Hur genomför du contentprojekt på bästa sätt?

Publicerat av Stefan Nordström den

Hur genomför du contentprojekt på bästa sätt?

Contentprojekt blir ofta röriga och kostsamma. Men vad kan du tänka på för att få ordning på dem och få ut så bra resultat som möjligt? Vad finns det för fallgropar? Massvis! Det vi i grund och botten kan vara överens om är att det finns mycket att tänka på, och framför allt mycket att effektivisera.

Här är mina tankar som frilansare inom flera av disciplinerna som ofta krävs för att genomföra contentprojekt.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är ett contentprojekt?

Ett contentprojekt är ett projekt där du skapar, optimerar, analyserar eller planerar digitalt innehåll. Det kan exempelvis handla om hemsidor, sociala medier, nyhetsbrev och annonser. Ofta är det innehåll i flera olika kanaler, och det är bra att synka åtgärderna och använda samma skribenter för att hitta en sammanhängande ton.

Kanalval

Oavsett om det handlar om strategier eller projekt inom digital marknadsföring är kanalval ofta något som kommer upp. Du behöver välja rätt, men du behöver också välja bort. Här är några exempel på kanaler som ofta dyker upp inom content marketing och contentprojekt:

Budget

Contentprojekt sticker ofta iväg i kostnad. En av orsakerna är att timmarna är dyra, men det handlar också om att det ofta blir många kockar i köket. Innehållet behöver godkännas, korrigeras och publiceras. Det blir lätt mycket (och dessvärre rörig) kommunikation över mail, Slack och andra kanaler. Organisation och kommunikation är nyckeln för att bibehålla hög kvalitet och samtidigt undvika onödiga kostnader.

Vem gör vad? In-house, byrå eller frilansare?

När vi jobbar med content i stor skala blir det ofta många inblandade. Ibland räcker det med personerna du har in-house, men ofta behövs det en byrå eller frilansare med specifika kompetenser, t ex inom sökmotoroptimering. Och du behöver absolut en projektansvarig/uppsamlande kraft in-house som har koll på det som sker på olika fronter.

Dessutom behöver det ofta finnas personer på plats som kan korrekturläsa och godkänna innehållet. Här gäller det att definiera roller, processer och tillvägagångssätt direkt, så att det går så effektivt som möjligt. Min rekommendation är att försöka hitta personer som har erfarenhet av liknande contentprojekt, gärna inom din bransch.

Deadline och contentprojekt

Min erfarenhet av contentprojekt är att det ofta blir tighta deadlines. Och jag förstår varför; vi vill ju alla bli klara och ta del av fördelarna med projektet. Men om det är för tight är risken att resultatet blir lidande.

Att sätta krävande deadlines är en del av digital marknadsföring – inga konstigheter. Det behöver dock ändå vara genomförbart på ett sätt som gör att de inblandade kan sätta sin prägel och arbeta utan stress. Försök att ha slutresultatets kvalitet i åtanke.

Briefer och leveranser

Slutresultatet och effektiviteten är oerhört beroende av hur du definierar projektet från början. En bra brief är helt enkelt guld värd. Jag har varit inblandade i contentprojekt med jättebra brief, men också med jättedålig brief.

Och jag kan säga att de med tydliga briefer och ordentlig information är de som ger ett gott slutresultat. När jag får rätt ramar och bakgrundsmaterial att arbeta med kan jag göra ett bättre jobb som contentskapare.

Behöver du hjälp med ett contentprojekt?

Söker du någon som kan hjälpa dig med ett contentprojekt? Oavsett om det handlar om att utforma och driva det framåt eller saker som copywriting, SEO och översättning kan jag vara rätt person.

Intresserad? Hör av dig till mig genom att connecta med mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om content marketing:

15 saker som kännetecknar bra content ->

Lokalisering av content ->

Mina tankar om AI-content ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *