Digital marknadsföring av läkemedel

Publicerat av Stefan Nordström den

digital marknadsföring av läkemedel

Att bedriva framgångsrik digital marknadsföring av läkemedel kräver god kunskap inom content marketing. Det finns många olika sätt att göra det på och mängder av kunder där ute som använder sökmotorer som Google för att få svar på sina frågor om hälsa. Samtidigt finns det också många olika begränsningar, i form av regelverk och annan anpassning som behöver göras.

Häng med så tittar vi på hur digital marknadsföring av läkemedel fungerar!


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Content marketing inom läkemedel

De läkemedelsföretag som har haft störst digital framgång är de med en djupgående kunskap inom content marketing. Företagen har hittat det innehåll som engagerar besökare och får dem att komma tillbaka gång på gång. Produkterna har kopplats till problemet, nyttan och ämnets kringliggande funderingar.

Övergripande strategi och branding blir digital. Research och ämneskunskap har omsatts i SEO, copywriting och annan affärsdrivande digital marknadsföring.

Copywriting och läkemedel

När man skriver digital copy om läkemedel och sjukdomar behöver man kombinera flera olika synsätt. Utöver att vara duktig på SEO-copywriting för att maximera hemsidans synlighet i sökmotorer behöver man förstå allvaret i att skriva om läkemedel.

Regelverket är strikt och det gäller att följa produkternas resuméer på ett tydligt sätt. Samtidigt får man inte glömma att marknadsföra och sälja. Det finns många saker att ta hänsyn till, och dessutom kan de som bedömer innehållet ha olika åsikter baserat på sitt synsätt. Fingertoppskänsla är extremt viktigt.

Olika typer av hemsidor

Det finns ett antal typiska blueprints för hemsidor inom läkemedelsbranschen. Nedan följer några av dem.

Produkthemsidor

Den vanligaste typen av hemsidor är produkthemsidor. På denna typ av sidor presenteras produkten, ibland i samband med content marketing-material som t ex information om sjukdomstillståndet läkemedlet har effekt mot.

Om man inte har något innehåll om sjukdomen är risken att de enda som besöker hemsidan redan känner till produkten. Det finns nästan alltid möjligheter att skriva åtminstone 5-10 artiklar kring områden och få fler besökare från Google.

Terapiområdeshemsidor

Den typen av hemsidor jag väljer att kalla för ”terapiområdeshemsidor” behandlar en sjukdom eller en serie sjukdomar inom samma område. Ett typiskt exempel är Astma- & Allergilinjen som behandlar allt man kan tänkas vilja veta om astma och allergi. Fördelarna med terapiområdeshemsidor är flera, bl a att det känns mindre som marknadsföring och att det finns möjlighet att bli den digitala auktoriteten inom sitt ämne.

Utmaningarna med denna typ av hemsida är oftast två saker:

  • Finns det ett läkemedel som matchar det som har många sökningar på Google eller vice versa?
  • Vilken omfattning ska man välja när Google går alltmer i riktning mot att ranka begränsade expertsidor snarare än stora, omfattande ämnesportaler?

Vårdpersonal-hemsidor

När man marknadsför läkemedel finns det inte bara kunder på apoteket. Det kan också vara bra att göra innehåll för de som jobbar inom vården. Självklart är det mycket utmanande att skapa innehåll för de som har så hög kunskapsnivå, men samtidigt är det otroligt värdefullt om det lyckas.

Företagshemsidor

Det finns också de läkemedelsföretag som bedriver content marketing på sina företagshemsidor. Denna lösning är dock inte något jag skulle rekommendera, såvida företaget inte är väldigt förknippat med ett begränsat terapiområde.

SEO inom läkemedelsbranschen

SEO inom läkemedel är både roligt och utmanande att jobba med. Konkurrensen är stenhård eftersom alla från läkemedelsföretag till apotek, sjukdomsupplysningar och onlinedoktorer vill ha trafiken. Samtidigt är googlande av sjukdomssymtom och läkemedel ett väldigt vanligt beteende. Det är verkligen en av de mest lukrativa SEO-nischerna, just för att människor är så otroligt informationssökande inom ämnet.

Sociala medier och läkemedelsbranschen

Sociala medier är oftast svårt att jobba med när det gäller läkemedel. Orsaken är att sociala medier är så otroligt öppna för kommentarer och eventuella rapporteringar av biverkningar. Saker får spridning och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att kontrollera.

De framgångsrika exempel jag stött på har främst handlat om att skapa gemenskap kring olika sjukdomar. Men även detta öppnar så klart för diskussioner kring läkemedels effektivitet, för att inte tala om att öppenheten kan leda till jämförelser med konkurrenter och annat man inte alls räknat med.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Behöver du hjälp med din digitala närvaro? Då har du hittat rätt! Jag är nämligen en frilansande digital marknadsförare som hjälpt många olika företag med sitt innehåll. Läkemedelsföretag är bara några av dem. Intresserad av ett samarbete? Välkommen att connecta med mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.

Lär dig mer:

Vad är content marketing? ->
Hur lång tid tar SEO? ->
Bör man anlita en fullservicebyrå inom digital marknadsföring? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *