15 tips för förbättrad digital marknadsföring 2021

Publicerat av Stefan Nordström den

Vill du få igång eller förbättra din insats inom digital marknadsföring 2021? Då har du kommit rätt! Här är mina 15 bästa tips för att boosta det digitala inom olika områden. Om du börjar med dessa saker har du goda möjligheter att göra skillnad!

Jag är en frilansande digital marknadsförare specialiserad på content som hjälpt många företag med att skapa affärsdrivande innehåll. Vill du spetsa till din digitala marknadsföring 2021? Då kan du höra av dig till mig. SEO, copywriting, nyhetsbrev och sociala medier är några av sakerna jag kan hjälpa till med.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

15 tips för en förbättrad digital marknadsföring 2021

1. Bygg en maillista

Nyhetsbrev och annan e-postmarknadsföring är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att bedriva digital marknadsföring. Det första steget mot det är att börja bygga en maillista. Om du inte gör det ännu är det ett utmärkt steg mot förbättrad digital marknadsföring 2021. Tänk på att du kan börja göra det utan att skicka ut nyhetsbrev – sätt igång nu och ha prenumeranterna redo när du väl vill göra det!

2. Börja med organisk SEO

Organisk SEO är det billigaste och mest långsiktiga alternativet inom digital marknadsföring. Visst, det tar tid att komma igång, men för att komma någonstans gäller också att börja. Låt detta bli året du börjar med organisk sökmotoroptimering ordentligt. Det kommer att vara värt det i slutändan!

3. Engagera mera!

Inom digital marknadsföring fokuserar vi mycket på besökare och klick, men det är minst lika viktigt att engagera. Försök att hitta lösningar som gör att dina besökare interagerar mer med din sajt, t ex quizer, omröstningar och andra interaktiva funktioner. När de väl börjat bli engagerade ökar sannolikheten stort att de också kommer att konverteras. Dessutom interagerar de med ditt varumärke på ett sätt som kan öka kännedomen.

4. Fixa detaljerna

ställa in metadescription och andra metatags i Yoast SEO

Många jobbar febrilt och intensivt med digital marknadsföring och mycket handlar om att producera i ett rasande tempo. Och det är inget fel med det. Men det finns mycket att vinna på att hålla ett extra öga på detaljerna: tänk på att lägga tid på saker som metabeskrivningar, alt-taggar och teknisk SEO. Om du gör det bättre än konkurrenterna är det ett sätt att ta dig fram inom digital marknadsföring 2021.

5. Glöm inte det existerande innehållet

Content marketing handlar mycket om att konstant skapa nytt innehåll. Dock finns det en helt annan åtgärd som kan ge minst lika mycket. För många är det hög tid att göra en content audit och se över sitt existerande content. Men varför? Jo, det finns flera orsakers. Dels föråldras ofta innehållet i takt med att vi blir bättre, dels finns det en poäng i att höja lägstanivån genom att förbättra eller ta bort våra sämsta artiklar.

6. Ha en contentplan

”Vad ska vi posta idag?” är en riktigt trött och oengagerande fråga. Undvik den genom att ha en bra contentplan på plats. Men vad behöver en innehållsplan ha med? Jo, till att börja med de olika kanalerna, ämnen, publiceringsdatum, innehåll och uppföljning. Samla idéer och lägg upp den på lite längre sikt så det blir mycket enklare att jobba med content.

7. Konvertera dina besökare

Ofta fokuserar vi på att få folk till våra webbplatser eller profiler, men det är egentligen bara halva vägen. När det väl finns ett bra flöde är det dags att konvertera dem. Det kan vara lätt att tro att konverteringar bara är viktigt när du jobbar med e-handel, men så är inte fallet. Tvärtom faktiskt – det finns många andra konverteringspunkter du kan jobba emot. Varför inte använda dina plattformar för att bygga en e-maillista eller få besökarna att göra något annat som gör att de närmar sig ditt företag?

8. Lägg mer tid på analys och utvärdering

vad är google analytics och vad kan du göra med det

Det är lätt att digital marknadsföring bara blir göra, göra, göra. Och visst är det bra att göra. Men du bör ändå lägga ned ordentligt med energi på att utvärdera och följa upp dina insatser, annars blir det lätt att du jobbar i blindo.

För att lyckas med digital marknadsföring 2021 är det dags att börja rota ordentligt i Google Analytics, Search Console och andra informationskällor. Där ser du svart på vitt vad vad du gör bra, och framför allt vad du kan göra bättre!

9. Marknadsföringsmix – olika kanaler

Att lyckas med digital marknadsföring handlar mycket om att välja rätt kanaler. Det handlar både om att välja och välja bort. Idag kanske du bara använder webben. Eller jobbar du faktiskt med fler kanaler än vad som är nyttigt? Många har t ex sociala medier-konton som inte är motiverade sett till aktiviteten och arbetsinsatsen.

Låt början på det nya året bli tiden då du funderar över din marknadsföringsmix och gör helt rätt kanalval. Då lägger du dina resurser på rätt saker och ger dig möjlighet att göra saker ordentligt!

10. Ta in hjälp

Många jobbar själva eller helt in-house med digital marknadsföring. Men det kan behövas hjälp utifrån för att lyckas. Och det behöver faktiskt inte vara storskaligt eller dyrt. Om du inte vill ta in en konsult, byrå eller frilansare som gör ett storjobb kan du be om råd om vad som skulle behöva göras. På så sätt kan du få en to do-list för digital marknadsföring 2021 av en expert som du sedan kan agera på.

11. Tonalitet

tonalitet - viktigt inom digital marknadsföring 2021

Har du fastställt och börjat använda en tydlig tonalitet i ditt content? Om svaret är nej så är den utmärkt sak att ta tag i kring din digitala marknadsföring 2021. Då kan du särskilja dig i större utsträckning – dessutom får du något att arbeta efter när du skapar content. Det blir lättare både för de som jobbar in-house och de du lejer ut arbete till.

12. Tweaka dina KPI:er

Representerar dina digitala KPI:er dina övergripande affärsmål på bästa sätt? Annars är risken att du jobbar hårt men mot fel mål. Ta dig en ordentlig funderare kring KPI:erna och optimera dem. Det kan faktiskt spara arbete i slutändan, eftersom du börjar jobba mot bättre målsättningar.

13. Tänk mer på köpprocessen

Ibland är det bra att ta steg tillbaka och tänka sig in i kundens situation. Ett bra sätt att göra det är att utforma innehåll som är anpassad efter var den är i köpprocessen. Vilka besökare är det du är ute efter? Vill du bygga varumärkeskännedom högt upp i funneln, eller är det försäljning som gäller?

Tänk till kring detta när du skapar ditt innehåll; ska det exemplevis vara informerande och djuplodande, eller ska det vara landingssidor som går rakt på att sälja produkter? Ofta vill vi ha besökare i olika faser, men då är det ändå bra att utforma efter det.

14. Varumärkestänk i allt det digitala

Det är lätt att det digitala blir sin egen isolerade värld. Och visst kan det fungera ändå ibland, men det fungerar ännu bättre om du får in det i dina affärsmål och ditt varumärke som helhet. Se till att förankra varumärkestänket och din affär i hur du jobbar digitalt så att allt drar åt samma håll. Då säljer du mer, bygger mer varumärke och får ut mer av de resurser du spenderar på din marknadsföring.

15. Video

Text och bild är bra och kan ta dig långt både på webben och i sociala medier. Men video kan ta dig ytterligare ett steg. Och det behöver inte handla om ett YouTube-konto. Nej, videor kan också vara ett utmärkt sätt att boosta Facebook eller Instagram, både inom den organiska och köpta delen.

Det behöver inte bli avancerat eller tokdyrt – den tiden är förbi. Men däremot har du jättemycket att vinna på att tänka på hur du utnyttjat formaten. Hur som helst är video en stor del av digital marknadsföring 2021, och jag misstänker att det bara kommer bli viktigare.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring 2021?

Är 2021 året du vill ta stora steg framåt med din digitala marknadsföring? Då kan det vara bra att få hjälp! Jag har hjälpt många företag med digitalt content, t ex genom copywriting, SEO, nyhetsbrev och sociala medier. Vill du ha hjälp? Vad bra! Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om digital marknadsföring:

30 tips för att förbättra din SEO 2021 ->

15 saker som kännetecknar bra content ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

20 grymma sätt att få fler följare på Instagram ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *