Ordbok inom digital marknadsföring

Publicerat av stefannordstrom den

ordbok inom digital marknadsföring

Det finns otroligt många uttryck och förkortningar inom digital marknadsföring. I denna ordbok får du förklaringar av vad det står för, samt ibland möjlighet att läsa mer om jag har skrivit någon artikel om ämnet. Mitt mål är få med alla nödvändiga begrepp, speciellt specifika ”buzzwords” som kan vara svåra att förstå utan att vara insatt i ämnet. Behöver du hjälp med din digitala marknadsföring? Fyll i formuläret nedan så hör jag av mig så fort som möjligt!

Kontakta mig
8 + 5 =

Content marketing

Content marketing (innehållsmarknadsföring) är den disciplin inom digital marknadsföring där man syftar till att skapa relevant, värdefullt innehåll för att locka sin målgrupp till webbplatser och andra digitala plattformar.

Copywriting

Copywriting betyder att skriva texter till reklam och marknadsföring. Det är en mycket vanlig roll inom digital marknadsföring, både in-house och bland konsulter och frilansare.

Evergreen content

Evergreen content är ett begrepp som används mycket inom digital marknadsföring. Evergreen content innebär innehåll som på något sätt kan återanvändas vid ett senare tillfället.

Externa länkar

Externa länkar är länkar som riktas från eller till en extern webbplats. Att bygga länkar är en viktig del av att göra sin sajt till en auktoritet inom sitt ämne som rankar högt på sökmotorer.

Interna länkar

Interna länkar är det länkar som finns mellan olika sidor på en sajt. Om man sköter sina interna länkar väl kan det vara en SEO-signal till sökmotorerna att sajten har välstrukturerat och djupgående innehåll om ämnet.

Konverteringar

Konverteringar är en disciplin inom digital marknadsförare som avser att skapa så många affärer, leads och andra målorienterade actions som möjligt av besökare på t ex en hemsida.

Konverteringsgrad

Konverteringsgrad är det vanligaste sättet att mäta antalet konverteringar per besökare. Det innebär helt enkelt den procent av besökarna som utför det affärsgrundande målet eller något av de uppsatta målen.

Konverteringsoptimering

När man jobbar med att förbättra sina konverteringar kallas det för konverteringsoptimering. Det kan handla om att förbättra sin konverteringsgrad, men det kan också handla om saker som att sätta rätt mål och rätt strategi kopplat till affärsmålen.

Long tail-sökord

Long tail-sökord (long tail keywords) är längre sökningar på Google, när man t ex ställer en fråga som ”vad är long tail-sökord?” istället för att bara Googla på ”long tail” som en term. Long tail-sökningar blir allt vanligare och viktigare att sökordsoptimera emot.

Metabeskrivning

meta description

Metabeskrivningar (meta description) är de korta texter som syns under Google-sökningars titlar och URL. Att optimera sina metabeskrivningar är en del av SEO (sökmotoroptimering), specifikt den disciplin som kallas för teknisk SEO.

Metadata

Metadata betyder språkligt ”information om information”. Inom digital marknadsföring handlar det om sökmotoroptimering. Metadatan inom SEO är ofta olika former av taggar som titlar, metabeskrivningar, alt-taggar och andra detaljer som kan visa sig viktiga för en hemsidas SEO-framgång i det långa loppet.

Organisk SEO

När man arbetar med organisk SEO jobbar man med att få ”förtjänade” besökare från sökmotorer genom att skapa bra innehåll som rankar högt på sökmotorer. SEM och PPC som t ex Google AdWords ingår inte i organisk SEO.

SEO (sökmotoroptimering)

SEO, eller sökmotoroptimering, är en disciplin inom digital marknadsföring. När man jobbar som sökmotoroptimerare optimerar man en webbplats innehåll för att få många besökare som möjligt från sökmotorer, som t ex Google och Bing.

Teknisk SEO

Teknisk SEO är den delen av sökmotoroptimering när man optimerar en sajts tekniska förutsättningar för att ses som bra av sökmotorerna. Det kan handla om saker som cache, laddningstider, metadata, SSL-certifiering och att välja webbhotell.

Tonalitet

Tonalitet är det språk som ditt varumärke talar i det digitala innehållet, t ex i copyn på webbplatsen.

UX-design

UX-design (user experience design) är den disciplin där man utformar användarvänliga gränssnitt och andra lösningar som helt enkelt gör det lättare för målgruppen att använda t ex digitala plattformar. Slutmålet är så klart större affärsnytta.

Webbanalys

Webbanalys är det arbete inom digital marknadsföring där man utför analys av sina hemsidor och andra digitala plattformar. Det mest grundläggande inom webbanalys är t ex att hålla koll på antalet besökare över tid i Google Analytics eller Adobe Analytics.

Webbanalytiker

Precis som det låter så är en webbanalytiker en person som jobbar med webbanalys. Det är ganska vanlig titel, speciellt inom större arbetsgrupper eller analystunga företag som kräver en dedikerad webbanalytiker.

Webbredaktör

En webbredaktör jobbar med texter och innehåll på hemsidor och andra digitala plattformar. Det är en mycket vanlig titel inom digitala team och det finns även många frilansare och konsulter som har titeln.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *