Köpa billigt, köpa dyrt? Stämmer det? Kanske ibland?

Publicerat av Stefan Nordström den

Köpa billigt, köpa dyrt stämmer definitivt när det gäller content

Köpa billigt, köpa dyrt är ett välanvänt begrepp. Enligt mig stämmer det ibland, men definitivt inte alltid. En produktkategori där det stämmer 99% av gångerna är dock digital marknadsföring, och speciellt när det gäller copywriting, SEO och annat som har med content marketing att göra.

Här är mina tankar om varför du bör undvika billigt content, och varför du som frilansare ska undvika att sälja dina tjänster till ett för lågt pris.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Köpa billigt, köpa dyrt som ordspråk

”Köpa billigt, köpa dyrt” är en av de vanligaste svenska ordspråken. Jag har hört det otaliga gånger – ibland håller jag med, ibland inte. Men det kan definitivt vara användbart för att demonstrera saker. Därför har jag valt att använda det som tema för denna artikel om copywriting, SEO och annat inom content marketing.

Som en sann sökmotoroptimerare tycker jag också att det är roligt att se om jag kan få detta inlägg att ranka högt på sökningen ”köpa billigt, köpa dyrt” på Google. Troligen inte, i och med att jag gör något helt annat än att gå till botten med ordspråket (sökintentionen är en annan), men jag tycker hur som helst att det är roligt att försöka.

Köpa billigt, köpa dyrt i mina och andras ögon

Köpa billigt, köpa dyrt är ett budskap jag inte håller med om särskilt ofta i vardagen. Jag lever minst sagt billigt, och fokuserar på funktion över utsvävningar. Det är gott om Basic-produkter och minimalism – jag är inte helt lättövertalad när det gäller inköp och andra utgifter.

I mångas ögon är jag närmast en ”snål jävel”, och jag är faktiskt helt OK med det. Mitt budgeterande, mina spartanska boenden och nej tack till middagar och fikor är vad som gör att jag har råd att resa så mycket. Det är helt enkelt det enda sättet för mig att bibehålla min livsstil – inklusive musikskapandet och andra kostsamma kreativa utlopp – på lång sikt.

Om billig copywriting och billigt content

Men när det gäller digital marknadsföring, t ex copywriting, social media, SEO och annat inom content är jag av en helt annan åsikt. Här är köpa billigt, köpa dyrt ett oerhört relevant budskap.

Billiga frilansare är inte bara något som ofta leder till missnöje hos kunderna. När tjänsterna framstår som så billiga blir konkurrensen skev, och risken är att många kunder börjar förvänta sig kvalitetsinnehåll i den prisklassen. I förlängningen leder det dessvärre till att färre kan försörja sig på att frilansa. Dessutom blir det de mest kompetenta frilansarna som försvinner från marknaden.

För mig är denna utveckling något som har potential att göra rejäl skada. Det skapar massa stress, och kan rentav leda till att det inte längre är lönt för mig att frilansa. Utan ett värdigt arvode har jag inte utrymme att skapa content av hög kvalitet, och då får jag helt enkelt lägga min tid på att göra annat.

Hur ska du som kund tänka när det gäller köpa billigt, köpa dyrt och frilansare?

En del av problemet är så klart att de flesta inte har en stor budget att röra sig med. Då kan en investering i en erfaren, renommerad frilansare lätt sticka iväg i pris och bli för dyr. Men även då är det en avvägning där ”köpa billigt, köpa dyrt” är relevant att tänka på.

Visst, du kan få fler timmar, fler artiklar och flera ord om du anlitar en billig copy eller ett content mill. Det är dock tveksamt om något av innehållet överhuvudtaget ger dig organisk trafik från Google eller konverteringar/leads. Då kanske det är bättre att få några få artiklar som är av riktigt hög kvalitet, rankar bra och ger ett gott intryck?

Idag är kvaliteten på content så hög att besökare lätt får ett dåligt intryck om något ser ut som ett havsverk, eller – ännu värre – som att det är direktöversatt med Google Translate. Undvik!

Din sajt är ditt butiksfönster utåt. Om den är fylld med mediokert content finns risken att ditt varumärke och dina produkter/tjänster uppfattas på samma sätt. På så sätt kanske den billiga ”investeringen” i slutändan kanske kostar mer än vad den smakar.

Behöver du hjälp med copy, SEO eller något annat inom digitalt content?

Jag är inte billig, men jag har erfarenhet att hjälpa en massa olika företag med digitalt content av hög kvalitet. Behöver du hjälp med copywriting, SEO, sociala medier eller annat som har med content marketing att göra? Då tycker jag du ska höra av till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *