Humor i content – oftast en god idé

Publicerat av Stefan Nordström den

Humor i content - ofta en bra idé

Jag vill slå ett slag för att använda humor i content. Visst, det är inte en universell lösning som funkar för alla, men det kan definitivt vara något som gör ditt innehåll mer unikt och ger det personlighet. Här är mina tankar kring humor i content och digital marknadsföring; när funkar det, och när funkar det inte?

För ett personligt varumärke, som t ex mig som frilansare och musiker, funkar det ofta alldeles utmärkt. Men hur är det med företag och organisationer?

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 9 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Humor i content – min erfarenhet som frilansare och musiker

Personligen försöker jag få in så mycket humor som möjligt. Som musiker finns det goda möjligheter att använda det. Saker går fel, du kan se konstigt ut när du spelar, och generellt händer det en del roligt kring de sociala sammanhangen. Musiker är helt enkelt inte de mest normala där ute – och det går så klart att utnyttja för att skapa engagerande innehåll.

Och jag försöker även att använda detta mer och mer som ett verktyg i min egna digitala marknadsföring. Någonstans är det ju så att kunden anlitar mig. Individen mig. Av den orsaken försöker jag släppa mer på barriärerna och bjuda mer på mig själv. Vad har jag hört från kunder och leads än så länge har det enbart varit positivt, vilket är kul att se.

Någonstans är det ju mitt personliga varumärke. Efter att ett par gånger fått höra av kunder att det är coolt att jag är digital nomad och/eller hårdrocksmusiker började det klarna för mig; det här är något jag kan och bör utnyttja. Det var dags att sluta separera min professionella och kreativa personlighet och istället kombinera dem på ett vinnnade sätt.

Tänk på varumärket och nischen

Varumärke, ja. I grund och botten handlar det om vem du vill vara och hur du vill kommunicera. Finns det värden som gör det lämpligt för dig att vara rolig, och finns det relevanta saker att skämta om? Har du någon till hands som kan komma på idéerna och genomföra dem?

Roligt innehåll med personligt är trevligt, men det är också bra om det ligger nära din affär och dina produkter/tjänster. Tänk om du lyckas få till något som både är roligt och konverterande? Då har du verkligen lyckats!

Tänk på målgruppen

Content och digital marknadsföring i stort handlar mycket om att anpassa kommunikation efter mottagaren. Det är något du behöver ha mer och mer i åtanke ju mer du tar ut svängarna med ditt innehåll. När du tar risker behöver det träffa rätt. Och det behöver inte bara träffa rätt, du behöver också undvika bakslag.

  • Finns det saker din målgrupp kan tänkas reagera negativt på?
  • Kan ditt försök att vara rolig framstå som falskt, påtvingat eller krystat?
  • Har du så pass stor insikt i jargongen att du kan träffa rätt med humorn?

Det är av dessa orsaker jag tar det lite lugnare som digital marknadsförare och frilansare än som musiker. I hårdrockskretsar vet jag ungefär hur de sociala koderna fungerar, och hur målgruppen reagerar. Detta kan jag inte påstå att jag har lika god koll på inom marknadsföring – därav större försiktighet.

Vilka kanaler och medier ska du välja?

Humor i content går att åstadkomma på massa olika sätt, t ex:

  • Bilder, inkl. memes
  • Reels och videos
  • Artiklar och historier

Valet handlar dels om var din publik finns, dels om dina resurser. Video och bild kan ta mycket tid och energi i anspråk, och innehållet behöver arbetas igenom och vara av hög kvalitet. Personligen har jag helt enkelt inte tid att jobba med video i min egna marknadsföring, även om jag skulle vilja.

Men jag har märkt att humor har gått hem i såväl bloggposter som på sociala medier, både i bild och text. En klassiker är att berätta om de många missöden – små som stora – som händer på mina resor eller i mitt liv som musiker. Människor kan ofta relatera, och det känns som att självdistans rent allmänt går hem.

Kan humor vara bra för SEO?

Ja, det skulle jag säga, om än inte ur en direkt synvinkel. Google har så klart inte någon humormätare på plats som ger utslag och gör att du rankar högre, men om du gör något annorlunda innebär det att du skapar unikt content. Unikt innehåller hjäper dig att stå ut bland artiklarna och hamna högre upp.

Modern SEO är så mycket mer än exakt matchning och nyckelord. Google och andra sökmotorer tar stor hänsyn till användarupplevelsen, och där kan innehållets humor och personlighet faktiskt spela stor roll. Tänk så här: om det får besökarna att stanna kvar längre, återvända och engagera sig påverkar det definitivt din SEO.

Humor i content – summering

Precis som jag sa redan i inledningen handlar humor i content mycket om vem du är och vad du vill kommunicera. Om det är rätt för ditt varumärke och din målgrupp säger jag ”kör hårt”. För många går det också att testa vattnen och se hur reaktionen blir, t ex genom poster på sociala medier. Sammanfattningsvis är det ett grymt verktyg att ha i lådan för en marknadsförare, speciellt om det känns naturligt att skapa roligt innehåll.

Behöver du hjälp med content marketing?

Roligt content eller inte, så behöver i princip alla företag arbeta med någon form av digital marknadsföring. Känner du att det är dags att ta in hjälp? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med copywriting, SEO, sociala medier, nyhetsbrev och mycket annat inom digital marknadsföring. Intresserad? Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *