Varför får din hemsida färre besökare och mindre trafik? Fixa det!

Publicerat av Stefan Nordström den

Varför tappar du besökare och förlorar trafik till din hemsida eller sajt?

Börjar din hemsida få färre besökare och mindre trafik? Undrar du varför det händer just din sajt, och vad du kan göra för att få stopp på det? Lugn, det har hänt oss alla. Ta ett djupt andetag.

Och sedan kan du läsa den här guiden om vad det kan bero på. Om du vill ha hjälp att få stopp på trafiktappet kan du hjälp av mig. Jag är en frilansande konsult inom digital marknadsföring som hjälpt många företag med digitalt content, SEO och mycket annat.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Färre besökare och mindre trafik – en tråkig känsla

Vi som jobbar med content har alla upplevt det; känslan när besökarna blir allt färre trots ihärdigt arbete. Det är verkligen inte kul att se Analytics-staplarna sjunka. Men det händer oss alla, och dessutom av flera olika orsaker. Och det hjälper inte att gräva ned huvudet i sanden – det är dags att agera för att ranka högre igen och få tillbaka besökarna!

6 vanliga orsaker till färre besökare och mindre trafik

Men nu till det du letat efter: orsakerna till att webbplatser/hemsidor får färre besökare och minskad trafik. Här 6 vanliga orsaker till att din trafik minskar.

1. Bristande responsivitet

Hemsidor behöver fungera bra på alla plattformar och skärmstorlekar. Om din sajt inte är responsiv kommer Google förr eller senare att bestraffa det. Därför är det bäst att kolla upp det och fixa det så fort som möjligt.

Men hur ser du det? Jo, det finns två enkla sätt: det ena är att kolla om du får några felmeddelanden gällande mobil upplevelse i Google Search Console, och det andra är att själv surfa runt på webbplatsen.

Ett vanligt misstag är att endast utveckla och utvärdera en webbplats på desktopdator. Då är det lätt att vi missar upplevelsen på mobil eller en viss skärmstorlek. Risken är att den inte fungerar optimalt. Det bästa sättet att undvika detta är att använda ett modernt CMS, som t ex WordPress.

2. Ditt innehåll håller inte längre

Ofta blir det så att vi skapar innehåll utan att titta tillbaka. Och det kan orsaka problem längre fram. Det innehåll som fungerade för några år sedan behöver nödvändigtvis inte ligga högt på Google längre. Som en konsekvens kan du få mindre organisk trafik.

Lyckligtvis behöver du sällan uppfinna hjulet. Snarare handlar det om att förbättra och spetsa till det innehåll du redan har, om det t ex redan är optimerat och riktat mot rätt nyckelord.

Tips:

  • Om vissa artiklar börjar prestera sämre, analysera dem och skapa en åtgärdslista
  • Om hela sajten börjar få färre besökare kan det vara läge för en content audit

3. Din publik har tröttnat

Innehåll som ger trafik handlar inte bara om sökmotorer och sociala medier. När du bloggar eller på annat sätt publicerar content får du ofta en publik. I Google Analytics brukar denna främst synas i form av direkt trafik, de som t ex går in på din sajt i webbläsaren eller genom bokmärken. Och där hittar du ofta även de som återvänder till den.

Förhoppningsvis gör de det om och om igen. Men om ditt innehåller inte längre håller samma kvalitet, eller om du inte längre uppdaterar sajten, finns risken att de tröttnar. Då försvinner de också ur besöksstatistiken.

Tips:

4. Hemsidan fungerar dåligt (teknisk SEO)

En hemsida som fungerar dåligt skrämmer iväg användarna och försämrar din SEO. Ett exempel på något som värderas högre och högre är laddningstid. Om din hemsida laddar långsamt vänder besökarna tillbaka och hittar en bättre sida med liknande information. Ofta leder det till att din Google-ranking försämras.

Men det är långt ifrån det enda problemet som kan uppstå inom teknisk SEO. Ibland behöver du fixa med https och annat som kan försämra användarupplevelsen och Googles bedömning av din sajt.

Tips:

5. Brutna länkar

I takt med att sajter växer och byggs om brukar det uppstå brutna länkar (404:or). Det leder till missnöjda besökare och sämre ranking i sökmotorer. Ofta tror vi att allt är OK, tills vi analyserar sajten. Då dyker det helt plötslig upp en del länkar till ingenting. Och så får det inte vara! Men lyckligtvis går det att ordna upp med hyfsat enkla åtgärder.

Tips:

  • Kolla efter brutna länkar regelbundet
  • Var noga med att sätta upp redirects om du gör stora ändringar i sajten

6. Du hänger inte med i Googles uppdateringar

Google förfinar hela tiden sin algoritm. Det innebär att vi som jobbar med hemsidor och innehåll behöver anpassa oss till det. Åtminstone så gott det går (den är ju till stora delar hemlig). Du har mycket att vinna på att hänga med och ligga steget före.

Tips:

  • Följ nyheterna inom sökmotoroptimering, t ex vad Google säger och olika SEO-sajter
  • Gå in in i Search Console då och då för att se att du inte fått nya varningar

Låt mig kolla upp det – eller utveckla ditt digitala content

Nu vet du några vanliga orsaker till att du tappar olika typer av trafik och får färre besökare på din hemsida. Men du kanske inte känner för att göra jobbet själv? Inga problem! Då kan du anlita någon som mig. Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag att skapa och förbättra sitt digitala innehåll.

Vill du höra vad jag kan hjälpa dig med? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om att förbättra hemsidor:

15 saker som kännetecknar bra content ->

Vad är en SEO-skribent och hur hittar du en som är bra? ->

5 enkla åtgärder som kan förbättra UX-upplevelsen på din sajt ->

Hur fungerar olika algoritmer, t ex Googles? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *