Publicera

    Numreringen och enkelheten gör att en numrerade punktlista i många fall är trevlig. Läsningen kan bli ännu bättre om du varierar dina listor, och t ex har både onumrerade och onumrerade punktlistor i dina artiklar. Men det beror så klart på vad det är du listar. Det viktigaste är att går att ta till sig på ett bra sätt.

    Hur gör du en punktlista med html-kod?

    En punktlista kan kodas med html-kod. Dessutom kan du göra en hel del för att formatera den. Men idag behöver vi sällan tänka på html-kod. För stora delar av contentarbetet görs i ordprogram för att sedan sättas in i CMS, som t ex WordPress. Dock kan det ändå vara nyttigt att ha en del html-kunskap i bakfickan.

    När du gör en punktlista i html öppnar du den med koden <ul> (unordered list) och stänger den med </ul>. Själva punkterna har koden <li>. Om du byter ut <ul>-koden mot <ol> får du en ordered list, alltså en numrerad lista.

    Och det finns en hel del annat du kan göra med dina listor. Du kan t ex ha flera nivåer eller ändra hur punkterna ser ut. Men som sagt har vi oftast allt vi behöver i moderna CMS.

    Behöver du hjälp med digitalt content?

    Nu vet du mer om varför punktlistor är så bra. Dessvärre är en välplacerad punktlista är långt ifrån allt du behöver kunna för att lyckas. Tvärtom kräver skrivande och digitalt content i stort att du har rejält med spets. Och då kan du behöva hjälp.

    Om du behöver någon som kan hjälpa till din med din digitala närvaro har du kommit rätt. Jag är nämligen en digital contentexpert som hjälpt många företag med innehåll och digital marknadsföring i stort. Intresserad? Lägg till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

    Några andra nyttiga blogginlägg om skrivande:

    Vikten av ett aktivt språk ->

    Övergångsord – en nyckel till bra copywriting ->

    10 sätt att få stopp på din skrivkramp ->

    SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->


    Stefan Nordström

    Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

    0 kommentarer

    Lämna ett svar

    Platshållare för profilbild

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *