Att monetisera content och faktiskt tjäna pengar på det – min hjärntwistare

Publicerat av Stefan Nordström den

Monetisera content - att tjäna pengar på digitalt innehåll

I vanliga fall hade en artikel riktad mot att monetisera content varit en guide om just det. Men den här gången tänkte jag göra det lite intressantare, och mer riktat mot mig själv.

Det finns nämligen få saker som snurrar runt så mycket i huvud som att monetisera content och tjäna pengar på det jag skapar digitalt – utan att frilansa. Eller i alla fall att få ihop en intressant mix som gör att jag inte bara tjänar mina pengar på digital marknadsföring åt externa kunder.

Det är lätt att få känslan från media och bekanta att pengarna bara kommer in av sig själv när någon jobbar digitalt. Åtminstone känner jag så. Men det är verkligen motsatsen. Tvärtom är det många gånger ett enormt jobb med content som i stort sett är gratis, åtminstone tills du blivit superbra på att monetisera innehållet.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Digital marknadsföring, musik och resor – på samma gång

För att förstå min personliga utmaning behöver jag förklara mer om min bakgrund. Jag är nämligen en kombinerad digital marknadsförare och musiker som dessutom valt att bli digital nomad som lever och arbetar platsoberoende.

Det har gjort mig fri från kontorstider och gett mig utrymme för att göra det jag gillar, men det går också att jag inte har en fast inkomstkälla. Förvisso tar jag mig an en hel del frilansuppdrag, men en dröm i fjärran är att tjäna alla mina pengar på min musik och mitt egna innehåll.

Där blir det lurigt. För vad kan jag egentligen göra med ett underground-hårdrocksband i en obskyr genre och ett par webbsajter med bra organisk trafik? Visst, sälja lite skivor och t-shirts här och där, men längre än så har jag inte kommit. Däremot har denna webbplats blivit en bra källa till nya frilanskunder.

Så visst är jag på sätt och viss självförsörjande genom mina digitala plattformar. Men jag funderar fortfarande på ett sätt att ta det till nästa steg, t ex genom min musik eller mitt resande. Merchförsäljning, Patreon, livestreaming, ”Stefan-klubbar” och YouTube-karriärer har alla farit igenom mitt huvud utan resultat.

Dock har jag hopp om att jag till slut hittar den lösningen som gör att jag kan monetisera mitt content och bara göra det jag tycker är roligt. Hela tiden. Missförstå mig inte, det är kul att frilansa åt kunder inom digital marknadsföring också. Men det är för mitt egna content och mina egna plattformar jag verkligen brinner.

Och när schemats tid och energi till stor del tas upp av externa kunder lider mitt egna. Denna sajt är ett exempel. Det är en lurig balans där monetisering är nyckeln. Frågan är bara hur, men jag fortsätter kämpa med det!

Varför är det svårt att monetisera content?

Utmaningarna med att monetisera content är många. Steg ett är så klart att bygga en stor publik, men även när du uppnått en god skara är det tufft. Dels är konkurrensen stenhård, dels är utbetalningarna oftast små (om det ens finns några). Sociala medier stryper sin räckvidd alltmer och allt fler vill satsa på olika typer av självständiga digital inkomster.

De som lyckas tar ofta till kreativa grepp för att tjäna pengar, eller så har de helt enkelt oerhört många följare. Hur som helst är det utmanande. Du behöver tänka och agera som en företagare och ha hantverk och strategi som är på en riktigt hög nivå.

5 bra sätt att monetisera content

Utmaningarna åsido, här är 5 vanligt förekommande sätt att monetisera ditt innehåll:

  1. Få betalt för visningar
  2. Sponsrade samarbeten
  3. Skapa betalda utrymmen
  4. Sälj produkter
  5. Affiliate marketing

Tänk på att du inte behöver välja en av dem. Tvärtom: många framgångsrika contentskapare kombinerar inkomstkällor.

1. Få betalt för visningar

Ett av de vanligaste sätten att tjäna pengar på innehåll är att få betalt för visningar. De med stora YouTube-kanaler får in en hel del pengar från YouTube genom annonserna som spelas upp före, efter och under sina videos.

Men jag vill höja ett varningens finger för YouTube-ambitioner. Det är verkligen många på YouTube som är duktiga, speciellt resevloggare. Och pengarna per visning är små. Dessutom behöver du en rejäl mängd views för att verifiera din kanal och börja tjäna pengar, ett krav som verkar bli högre och högre med tiden.

Jag skulle rekommendera detta som en sidoinkomst om du verkligen fokuserar på YouTube, annars är det oftast bättre att titta på andra sätt att monetisera ditt content. Men om du verkligen är lysande på video och har en grym idé, kör hårt.

2. Sponsrade samarbeten

Ett annat sätt är sponsrade samarbeten, t ex genom att skriva om och/eller visa upp produkter på Instagram eller bloggar. Sponsrade samarbeten är framförallt vanligt förekommande hos influencers på Instagram och YouTube.

Själva utförandet är ganska enkelt: det handlar om att visa upp produkten på rätt sätt och göra den till en del av ditt content. Ju mindre produktplacering, desto bättre. Men det är så klart viktigt att vara ärlig om att det är betalt samarbete. Många influencers tjänar pengar på detta sätt, men det kräver att du har många – och rätt – följare på dina digitala plattformar.

Tänk på att detta också går andra vägen; du kan själv få influencers att visa upp dina produkter för sin målgrupp.

3. Skapa betalda utrymmen

Om du har följare på plattformar som Facebook, Instagram och YouTube utan att tjäna pengar på dem kan det vara dags att skaffa ett betalt utrymme. Några vanliga exempel är Patreon, YouTube-medlemskap och andra typer av subscriber-klubbar.

Det är en intressant lösning för många olika typer av contentskapare. Om du har en rejäl följarskara kan du övertala delar av dem att bli betalande prenumeranter. Men tänk på att du kan behöva erbjuda dem speciellt innehåll som du behöver skapa återkommande.

Ibland kan du dock få stöd utan att göra det; i musikbranschen har jag sett flera band som t ex ber om 1 dollar i månaden i renodlat stöd. Och ibland funkar det. Ofta handlar det om du hur du uttrycker dig och säljer in medlemskapet. Tänk ”what’s in it for me?” för kunden. Vad skulle själv få dig att stödja en contentskapare?

4. Sälj dina produkter

Ett bra sätt att monetisera content är att sälja produkter. För oss som marknadsför musik på digitala plattformar är det ofta det allra bästa sättet att få in pengar. Jag försöker helt enkelt få in så många som möjligt som följer mig på Facebook, Instagram och YouTube att gå till min Bandcamp-sida där de möts av mina CD-skivor och t-shirts.

Glöm inte att du kan skapa heldigitala produkter (där ingår även digital musik). Dessutom kan du skapa kurser där du lär ut vad du kan, något som är mycket vanligt inom digital marknadsföring. Onlinekurser är ett utmärkt sätt omvandla kunskap och passion till inkomster genom att dela med dig av vad du kan bäst.

Återigen vinner de som är kreativa och hittar nya sätt att skapa produkter och marknadsföra deras fördelar.

5. Affiliate marketing

Du kan också göra dina plattformar till en del av affiliatemarknadsföring. Då marknadsförs olika produkter genom nätverk som gör att de hamnar på relevanta platser på internet, t ex webbplatser. Sedan inkommer kommision för försäljning, klick eller andra konverteringar.

För många är affiliate marketing den ultimata ”tjäna pengar medan du sover”-lösningen, men det är inte riktigt så enkelt. Eller jag är i alla fall övertygad om att det inte är det, trots att jag inte är bevandrad inom affiliate. För då skulle väl alla göra det? Hur som helst är det ett av alternativen som finns för att monetisera content.

Värt att notera om affiliatemarknadsföring är att det många gånger börjar i andra ändan. Contentskapare brukar bygga sitt content och sedan komma på att det går att tjäna pengar på. Affiliate handlar istället ofta om att identifiera ett lukrativt område och sedan slå till, t ex med en sökmotoroptimerad webbplats om ämnet där produkter marknadsförs.

Monetisera content – ha tålamod, envishet och tydliga mål

Men möjligheterna att tjäna pengar på innehåller handlar inte bara om metoderna för att monetisera. Tvärtom handlar det minst lika mycket om att hela tiden vara aktiv och växa på de digitala plattformarna. Ju större följarskala, desto fler potentiella försäljningar och prenumeranter.

Därför är mitt tips detta: oavsett hur och när du till slut realiserar din plan, bygg en publik. Tänk långsiktigt och jobba mot tydliga mål. Sätt KPI:er och fundera på hur uppnår dem på bästa sätt. Då har du redan följare när du väl kommit på hur du vill tjäna pengar på ditt content.

Behöver du hjälp med digitalt content?

Att monetisera sitt content är en av utmaningarna med det digitala. Men du behöver kanske någon som skapar och/eller planerar det också? I så fall har du kommit rätt. Jag är nämligen en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med digital marknadsföring. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om digitalt content:

15 saker som kännetecknar bra content ->

Vad är en content manager och vad gör en egentligen? ->

Varför är det så bra med en content audit och hur går det till? ->

Contentinspiration – 10 sätt att hitta inspiration till nytt innehåll ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *