Varför är det så bra med en content audit och hur går det till?

En väl genomförd content audit är ett riktigt bra sätt att boosta innehållet på din webbplats. Men hur gör du en på bästa sätt så att du verkligen får ut någonting av den?
Det tittar vi närmare på här, steg för steg. En content audit är något som kan göra stor skillnad, både i besökarnas och sökmotorernas ögon.
Av Stefan Nordström
- Konsult inom digital marknadsföring
- 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
- Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
- LinkedIn | Mail | Instagram
Varför en content audit?
En content audit är ett systematiskt sätt att få en överblick av innehållet på din webbplats. Det är lätt att fokusera på ditt senaste och kommande innehåll och glömma det content som funnits länge på sajten. Men det kan göra att du missar viktiga möjligheter till förbättring.
En content audit:
- Hjälper dig att nå dina affärsmål och digitala KPI:er
- Håller ditt innehåll färskt och uppdaterat
- Håller ditt innehåll korrekt
När du gör en content audit får du dessutom en helt annan överblick när det gäller framgångsfaktorer (och motsatsen). När du ser alla dina bloggposter och andra typer av content i ett dokument är det oftast enkelt att se vad som fungerar och vad som inte gör det. Du får ett bättre perspektiv.
Ett exempel på en lärdom jag fått är att jag helt enkelt blivit bättre på att skapa innehåll över tid. Många av mina äldre artiklar är helt enkelt inte lika bra som de nya. Och det hade jag inte uppmärksammat utan en content audit.
En content audit i 5 steg
Här är mina 5 steg för att utföra en content audit på ett bra sätt. Det kan göras med eller utan verktyg. Verktygen kan göra det enklare, men jag brukar göra det mesta manuellt. Du kan hitta det mesta som du behöver i plattformar som WordPress, Google Analytics och Google Search Console.
1. Samla ditt content
Det vanligaste sättet att samla content för att göra en audit är att ha det i ett Excel-diagram. Börja med att lägga sakerna du vill utvärdera som kolumner.
Några tips på kolumner är:
- URL
- Nyckelord
- Antal ord
- Författare
- Kategori eller kategorier
- Metatitel
- Metabeskrivning
- H1 (rubrik)
- Publiceringsdatum
Dessa kan också vara bra att ha med:
- Google-ranking för det viktigaste nyckelordet
- Bilder och dess alt-tags
- Trafik (unika besökare)
- Konverteringar
- Konverteringsgrad
- Försäljning
- SEO-betyg från Yoast SEO
- Läsbarhetsbetyg från Yoast SEO
När du har fått detta på plats är det bara subjektiva bedömningar som saknas. Mitt förslag är att du ger alla sidorna ett betyg mellan 1 och 3 eller 1 och 5. Det gör det lättare att identifera de sidor som har störst behov av förbättringar. Ett annat sätt är att märka sidorna med ”Behåll”, ”Uppdatera” eller ”Ta bort” så att du direkt vet vad som ska göras med sidan.
Det enklaste sättet att få in ditt content i Excel-diagrammet är att exportera sidor från Google Analytics. Mitt förslag är att du exporterar de 50 eller 100 mest besökta sidorna, beroende på hur stor din sajt är. Om det finns nyckelord som du vill ranka på som inte är med bland dessa sidor kan du lägga till dem manuellt i din content audit.
Tänk på att denna metod kan missa en del content som behöver fixas. Varför? Jo, bristfälligt content får ju troligen särskilt många besökare, så en del av det kommer kanske inte med bland de 50 eller 100 mest besökta sidorna. Därför kan det vara bra att även göra en content audit av de minst besökta sidorna.
2. Analysera
Nu är det dags för analysen. I denna fas går du igenom ditt content och ser vad som behöver göras med sidorna. Vissa kan behöva en uppdatering eller omskrivning, medan andra helt enkelt kan behöva tas bort. Mitt tips är att gå igenom alla på en gång och notera vad som behöver ändras. Om du vill göra det lättare för dig kan det vara bra att associera färger med olika actions.
När du utvärderat ditt content och ser betyg och vad som behöver göras vid alla sidorna blir det lätt att prioritera och få en bra överblick. Dessutom vet du alltid vad nästa steg i processen blir.
3. Agera
Nu när du vet vad som behövas göras med de olika sidorna är det dags för action. Börja med de sämsta sidorna och jobba dig uppåt. Men vad brukar det handla om för åtgärder? Jo, det kan handla om allt från att uppdatera bilder till att skriva mer text, fixa metabeskrivningar eller reparera brutna länkar.
När du tittar på dina actions för alla sidorna hittar du ofta mönster. Alltså får du också en känsla för sajten i helhet som du inte hade haft utan din content audit. Jag vill nästan lova att du kommer hitta mer att göra än du tror. Och det är ju därför det är så viktigt. Exempelvis resulterade min första content audit i hundratals actions.
4. Utvärdera effekten
Glöm inte att utvärdera resultatet av din content audit längre fram. Att inte utvärdera och analysera är ett vanligt misstag. Återvänd till din content audit några månader senare och se vad som har förändrats.
Välj vad du utvärderar baserat på dina mål. Om du t ex vill ranka högre på Google kan du välja att titta på hur sidornas ranking förändrats efter ändringarna. Min rekommendation är att vänta två-tre månader innan du utvärderar. Ett annat sätt att göra det är att utvärdera årligen. Och glöm inte att skriva ned datumet då du implementerade ändringarna!
5. Gör det igen!
Contentarbete är aldrig klart. Tvärtom. Du behöver förbättra ditt innehåll om och om igen. Därför behöver du alltid göra en ny content audit. Glöm inte att försöka förfina metoden så att den passar din sajt och ditt arbetssätt. Dessutom är regelbundna content audits ett bra sätt att påminna sig om att det lika viktigt att förbättra sitt existerande innehåll som att skapa nytt.
Behöver du hjälp med en content audit eller något annat inom digital marknadsföring?
Behöver du hjälp med en content audit? Eller kanske något annat inom digital marknadsföring? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande contentexpert som har hjälpt många företag med sin digitala närvaro. Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Fler blogginlägg om content:
Vad är en content manager och vad gör en egentligen? ->
15 saker som kännetecknar bra content ->
Contentinspiration – 10 sätt att hitta inspiration till nytt innehåll ->
0 kommentarer