Vad gör en digital marketing manager?

Publicerat av Stefan Nordström den

Vad gör en digital marketing manager?

Digital marketing manager är en av de mest förekommande titlarna inom digital marknadsföring. Men vad gör en digital marketing manager egentligen? Och hur blir du en?

Här tittar vi på vad titeln innebär och saker som arbetsuppgifter och utbildning. Personligen har jag inte haft titeln digital marketing manager. Men jag har jobbat som närliggande saker: content manager, digital project manager och specialist digital & web.

Men nog om mig. Nu dyker vi ned i vad digital marketing manager-titeln egentligen innebär.


  Stefan NordströmOm Stefan Nordström

  Konsult inom digital marknadsföring
  7 års erfarenhet
  Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  nordstromstefan86@gmail.com
  https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


  En digital marketing managers arbetsuppgifter

  Likt många andra titlar inom digital marknadsföring kan arbetsuppgifterna variera kraftigt. Dels beror det på vilken typ av företag du jobbar på, dels beror det på vad du själv prioriterar.

  Manager-jobbet är nämligen en ledande titel. Du har ofta ett övergripande ansvar för digital marknadsföring, t ex för ett land, en division eller ett helt företag. Det finns stora möjligheter att forma riktningen. Men det innebär också ett stort ansvar.

  Ett axplock av vad en digital marketing manager gör:

  • Lägger upp den digitala strategin
  • Samverkar med andra digitala inom företaget
  • Hanterar kunder och byråer
  • Säljer in nyttan med digital marknadsföring
  • Leder projekt
  • Rapporterar till intressenter
  • Prakiskt arbete, t ex med copywriting, SEO eller nyhetsbrev

  Du är helt enkelt ofta spindeln i nätet. Ibland arbetar du high-level, med t ex strategi och djupare funderingar. Andra gånger sitter du i CMS:et och editerar texter och bilder. Som det låter krävs såväl bredd som erfarenhet och nyfikenhet. Och det skadar inte att vara ambassadör som säljer in nyttan med digital marknadsföring.

  Utbildning

  Men hur blir du en digital marketing manager? Finns det specifika utbildningar? Nja, inte riktigt. Snarare handlar det om att gå en av de många utbildningar som får in dig på digital marknadsföring.

  Det finns allt från breda utbildningar till yrkesutbildningar och intensiva specialistutbildningar. Dessutom finns det många självlärda, ofta med bakgrund inom t ex skrivande eller IT. Vägarna är helt enkelt många.

  Du börjar sällan som manager direkt. Istället jobbar du dig ofta dit. Tvärtom krävs det en hel del saker som du främst kan få genom praktisk erfarenhet. Så det viktigaste är att du börjar. Dessutom är det bra om du har ett genuint intresse för det digitala.

  Praktiska kunskaper

  Vad behöver en digital marketing manager kunna rent praktiskt? Om vi bortser från det rent marknadsföringsmässiga? Som vanligt svarar jag ”det beror på”. Men om jag ska generalisera skulle jag säga dessa saker:

  • Webbpublicering i CMS
  • Grundläggande kunskap i HTML och CSS
  • Sociala medier
  • Nyhetsbrev
  • Grundläggande bildhantering (design och optimering)

  Digital marketing manager – lön

  En digital marketing manager brukar tjäna bra. Det saknas specifika uppskattning för titeln. Men de flesta som tagit sig till en manager-roll har jobbat några år. Nordic Tech Institutes medellön för en marknadsförare med mer än 7 års erfarenhet är mellan 40 000 och 49 000 kr.

  Och det är nog ungefär där någonstans du hamnar. Men ha i åtanke att lönerna varierar kraftigt. Dels beror det på företaget och arbetsuppgifterna, dels beror det på din kompetens och erfarenhet. Sen kan även löneförhandlingarna påverka. Om du är bra på att sälja in dig själv kan lönen öka rejält mycket snabbare.

  Hitta jobb som digital marketing manager

  Men var hittar du jobben inom digital marknadsföring? En sak är säker: det är sällan på Arbetsförmedlingen. Speciellt om det handlar om en lite högre nivå.

  Som potentiell digital marketing manager behöver du synas och höras. Och mycket av detta pågår på LinkedIn. En optimerad LinkedIn-profil hjälper väldigt mycket. Då hittar arbetsgivarna dig, istället för tvärtom. Och det är en härlig känsla.

  Dessutom hjälper det mycket att ha kontakter som rekommenderar dig. Ett gott rykte kan – likt en bra LinkedIn-synlighet – göra att möjligheterna kommer till dig utan att du ens söker dem.

  Behöver du hjälp med content?

  Jag är inte en digital marketing manager. Men däremot är jag en frilansande digital marknadsförare.

  Behöver du hjälp med content som leder till nya leads och affärer? Då har du kommit rätt! Jag har hjälpt många företag med allt från copywriting till SEO, nyhetsbrev och sociala medier. Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

  Lär dig mer:

  Vad gör en content manager? ->

  SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

  Hur är det att vara frilansande copywriter? ->

  Varför är det värt att satsa på SEO? ->


  Stefan Nordström

  Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

  0 kommentarer

  Lämna ett svar

  Platshållare för profilbild

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *