Gamification i marknadsföring – ett starkt sätt att påverka

Publicerat av Stefan Nordström den

Gamification i marknadsföring - ett starkt sätt att påverka

Gamification (ibland försvenskat till spelifiering, men visst låter det fruktansvärt?) innebär att du lägger in spelmoment, t ex poängplockande, i din marknadsföring för att engagera. Det är något som varit en del av traditionell och digital marknadsföring under lång tid. Men är det så effektivt som många marknadsförare tror, och har jag som marknadsförare själv påverkats av gamification någon gång?

Här tittar vi närmare på vad gamification är, hur det påverkar oss och framför allt mina egna erfarenheter av det. Det kan absolut vara ett skarpt verktyg när det används på rätt sätt!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad är gamification?

Gamification innebär som sagt att spelmoment introduceras i marknadsföringen. Tanken är att väcka intresse, engagera och helt enkelt se till att användarna har kul, och på så sätt bygga positiva varumärkeassocationer och öka försäljningen. Det finns många både lyckade och misslyckade exempel, och en hel del att tänka på när det gäller att använda gamification på rätt sätt.

Hur kan du använda gamification?

Metoderna inom gamification är många. Här är några av de typiska sätten som der brukar användas:

 • Samla poäng
 • Nå mål
 • Få märken och belöningar
 • Avancera genom nivåer och divisioner
 • Få tillgång till nytt material och nya utmaningar
 • Vinn saker
 • Samarbeta med andra

Vad kan gamification göra för din marknadsföring?

Gamification kan exempelvis innebära:

 • Högre engagemang
 • Att göra saker roligare
 • Fler besök
 • Mer användning
 • Fler konverteringar, t ex leads och försäljning

Gör det enkelt och koppla samman det tydligt med ditt varumärke och din affär. Det får absolut inte bli komplicerat, och det får verkligen inte bli något som krånglar till användarupplevelsen. Då är risken är att besökarna överger din sajt eller app. Dessutom behöver det designas på ett som både är snyggt och bra ur UX-synpunkt.

Gamification finns överallt

När jag pluggade digital marknadsföring var gamification en hyfsat ny och spännande företeelse. Nu känns det som att de flesta företag använder det, eller har försökt utnyttja det, på ett eller annat sätt. Och när det används så brett resulterar det så klart i både lyckade och misslyckade exempel.

Jag skulle dock säga att det är för användbart för att kallas förlegat. Om du har rätt företag, produkter och plattform för gamification är det ett utmärkt sätt att engagera kunder och besökare.

Gamification som påverkat mig

Ja, gamification finns på många platser. Och jag började fundera över några exempel som fått mig att agera. Som digital marknadsförare tänker jag ju lätt att jag borde vara immun mot det, eller i alla fall lite immunare än andra? Dessvärre stämmer det nog inte riktigt. När jag tänker på det är det många typer av gamification som lyckats få mig att engagera mig och agera. Här är några av de starkaste exemplen.

Duolingo

Enligt mig är språkappen Duolingo kungen av gamification och engagemang. När jag var som mest aktiv i appen kollade jag hela tiden hur jag låg till i de olika tabellerna och om jag var i fara att tappa min streak. Om inte annat dyker karaktärerna upp och visar känslor och undrar varför du inte lärt dig på språk ett tag. Briljanta lösningar som verkligen ökar aktiviteten och engagemanget.

Frilans Finans

En hel del pengar försvinner när du fakturerar genom frilansplattformar som t ex Frilans Finans och Cool Company. Och det lockar att få ned den procenten något, vilket Frilans Finans tagit fasta på.

Det är enkelt: fakturera en viss summa, nå en ny nivå och betala en längre andel av dina framtida fakturabelopp. Jätteenkelt, lockande och kopplat till affärerna och varumärket. Visst, min haka ligger väl inte på marken av pengarna jag skulle kunna tjäna på det, men jag tittar ändå hur jag ligger till då och då.

Untappd

Lyckligtvis har jag trots ett intresse för craftöl faktiskt aldrig fastnat i ölappen Untappd, men jag tycker att appen har en helt underbar användning av spelelement. Det finns mängder av poäng, medaljer, utmärkelser och andra sätt att mäta sig med och connecta med andra användare. Appen är grym helt enkelt, och jag misstänker att den får många användare att dricka mer craftöl än de hade gjort utan den.

En del av digital marknadsföring och content marketing

Gamification är dock bara en av verktygen som finns för att lyckas med digital marknadsföring. Ofta handlar det om att hitta och kombinera metoderna som passar just din affär och din målgrupp. Det handlar om att välja – men också att välja bort.

Något som dock nästan alltid funkar är någon form av content marketing.  Om du skapar innehåll som får organisk trafik från Google, informerar, engagerar och säljer är du en bra bit på väg mot en stark onlinenärvaro som håller på lång sikt.

Behöver du hjälp med digitalt content?

Söker du någon som kan hjälpa dig med saker som copywriting, SEO, nyhetsbrev eller sociala medier? Då har du hittat rätt! Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med digital marknadsföring. Intresserad? Kontakta mig genom att maila mig på nordstromstefan86@gmail.com eller lägg till mig på LinkedIn.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *