Konverteringsgrad

Konverteringsgrad (conversion rate på engelska) är ett begrepp inom e-handel och digital marknadsföring som används för att mäta antalet konverteringar. Det är helt enkelt det antal procent av dina besökare på t ex en hemsida som konverterar.
Med konverteringar menas det antal som slutför ett mål på den digitala plattformen, t ex handlar något i e-butik, börjar prenumerera på ett nyhetsbrev eller utför någon annan affärsnyttig aktivitet. Många webbsidor har flera olika konverteringar som mäts med separata konverteringsgrader. Men vad är egentligen en bra konverteringsgrad och vad kan man göra för att öka den?
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring/musiker
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Vad är en bra konverteringsgrad?
Detta är en otroligt klurig fråga eftersom olika hemsidor, digitala plattformar, företag och produkter skiljer sig åt väldigt mycket. Enligt Wordstream.com är det mellan 2 % och 5 %. Jag håller med om att det stämmer någorlunda bra om man verkligen vill generalisera kring olika typer av hemsidor och plattformar.
Generaliseringarna är dock inte bra nog för att utvärdera en viss hemsida utan att gräva ned sig i de specifika omständigheterna.
Olika typer av besökare och olika produkter
Jag tycker att det finns flera saker som avgör vad som är en bra konverteringsgrad. För det första handlar det om hur stort besökarens steg till konverteringen är. När det gäller e-handel handlar det t ex om produkten.
Det blir så klart oftast svårare att få en hög konverteringsgrad om man säljer dyra eller exklusiva produkter som kräver mer övertygelse. En konvertering kan dock innebära en stor marginal rent affärsmässigt.
I andra fall kanske du inte säljer något alls på hemsidan och vill få folk att börja prenumerera på nyhetsbrev eller göra ett quiz på hemsidan. Dessa konverteringar är ofta lättare att åstadkomma än en försäljning. De kan också vara ett steg mot att sälja något vid ett senare tillfälle.
En annan typ av konvertering jag jobbat mycket med är att driva besökare från sökmotoroptimerade landningssidor till produktsidor. I detta fall får man utgå mer från ökad brand awareness snarare än slutförda affärer.
ROI (return on investment)
Egentligen handlar det om att få in ett ROI-tänk i konverteringarna. 0,5 % kan vara en bra konverteringsgrad om det visar sig att de konverteringar man får är fantastiska affärer. I andra fall kan en bra bit över 5 % vara en godtagbar nivå. Det beror otroligt mycket på omständigheterna. Du behöver definitivt göra research kring en viss hemsida och bransch för att hitta rätt KPI:er.
Ett eget exempel på hur konverteringar kan vara olika
Ta mig själv som exempel. Jag har två hemsidor där jag jobbar med SEO och content marketing och försöker konvertera besökare: denna där jag säljer mina tjänster som digital konsult och min andra hemsida där jag marknadsför min musik. Om jag får ett lead som digital konsult är det något som kan ge mig en långvarig kund och riktigt goda möjligheter att få ut mycket av en enda konvertering.
En konvertering på min musikhemsida där de antingen besöker min Bandcampsida där de kan köpa min musik eller skriver upp sig på mitt nyhetsbrev har inte riktigt samma vikt. Musikhemsidan har definitivt fler konverteringar, men denna sida har färre, men mer värdefulla konverteringar.
Bara en snabb jämförelse som detta visar hur svårt det kan vara att säga vad som är en bra konverteringsgrad. Jag tycker istället man ska titta så mycket som möjligt på hur stor förbättringspotentialen är.
Många hemsidor har artiklar som är dead ends där det inte finns tydliga konverteringar eller några länkar till annat innehåll. När man tittar på en hemsida som konvertingsoptimerare hittar man ofta tydliga saker som kan förbättra konverteringsgraden.
Konverteringsgrad på mobila enheter
En av de vanligaste skillnaderna när man segmenterar sin konverteringsgrad i Google Analytics är den mellan desktop och mobila enheter. I de allra flesta fall har man lägre konverteringsgrad på mobila enheter. Man kan anta att människor är mindre benägna att köpa saker, börja prenumerera på nyhetsbrev eller andra konverteringar på en mobil enhet. Det kan t ex bero på enhetens skärmstorlek och den miljö man använder den i.
Det är lätt att fastna i generaliseringar
Om man tittar på en hemsidas övergripande konverteringsgrad säger det egentligen inte så mycket. Visst är en hög konverteringsgrad en trevlig siffra som innebär ett bra jobb och ger mer affärer, men det är svårt att hitta förbättringsområden och specifika mått.
Det är även sällan som alla undersidor på en hemsida pekar mot samma mätbara mål. Många har t ex e-handel, nyhetsbrev och interaktivt innehåll på samma gång.
Vad kan du titta efter?
Google Analytics har fantastiska segmenteringsmöjligheter och det är egentligen bara fantasin och tiden som stoppar en från att analysera. Några av de sakerna kan man segmentera sin konverteringsgrad efter är:
- Trafikkällor (t ex från sökmotorer, sociala medier och/eller direkt trafik)
- Olika webbläsare
- Olika versioner av webbläsare (många sitter med gamla versioner)
- Vilket operativsystem som används
- Olika sorters smartphones eller tablets
- Olika länder och regioner
Det finns otroligt mycket att gräva i med dessa sju faktorer som utgångspunkt. Nyckeln är att våga experimentera och dessutom ta tiden att surfa runt på sin hemsida som en vanlig användare.
Om konverteringsgraden är avvikande bra eller dålig när man t ex använder Safari som webbläsare, har Windows 7 eller kommer från Rumänien, ta reda på varför. Ofta visar det sig när du surfar in på hemsidan under de omständigheterna.
Åtgärderna kan handla om allt från att koda om en knapp till att skriva nytt innehåll mot en viss målgrupp. Många gånger har jag gjort en serie åtgärder för att vänta någon månad och se utvecklingen. Ofta får du en ökad konverteringsgrad som resultat (och ibland kan det tyvärr bli tvärtom). Förutom att det är fantastiskt tillfredsställande bidrar det till affärsnyttan.
Konverteringar i flera steg
Ett vanligt problem är att du har konverteringar som är i flera steg. Ett exempel kan vara att du har en landningssida, där du sedan länkar vidare till en annan sida där du slutligen säljer något till kunden. Ponera att man har 3 % clickthrough på båda plattformarna:
- 10 000 besökare kommer till landningssidan, 3 % går vidare till nästa sida (300)
- 3 % (9) av de 300 av de potentiella kunderna konverterar och köper något
- 10 000 besökare har helt plötsligt blivit till 9 slutkonverteringar med ett extra steg
- Om man istället enbart har ett konverteringssteg som direkt leder till slutaffär kan man istället få 300 konverteringar med samma konverteringsgrad per steg
Jag tycker att detta väl illustrerar hur viktigt det är att jobba med sina konverteringar, både olika konverteringssteg och konverteringsgraden på olika sidor. Enkelhet och direkthet är ofta det är allra bästa. Ibland är man tvungen att ha konverteringar i flera steg, t ex på grund av begränsningar i de digitala plattformar man använder.
Oavsett varför så är det viktigt att ha i bakhuvudet att du riskerar att förlora mängder med potentiella kunder i varje steg (jag tänker det närmast som hinder) du lägger till. Som digital marknadsförare vill jag göra allt jag kan för att minska avståndet mellan hemsidebesökaren och affärsnyttan.
Konverteringsoptimering ökar konverteringsgrad och andra viktiga KPIer
Konverteringsoptimering är en disciplin inom digital marknadsföring som syftar till att öka konverteringsgraden. Det har visat sig ha en oerhörd affärsnytta eftersom åtgärderna t ex kan leda till en kraftig ökning av e-handelsförsäljningar. Många hemsidor får in mängder med trafik utan att maximera sin konverteringsgrad. Det är bortkastat och definitivt något som går att åtgärda.
Hjälp med konverteringsoptimering eller annat digitalt?
Om du behöver hjälp med konverteringsoptimering eller annan digital marknadsföring har du hittat rätt! Jag är en frilansande digital konsult med erfarenhet av konverteringsoptimering och många andra delar av det digitala. Några områden jag kan hjälpa till med är SEO, copywriting, nyhetsbrev och sociala medier.
Intresserad av att förbättra ditt digitala content? Välkommen att connecta med mig på LinkedIn eller maila mig på nordstromstefan86@gmail.com.
Läs mer:
20 sätt att få fler besökare till sin hemsida ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
0 kommentarer