Byrå eller inhouse? Eller bör du anlita en frilansare?

”Byrå eller inhouse?” är en fråga som många ställer sig när de ska börja jobba med digital marknadsföring. Dessutom är frilans ett alternativ som kan vara intressant.
Här reder vi ut om du bör välja en byrå, en inhouse eller en frilansare när du söker hjälp med content eller annan digital marknadsföring. Det är ingen lätt fråga, och självklart beror det mycket på ditt företags behov och preferenser. Men det är ändå bra att bli bekant med de vanligaste fördelarna och nackdelarna.
Jag har tidigare tittat på detta ur en digital marknadsförares perspektiv i artikeln frilans eller anställd. Nu vänder vi på det och tittar istället på fördelarna med att samarbeta med en byrå, jämfört med att ha någon inhouse eller att anlita en frilansare.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Att arbeta med en byrå
Byråer kommer i många olika former – de kan kallas för allt från digital byrå till webbyrå, SEO-byrå, contentbyrå eller helt enkelt reklambyrå. Många gånger kan det vara svårt att utvärdera exakt vad de är bäst på och hur bra det passar inriktningen av din digitala marknadsföring.
Mitt tips är att hitta någon som specialiserar sig, gärna gällande både det digitala arbetet och din nisch. Jobbar du exempelvis med organisk SEO inom läkemedel, hitta en byrå som är expert på båda delarna. Det finns digitala byråer mer expertis inom det mesta där ute, det gäller bara att hitta dem.
Men de finns där ute. Och om du hittar en som verkligen är expert inom ditt område kan det vara det som gör skillnaden mellan OK och riktigt bra digital marknadsföring. Det räcker sällan att vara OK. Konkurrensen blir hårdare och hårdare, och det blir allt viktigare att skapa riktigt bra innehåll.
Om du jobbar väldigt brett kan en fullservicebyrå kan vara ett bekvämt alternativ, men ofta är det just främst bekvämt. Konkurrensen är stenhård i de flesta discipliner inom marknadsföring, speciellt digitalt. Om du då inte arbetar med specialister på dina plattformar, hur ska du lyckas bättre än konkurrenterna?
Att ha någon inhouse
Alternativ två är att ha någon som jobbar med digital marknadsföring inhouse. Den största fördelen med att ha en inhouse-anställd är så klart att den alltid är på plats. Kontakten med den övriga verksamheten blir närmre. Det är också ett sätt att sälja in det digitala genom att visa att det är en viktig del av företaget.
Lägre kostnader är ett annat argument, men frågan är om det verkligen stämmer. Visst slipper du betala konsulttimmar för mindre jobb som kan uppkomma. Men samtidigt tillkommer arbetsgivaravgifter och andra saker du inte behöver betala när du t ex anlitar en frilansare eller byrå.
Omfattningen är så klart också en viktig avvägning. Finns det tillräckligt med arbetsuppgifter för att ha en digital person inhouse, och är det på heltid eller deltid? Detta är exempel på saker du inte behöver tänka på när du anlitar en extern digital marknadsförare.
Att anlita en frilansare
När du anlitar en frilansare betalar du ofta per timme eller per projekt. Och visst finns det både fördelar och nackdelar med denna form. En frilansares skift tar slut när timmarna eller projektet är slut, men jag tycker inte att det innebär att den inte kan bli rejält dedikerad i att växa affärer eller ett varumärke.
Personligen jobbar jag helst med kunder på längre sikt av denna orsak. Jag vill vara med och se resultat och bidra till affärer, inte bara lämna i från mig något och ta betalt. Och här finns det så klart skillnader. Sen finns den stora fördelen med att ta in en frilansare – du får en fräsch blick på din digitala marknadsföring från någon som ännu inte är en del av den. Detta kan vara ovärderligt, då det är lätt att fastna i gamla hjulspår.
Jag menar att det i slutändan beror mycket på vilken frilansare du anlitar. Precis som vid valet av byrå gäller det att hitta någon som är expert både gällande arbetsuppgifter och bransch. Personligen har jag t ex min spets inom läkemedel och finans, även om jag jobbat med mycket annat. Våga be om referensmaterial och ställ utmanande frågor för att sedan gå vidare med den frilansare som känns rätt.
Byrå eller inhouse – summering
Jag hoppas att detta klargjorde fördelarna och nackdelarna med digital marknadsföring genom byrå eller inhouse. Förhoppningsvis har du också fått upp ögonen för att en frilansare också kan vara ett intressant alternativ.
Mitt slutord blir att avvägningen handlar väldigt mycket om ens unika förutsättningar. Men mitt råd är att i alla fall utforska alla alternativen innan du tar ditt beslut.
Behöver du hjälp med digital marknadsföring?
Letar du efter någon som kan hjälpa dig med digital marknadsföring? Förhoppningsvis har denna artikel demonstrerat fördelar och nackdelar, samt visat att en frilans kan vara ett alternativ. Jag är nämligen en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med sin digitala närvaro. Intresserad? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila på nordstromstefan86@gmail.com.
Lär dig mer:
Hur är det att vara frilansande copywriter? ->
Hur lång tid tar det att lyckas med SEO? ->
15 saker som känntecknar bra content ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
0 kommentarer