Hur gör du en bra contentplan (innehållsplan)?

Livet som digital marknadsförare blir oerhört mycket lättare när du har en contentplan eller någon annan typ av övergripande innehållskalender. De flesta som sysslar med digital marknadsföring har någon typ av content marketing (innehållsmarknadsföring) som bedrivs i flera kanaler samtidigt.
Dessutom görs många av insatserna i team där oklarheten kan sluta i onödigt många mailrundor eller kostsamma misstag. Innehåll formatanpassas och publiceras samtidigt eller vid andra typer av synkade tillfällen. Det kan lätt bli rörigt. Saker kan glömmas bort eller publiceras på ett sätt som gör att effekten inte maximeras.
En contentplan är ett hjälpmedel som gör att du kan ha innehåll redo att publiceras när du har flera kanaler som t ex hemsidor, Facebook, Twitter, Instagram och appar. Och det finns många bra verktyg för att planera och det publicera det på samma gång. Sammanfattningsvis är det helt enkelt riktigt bra att ha en contentplan.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Varför bör du ha en contentkalender?
Det finns många fördelar med att ha en publiceringsplan för sitt innehåll. En contentplan gör att:
- Du får en överblick som täcker allt innehåll
- Du mer sällan hamnar i situationer där du måste skapa innehåll med kort varsel
- Det blir lättare att skapa innehåll som långsiktigt samstämmer med marknadsföringsstrategin
- Det blir lättare att upptäcka innehåll som passar i flera olika kanaler på samma gång
- Du upptäcker kommande ”torrperioder” med brist på innehåll i förtid
Hur gör du en contentplan?
Men hur gör du en contentplan på bästa sätt egentligen? Jo, det finns egentligen två vägar att välja: antingen DIY med ett Excel-diagram, eller så skaffar du en plattform.
För personligt eller småskaligt bruk tycker jag att Microsoft Excel funkar utmärkt för att göra en contentplan. Du kan ha olika sociala kanaler som t ex Facebook, Twitter och bloggar i flikar. Ofta vill du posta med en specifik frekvens. Då har det funkat mycket bra att bara fylla på med datum och sedan se vad som skulle passa in. Om ni är flera som delar på contentplanen kan ni ha den på Google Docs.
Du kan även använda din contentplan som för att fylla i hur innehållet har presterat, t ex räckvidd, gilla-markeringar och delningar. Det kan vara värdefullt att se sammanhang mellan olika variabler, t ex vilken dag du postat inlägget eller om du använt någon form av multikanalsmarknadsföring.
När du hittat ett format som känns bra kan du göra det till en mall som du återanvänder. Uppföljningen av inläggen i contentplanen kan sedan matchas med t ex webbanalyser för att skapa en heltidsbild över flera kanaler.
Publiceringsplan för sociala medier
Om du har stor fokus på sociala kanaler kan ett verktyg som Hootsuite och DYCE vara ett bra hjälpmedel. I DYCE kan du utforma innehåll till meddelanden anpassade för t ex Facebook och Instagram. Dessa ligger i en publiceringskalender och är synliga för inbjudna deltagare.
Eftersom det ofta är flera personer internt och externt som skickar skisser på innehållet fram och tillbaks gör DYCE att det inte blir lika många olika versioner i cirkulation.
Risken för missförstånd och felaktigheter blir mycket mindre, plus att det ger en mycket bra överblick över vad som händer (och hänt) med marknadsföringen på sociala medier. DYCE har sparat mig mycket arbetstid och många funderingar. Det är ett verktyg jag rekommenderar.
Hootsuite är ett annat verktyg som kan vara superbra om ni har flera kanaler och inblandade. Verktyget kan kopplas till inloggningarna i olika sociala medier så att kalendern både kan vara en contentplan och ett publiceringsverktyg. Då blir det ännu lättare att ha koll på vad som händer digitalt.
Hur underhåller du och följer upp en contentplan?
Det är ganska lätt att uppdatera sin contentplan om du är konsult och arbetar ensam. Om flera är inblandade i att skapa och publicera innehållet behöver ni dela filerna på ett smart sätt så att inte olika versioner uppstår och cirkulerar.
Ett bra tips för att komma på nytt innehåll kan vara att ha redaktionella möten. Många gånger är det inte den digitala marknadsföraren som sitter på kunskapen och inspirationen. Däremot kan det vara utmärkt om den paketerar expertinformationen i t ex Facebook-inlägg, blogginlägg eller nyhetsbrev.
Förslag på fält i en contentplan för flera kanaler
Du får ofta göra en Excel-fil som passar ens individuella behov, men de fält som brukar vara typiska i en grundläggande contentplan är:
- Datum/tidpunkt
- Innehållets ämne eller rubrik
- Tillhörande tema eller kampanj
- Räckvidd (reach)
- Budget (ifall det är sponsrat eller köpt)
- Kommentarer
- Uppspelningar (t ex för Facebook Video eller YouTube)
- Delningar
- Gilla-markeringar (likes)
- Betyg för innehållets effekt eller ROI
- Ett fält för övriga synpunkter
Evergreen content och annat som kan återanvändas
Om du utformar en innehållskalender med innehåll för en längre period framåt, t ex ett år, kommer ofta högtider och andra möjligheter att använda s k evergreen content. Lägg in julhälsningar och andra milstolpar i planen direkt. Detsamma gäller innehåll som går att återanvända.
Ofta inser du att du inte behöver uppfylla hjulet om och om igen för att få ut bra innehåll. Även om nyheter som ger en tillfällig boost kan vara jättebra inom content marketing så tror jag ännu mer på evergreen content. De mesta innehållet kan användas minst två eller tre gånger på flera olika plattformar. Om du hittar något som är riktigt evergreen kan du återanvända det tiotals gånger. Det är effektiv digital marknadsföring.
Tänk även på möjligheterna att uppdatera tidigare artiklar. Ibland är inte steget mellan ”de bästa content marketing-idéerna 2018” och ”de bästa content marketing-idéerna 2019” så långt.
Varför inte återpublicera den gamla artikeln i en uppdaterad version? I grunden handlar evergreen content och contentplaner om en enda sak; att få ut så mycket som möjligt av sitt hårda arbete med innehållet.
Behöver du hjälp med digitalt content?
Behöver du hjälp med content marketing? Då har du hittat rätt! Jag är nämligen en frilansande digital konsult som hjälpt många företag med digital marknadsföring. Några av de områden jag kan hjälpa till med är SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringsoptimering, och sociala medier.
Tveka inte att kontakta mig för att börja samarbeta kring content. Välkommen att connecta med mig på LinkedIn eller skicka ett mail på nordstromstefan86@gmail.com.
Mer om content från bloggen:
Vad är en content manager och vad gör en egentligen? ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
Varför är det så bra med en content audit och hur går det till? ->
Contentinspiration – 10 sätt att hitta inspiration till nytt innehåll ->
0 kommentarer