5 enkla åtgärder som hjälper dig förbättra UX-upplevelsen på din sajt

UX är en viktig del att få till en webbplats som är enkel att använda och uppfyller sitt syfte. Men vad innebär UX och vad kan du göra för att förbättra UX-upplevelsen på din sajt? Här är 5 enkla saker att titta efter som kan göra skillnad.
Jag tycker att UX är något som är viktigt för alla som jobbar digitalt. I grund och botten handlar det om att sätta sig i användarens skor istället för sina egna. Och det finns oerhört mycket att vinna på att lyckas med det.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Vad är UX?
UX står för User Experience Design. Precis som det låter handlar det om att designa för en bra användarupplevelse. User Experience blev en grej inom det digitala redan i mitten av 90-talet. I takt med att det blev allt viktigare blev det mer omtalat, och i den svängen började det även kallas för UX.
Uttryck som användbarhet och användarvänlighet uppstod och många började jobba med interaktionsdesign. Idag är det en hygienfaktor att kunna erbjuda en bra UX-upplevelse. Det är helt enkelt något som användare av sajter och andra plattformar förväntar sig. Därför behöver du ha koll på din UX, och få bort eventuella brister så snabbt som möjligt.
Att förbättra UX ger mycket
Det lönar sig verkligen att jobba på UX-upplevelsen. Ofta upptäcker vi mycket vi inte visste när vi börjar titta på vår hemsida ur användarens perspektiv. Det är helt enkelt något helt annat än att designa och skapa innehåll. Och det är oerhört nyttigt att vända på perspektivet.
När du väl fått in UX i ditt tänk skapar du ofta saker som är mer användarvänliga. För användaren blir resultatet en bättre upplevelse. I sin tur leder det till ett bättre intryck av varumärket, fler konverteringar och förhoppningsvis återbesök på sajten. Dessutom är en bra UX-upplevelse en del av att lyckas med SEO, eftersom Google tycker om användarvänliga hemsidor.
5 enkla åtgärder för att förbättra UX-upplevelsen på din sajt
Det finns mycket du kan göra för att förbättra UX på din sajt. Men här är 5 saker som är kanon att börja med.
1. Hur ser den ut på olika enheter och skärmstorlekar?
Om du vill lyckas med content och SEO är det viktigt att tänka mobile first. Men många av oss skapar ändå sidor för stora datorskärmar. Ofta skriver vi, editerar, designar och testar på en desktop eller laptop. Och följden blir så klart lätt allt annat än mobile first.
Risken är att vi missar något som försämrar den mobila upplevelsen. Det kan också bli så att konverteringsgraden blir lägre, t ex eftersom ett viktigt element hamnar någon annanstans eller ser annorlunda ut.
Tips: testa din sajt på olika enheter och skärmstorlekar och fixa eventuella problem. Det kan också vara bra att kolla in hur sajten funkar på mobila enheter i Google Analytics.
2. Fixa laddningstiden
Trots att det pratas så mycket om laddningstid tar de flesta sajter alldeles för lång tid på sig. Och en extra sekund gör enorm skillnad; många användare vänder tillbaka till Google och väljer en annan hemsida. Alltså innebär det både en sämre användarupplevelse såväl som en försämrad SEO.
Laddningstiden är så viktig att den kan sänka en sida som annars är i princip felfri. Därför bör du alltid ha koll på den och göra så mycket du kan för att sänka den. Två grundläggande saker är att ha bra WordPress-plugins för att snabba upp och att jobba med att optimera dina bilder.
Tips: använd PageSpeed Insights för att analysera din sajt
3. Var konsekvent
UX på hemsidor handlar mycket om att det som användaren förväntar sig ska hända när den gör något på sajten. Därför är det viktigt att vara konsekvent. Utforma rubriker, ingresser, länkar och andra element på ett bestämt sätt som är lätt att känna igen.
Ibland stöter jag på sajter där rubriker på samma nivå t ex har olika storlek eller typsnitt. Småsaker, kan tyckas. Men det förstör användarupplevelsen och gör att det blir svårare att läsa.
Tips: ställ in de övergripande designinställningarna i CMS:et – skräddarsy bara där det verkligen behövs
4. Gör innehållet lätt att ta till sig
När vi som jobbar med content sökmotoroptimerar, informerar, problematiserar och säljer drar orden iväg. Ofta blir det 1 000 ord i en artikel, om inte mer. Det kan skapa textmassor som skrämmer iväg besökarna.
Därför är det viktigt med korta stycken som har ordentligt med luft emellan sig. Stöd upp med beskrivande rubriker, punktlistor, bilder, videor och interaktiva element som ger liv till ditt content. Och våga vara kreativ; det kan vara riktigt trevligt med innehåll som t ex har korta sammanfattningar på rätt ställen.
Tips: tänk på ditt content som mer än bara text
5. Korta och tydliga call to actions
De flesta som har en webbplats vill sälja, eller åtminstone marknadsföra, något. För att få så hög konverteringsgrad som möjligt är det viktigt att optimera dina CTA:s (call to actions). Det kan t ex handla om knappar, formulär och säljande texter i samband med konverteringar.
Mitt övergripande tips är att hålla det kort. Övertyga med brödtexten och gå rakt på sak i dina CTA:s. Försök att highlighta produktfördelar och vad besökaren har att vinna. Undvik tråkvarianterna ”Se mer” och ”Läs mer” om det inte absolut måste vara så.
Tips: sälj/konvertera genom att vara direkt, kort och konkret
Behöver du hjälp med att förbättra din sajt och dess innehåll?
Att förbättra UX och hur besökarna upplever din sajt är bara en del av att jobba med den. Och det kan vara tungt att göra det själv. Behöver du hjälp med att hitta förbättringsområden, eller kanske nytt säljdrivande innehåll?
Då har du kommit rätt! Jag är en frilansare inom digital marknadsföring som hjälpt många företag med hemsidor och digitalt content. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Fler blogginlägg om att förbättra webbplatser:
Hur får du fler besökare till din sajt? ->
Därför ska du satsa på organisk SEO ->
0 kommentarer