Vilka marknadsföringsmodeller finns det och vilken är bäst?

Publicerat av Stefan Nordström den

Marknadsföringsmodeller hjälper dig att förstå ditt företags situation - SWOT är ett exempel

Det finns många marknadsföringsmodeller och marknadsföringsprinciper där ute. Och gemensamt för allihop är att de försöker förklara marknadsföring på ett begripligt och applicerbart sätt. Men vilka är viktigast att ha koll på?

Här kollar vi in några av de mest kända och några av de jag tycker fungerar bäst. Det finns oerhört många och det gäller att hitta den som bäst passar dina förutsättningar. Dock kommer att du att ha nytta av marknadsföringsmodeller oavsett vilken du väljer.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Varför behövs det marknadsföringsmodeller?

Som jag redan gått in lite på är marknadsföringsmodeller till att för att förklara komplexa saker och förstå sig själv och omvärlden. När du inte tittar på din marknadsföring i ett bredare perspektiv är det lätt att bara göra och göra, utan ordentlig riktning och tanke.

Och det blir fel – det är ofta en kritisk blick på dig själv om din omvärld som gör att du hittar riktigt bra tillvägagångsätt. Därför tycker jag att modellerna är relevanta och något för alla som jobbar med marknadsföring. Dessutom gör bredden att du kan hitta en som passar just den situationen du vill utvärdera.

Marknadsföringsmodeller i digital marknadsföring

Hur är det egentligen med marknadsföringsmodeller och det digitala? Går modellerna att applicera på ett vettigt sätt, eller är de förlegade i de nya digitala kanalerna? Där går åsikterna isär, men om vi tittar på hur det ser ut så använder de flesta som jobbar digitalt med dem i någon utsträckning.

Många förutsättningar har förändrats, men de har inte försvunnit. Jag tänker ungefär så här: fysiska butiker har blivit till e-handelsplattformar och varumärkesoptimerade kontorsmiljöer har blivit till webbplatser.

Jag tror att det inte handlar om att använda dem eller inte. Snarare handlar det om hur du väljer att applicera dem för att passa det digitala landskapet. Buzzlemedias analys av 4P-modellens vara eller icke vara inom digital marknadsföring är inne på ett liknande spår. Riktigt läsvärd analys, för övrigt!

Vanliga marknadsföringsmodeller

Här några av de mest förekommande marknadsföringsmodellerna. Vilken du väljer beror mycket på vad du är efter. Är du mer fokuserad på dig själv eller är det en omvärldsanalys du söker? Om det är både kanske du kan kombinera två eller fler av modellerna för att få en helhetsbild?

4P

Bra för: en enkel representation av din marknadsföringsmix

Men tänk på att: enkel betyder också begränsad

4P är en av de absolut vanligaste marknadsföringsmodellerna. Det är en konkurrensanalys som delas upp i så kallade konkurrensmedel. Precis som den antyder utvärderar den i 4P:n: produkt, pris, påverkan och plats. Det är ett enkelt sätt att skapa dig av en bild av dina förutsättningar.

  • Produkt: vilka problem och behov är det produkten är kopplad till? Vad finns det för övriga tjänster kring den? Varför är din produkt bättre?
  • Pris: vad betalar kunden och vad baseras prissättningen på? Hur ser det ut i jämförelse med konkurrenterna?
  • Påverkan: vad är det som görs för att nå kunderna och driva försäljning? Hur framställs varumärke, företag och produkter? Vad särskiljer ditt sätt att sälja?
  • Plats: var och hur sker försäljningen? Hur konsumerar kunderna tjänsten när det gäller t ex distribution och säljkanaler?

7P

Bra för: en optimerad version av 4P

Men tänk på att: likt 4P är 7P ändå begränsad

Det kan kännas som att 4P inte är nog. Därför utvecklades modellen till 7P. Här ingår några ytterligare faktorer för att få en bredare bild.

  • Personal: hur ser servicenivån och kundkontakten ut? Vad görs för att forma den, t ex i form av policys, onboarding och annat?
  • Process: hur går leveransprocessen till? Finns det hinder och väntetider? Får kunderna möjlighet att skräddarsy tjänsten under processen?
  • Fysiska bevis (physical evidence): miljön som finns runt processen påverkar kunden, t ex kontor och butiker. Men detta gäller även digitalt; skulle du t ex låta en grafisk designer med jätteful hemsida göra din?

4C

Bra för: mer fokus på kommunikation och kunden än 4P och 7P

Men tänk på att: likt 4P och 7P begränsad i vad den får med

Men 4P och 7P är inte allt. Det finns flera bokstavsmodeller. En av dem är 4C, som består av:

  • Consumer (kund)
  • Cost (kostnad)
  • Communication (kommunikation)
  • Convenience (bekvämlighet)

Både 4P, 7P och 4C handlar om marknadsföringsmixen, men 4C tänker mer på kunden än själva försäljningen. Därför kan 4C vara ett bättre alternativ om du vill nischa din marknadsföring.

Cialdinis sex principer för påverkan

Bra för: att hitta nya säljargument och infallsvinklar

Men tänk på att: målgrupper och affärsområden är olika, och ibland kan det bli för grova generaliseringar

Men P:n och C:n är inte allt, det är dags att titta på en annan typ av modell. En av marknadsföringsmodellerna som fastnade för mig under min utbildning var Cialdinis sex principer för påverkan. Skillnaden mellan den och bokstavsmodellerna är att den handlar mer om sälj och påverkan än omvärlden. Istället är fokusen på hur du påverkar kunder under säljprocessens gång.

De sex principerna är:

  1. Återgäldande (reciprocation)
  2. Knapphet (scarcity)
  3. Auktoritet (authority)
  4. Åtagande och konsistens (commitment and consistency)
  5. Sociala bevis (consensus)
  6. Gillande (liking)

Eftersom jag lyckades skriva lite väl ingående om modellen jämfört med de andra i denna artikel resulterade i det i ett eget blogginlägg om Cialdinis påverkansprinciper. Kolla in det om du tycker att modellen låter intressant – jag rekommenderar det!

SWOT-analys

Bra för: väldigt användbart för strategin och vägen framåt

Men tänk på att: likt flera av de andra modellerna har SWOT fått kritik för att den är för enkel

De flesta som jobbar med marknadsföring har gjort en hel del SWOT-analyser. Det är en vedertagen metod för att hitta styrkor och svagheter både inifrån och utifrån, och hitta en väg framåt.

SWOT står för:

  • Styrkor (strengths)
  • Svagheter (weaknesses)
  • Möjligheter (opportunities)
  • Hot (threats)

Dessa brukar göras för både interna och externa faktorer för att få skapa en så komplett bild som möjligt. När du har allt framför dig blir det lättare att få en överblick och ta välgrundande beslut.

PEST-analys

Bra för: en djupare titt på omvärlden än SWOT

Men tänk på att: den tittar endast på yttre faktorer

Vid sidan av SWOT-analys finns även PEST-analys. Den tittar på PEST: politiska, ekonomiska, sociala och teknologiska faktorer. Tanken är att den ska titta närmare på de externa faktorer som finns i en SWOT-analys. Eftersom faktorerna i PEST ofta är svåra att påverka och varierar mellan olika marknader är det vanligt att göra en PEST-analys för varje land företaget är aktivt i.

Det finns också en utvecklad version som kallas för PESTLE eller PESTEL, vilken också inkluderar variablerna juridik (legal) och miljö (environmental). Ett intressant alternativ, speciellt om du är inom en bransch där juridik och miljö påverkar i stor utsträckning.

Ansoff-matrisen

Bra för: tillväxt, utveckling och strategi

Men tänk på att: en del menar att modellen missar viktiga bitar som det borde tas mer hänsyn till

Ett annat alternativ till SWOT och PEST är den inte lika kända Ansoff-matrisen. Många tycker dock att den är minst lika effektiv. Ansoff-matrisen fokuserar på tillväxt och utveckling – att hitta rätt väg framåt för produkter och företag. Kortfattat hjälper Ansoff-matrisen företag att ta reda på om de ska satsa på det de redan har eller expandera.

Den består av:

  • Marknadspenetration
  • Bredda marknaden
  • Produktutveckling
  • Diversifering

Vilka marknadsföringsmodeller är bäst?

Det är verkligen inte lätt att säga vilken eller vilka du bör välja i uppsjön av marknadsföringsmodeller. Alla har såväl förespråkare som kritiker. Dessutom beror det på olika syften, marknader och företag.

Mitt tips är att du provar dig fram. Ofta kan en kombination av ett par av dem vara ett bra sätt att få en helhetsbild som samtidigt är enkel. Och där någonstans ligger svårigheterna med marknadsföringsmodeller: balansen mellan komplexitet och enkelhet.

Som sagt är Cialdinis sex principer en favorit, men jag har använt samtliga dessa i min karriär och utbildning. Det är bra att ha dem i bakfickan för att plocka fram när de behövs. Ju fler att välja på, desto bättre.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Nu vet du lite mer om marknadsföringsmodeller och mina tankar om dem. Men är du här för att du behöver hjälp med digital marknadsföring? Då har du kommit rätt! Jag är nämligen en frilansande contentkonsult som hjälpt många företag med innehåll. Om du vill komma i kontakt med mig är det bästa sättet att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila nordstromstefan86@gmail.com.

Mer om digital marknadsföring från bloggen:

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

15 saker som kännetecknar bra content ->

20 grymma tips för att få fler följare på Instagram ->

Börja att bygga en maillista redan idag ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *