Levande hemsida – varför ska du hålla din sajt uppdaterad?

Publicerat av Stefan Nordström den

Levande hemsida - varför ska du uppdatera din webbplats?

Många digital marknadsförare menar att du ska ha en levande hemsida, alltså att du regelbundet uppdaterar den och publicerar saker. Och jag håller med; det är viktigt både för din SEO och för att dina besökare ska ha något nytt att ta del av. Så här kan du gå till väga.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad innebär en levande hemsida?

En levande hemsida innebär att du har en dynamisk webbplats – innehållet bör uppdateras och förändras löpande. Med det menas inte bara texterna, utan det kan även handla om design, bilder, funktionalitet och annat. Precis som butiker uppdaterar sina fysiska butikfönster bör du göra detsamma med ditt digitala fönster utåt.

Publicera nytt innehåll

Det enklaste sättet att ha en dynamisk, levande hemsida är att publicera nya saker. I många fall är det bra att ha en contentplan på plats och på så sätt kontinuerligt påminnas att skapa nytt innehåll. Om du inte har tid att lägga upp en plan, skriva eller publicera kan det vara bra att anlita en copywriter eller skribent. Då kan du också höja kvaliteten på innehållet och vara starkare i konkurrensen på nätet.

På min sajt handlar en ”levande hemsida” mycket om blogginlägg, då jag fokuserar på att driva trafik genom organisk SEO. Jag försöker pricka relevanta ämnen med höga sökvolymer och skriva artiklar som hjälper besökarna och förmår dem att anlita mig. Startsidan har inte riktigt samma prioritet, eftersom trafiken från Google oftast kommer in via bloggen.

Uppdatera gammalt content

Men en levande hemsida handlar inte bara om att fylla på med nytt innehåll. Många gånger finns det content som inte längre håller måttet. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att uppdatera blogginlägg och annat innehåll och sedan datera om det. Då höjer du genomsnittskvaliteten samtidigt som du ger intryck av en levande, dynamisk hemsida.

Detta är ett knep jag ofta använder mig av när jag inte har inspiration att skriva nytt. Ofta blir det mindre arbete, samtidigt som hemsidan ser uppdaterad och aktuell ut.

Glöm inte design, bilder och annat

Om du vill fräscha upp din webbplats kan du också lägga till bilder, interaktiva element, eller helt enkelt ändra designen. Som contentmarknadsförare med SEO-fokus kan det vara lätt att stirra sig för blind på texterna, när användarna gärna ser fler bilder och annat visuellt. Det kan dessutom vara ett tillfälle att byta till ett mer funktionellt, användarvänligt skal, t ex en ny WordPress-mall.

Hur ofta och hur mycket jobb behövs det?

En aktuell och uppdaterad webbplats kräver en del jobb, och det är långt ifrån alla som har tid, energi och/eller kompetens. Därför kan det löna sig att ta in någon som hjälper till med content marketing.

Behöver du hjälp med en levande hemsida?

Behöver du hjälp med digitalt innehåll? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande digital marknadsförare som hjälpt många kunder att ha levande hemsidor som säljer och bygger varumärke. Intresserad? Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *