Miljö och hållbarhet i digital marknadsföring

Publicerat av Stefan Nordström den

Miljö och hållbarhet i digital marknadsföring

I takt med att vi står inför större och större utmaningar inom området blir miljö och hållbarhet i digital marknadsföring blir allt mer frekvent och svårt att förhålla sig till.

Som digital marknadsförare har jag jobbat för ett flertal företag med miljöprofil. Utmaningarna blir definitivt fler, eftersom det gäller att utforma påståenden som håller. Dels handlar det om att allt fler ser igenom budskapen, dels handlar det om att det är en del av marknadsföringslagen

Jag har jobbat med copywriting, SEO och annat åt ett flertal företag i branschen. Här är mina tankar om att lyckas med ditt content om miljö och hållbarhet.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Copywriting om hållbarhet och miljö

När du skriver copy om miljö och hållbarhet gäller det att hålla tungan rätt i mun. Tonalitet är oerhört viktigt, och det gäller att presentera fakta på ett korrekt sätt. Eftersom problemen ofta är komplexa och mångfacetterade är det viktigt att ha en bra balans mellan att vara informerad och att presentera ståndpunkter.

Här beror mycket även på slutsyftet; om det t ex är att i slutändan sälja en produkt kan det löna sig att först informera och sedan komma med åsikter, problemlösning och säljbudskap. I andra fall kan det räcka med att informera och utbilda för att skapa förtroende.

SEO om hållbarhet och miljö

Hållbarhet och miljö är nischer där det ofta finns mycket sökningar. Många letar helt enkelt efter pålitlig och utförlig information om olika utmaningar. Och där kan du komma in, speciellt om du kan erbjuda en lösning på något av problemen.

När du jobbar med SEO går det oftast till likadant, oavsett segment. Min rekommenderade process för att skapa trafikdrivande innehåll är:

 • Sökordsanalys
 • Konkurrensanalys (Google-konkurrenter)
 • Contentplanering
 • Copywriting (inkl sökmotoroptimering)
 • Utvärdering och förbättringar

Om du även vill jobba med Google AdWords vid sidan av att få organisk trafik får du också ut mycket information genom denna process. Det content du skapar blir ofta landningssidorna du driver annonstrafiken till.

Hållbarhet i sociala medier

När du pratar om hållbarhet i digital marknadsföring kan sociala medier vara ett bra ställe att nå ut. Många privatpersoner är villiga att engagera sig, diskutera och dela om du har något unikt att säga. Där handlar det ofta om Facebook, Instagram och YouTube. Inom B2B-segmentet kan andra kanaler som LinkedIn och Twitter vara bra för att bygga ditt varumärke och hitta nya partners.

Men om du kommer i kontakt med engagerade experter inom området, förbered dig på att bli ifrågasatt och se till att ha svaren redo.

Vilka digitala kanaler ska du välja?

Finns det kanaler som passar bättre eller sämre när du pratar om miljö eller hållbarhet? Ja, absolut, men framför allt handlar det om vilket segment du satsar på. Precis som vid innan digital marknadsföring är det viktigt att fokusera på vissa kanaler och välja bort andra. Ofta går det inte att vara överallt, snarare är det bra att istället vara dominerande i vissa kanaler.

Greenwashing, scopewashing, greenhushing och andra fallgropar

I takt med att miljö och hållbarhet blivit mer lukrativt har många börjat med budskap.

 • Greenwashing: greenwashing innebär ett företag felaktigt skapar en bild av att de är miljövänliga i sin marknadsföring
 • Scopewashing: när företag rapporterar sina utsläpp på ett vilseledande sätt
 • Greenhushing: greenhushing innebär att företag underkommunicerar sina miljöåtgärder (motsatsen till greenwashing)

Publiken inom denna nisch är påläst, och de är redo att ifrågasätta saker. Därför bör du alltid ha det i åtanke när du skapar content. Backa upp påståenden med pålitligt källmaterial, fråga experter och var hellre försiktig än aggressiv.

Vem ska du anlita för att prata hållbarhet i digital marknadsföring?

Om du vill prata om miljö och hållbarhet är det viktigt att hitta en nischad expert med erfarenhet av området. Det är ett speciellt område där det krävs fingertoppskänsla för att lyckas med kommunikationen.

När du har möten med frilansare eller byråer, fråga hur deras erfarenheter och utmaningar sett ut. Har de jobbat med miljö och hållbarhet i digital marknadsföring förut, och hur mycket liknar det ditt företags affärer och kommunikation?

Det finns experter inom eller nära din specifika nisch där ute. Hitta dem istället för att anlita någon annan, det har du oerhört mycket att vinna på.

Behöver du hjälp med hållbarhet i digital marknadsföring eller annat content?

Behöver du hjälp med hållbarhet i digital marknadsföring, eller kanske något annat när det gäller digitalt innehåll? Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt företag inom många olika affärsområden, inkl miljö och hållbarhet. Intresserad? Lägg till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om digital marknadsföring:

Varför är organisk SEO ett så bra sätt att få nya affärer? ->

20 grymma tips för att få fler följare på Instagram ->

Hur får du till din Google AdWords-copy så att den säljer? ->

Allt om digital marknadsföring av musik ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *