Bygga maillista genom att samla e-mailadresser

Publicerat av Stefan Nordström den

bygga maillista genom att samla in e-mail

E-mailmarknadsföring är beroende av att man är på att bygga maillista genom att samla in e-mailadresser. Nyhetsbrev och annan marknadsföring över e-mail är mer effektiv än de flesta tror. Men om man inte är bra på att bygga en rejäl maillista går kommunikationen till en för liten för att ha bra effekt.

Här kan du läsa mer om olika sätt att samla e-mailadresser och bygga maillista så att dina utskick får största möjliga läsarkrets.

Några metoder för att bygga maillista som vi kommer titta på i denna artikel är:

  • Formulär på hemsida
  • I samband med köp
  • Sociala medier
  • Offline, t ex på mässor eller i butik
  • Erbjudanden eller tävlingar
  • I utbyte mot innehåll eller kurser

Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Varför e-mailmarknadsföring?

Vid en första anblick kan nyhetsbrev och annan marknadsföring över e-mail kännas gammalmodig. Visst, det är ett gammalmodigt medium i jämförelse med sociala medier. Men det stoppar inte e-mail från att vara något nästan alla använder.

Undersökningar kring ROI av nyhetsbrev visar att det kan vara en väldigt lönsam investering. Vissa kan framstå som lite väl positiva, men vissa källor hittar bra argument att bygga en maillista samtidigt som de är kritiska. Campaignmonitor bjuder på en hel del intressant statistik om e-mailmarknadsföring. Det gör även Litmus, som är mer kritiska och tar upp både bra och dåliga sidor av e-mailmarknadsföring.

Vad är en prenumerant värd?

En vanlig fråga kring nyhetsbrev och e-mailmarknadsföring är vad en prenumerant är värd. Det finns flera ambitiösa guider för att räkna ut detta:

Det är ett hett ämne utan definitiva svar. De som förespråkar att bygga maillstor och prioritera e-mailmarknadsföring är så klart de som värderar prenumeranterna högst. En sak är säker: insamlade mailadresser är värdefulla.

Formulär på hemsida

Vi börjar med det allra mest grundläggande: använd ett formulär på din hemsida där besökarna kan börja prenumerera på ett nyhetsbrev eller på annat sätt bli del av din maillista. Det är ett mycket bra sätt att omvandla trafiken du får på din hemsida till prenumeranter som kan nås i framtiden.

Fördelen med denna metod är att du kan börja bygga din maillista redan innan du vet exakt vad du ska göra med e-mailadresserna. Det är bara viktigt att vara tydlig med vad e-mailadresserna ska användas till så att man inte skickar ut något som uppfattas som spam eller på annat sätt stör prenumeranterna.

Formulär på hemsidor används framför allt på två olika sätt. Man kan placera formuläret som en fast del av innehållet, t ex som en del av en artikel eller ett blogginlägg. Det går också att använda plugins som t ex — för WordPress och göra formulär som dyker upp ovanpå innehållet efter en viss tid.

Oavsett vilken metod man väljer för att bygga maillista genom formulär finns det saker att tänka på.

Konverteringar

När man utformar och placerar ett formulär och andra element i innehåll bör man tänka på konverteringsoptimering; att få så många som möjligt på hemsidan att skriva upp sig på maillistan. En prenumeration på nyhetsbrev är en utmärkt KPI för en hemsida, men man ska inte nöja sig förrän formuläret har en hög konverteringsgrad.

konverteringsgrad

Några exempel på saker som kan påverka formulärets konverteringsgrad är:

  • Antalet fält man är tvungen att fylla i – långa formulär skrämmer iväg besökare och ger färre konverteringar
  • Språkval – var tydlig med värde och vad man kan få ut av att vara med på maillistan
  • Färger – färgval och andra designelement kan göra formuläret mer inbjudande och framför allt mer varumärkesbärande
  • Timing – anpassa formulären efter olika artiklar och tidpunkt för att träffa rätt i t ex köpprocesser

Popups

Om man gör popups som hamnar ovanpå innehållet är det viktigt att de går att stänga på ett bra sätt. De bör dessutom vara mobilvänliga så att de inte gör att folk lämnar sidan i frustration. Var nog med att testa och utföra webbanalys för att se så att formulären inte orsakar användbarhetsproblem.

Många har dåliga minnen från popups i internets begynnelse och det är absolut det sista man vill associera med sin hemsida och sin marknadsföring.

I samband med köp

Ett närbesläktat sätt till de renodlade opt-in-forumlären vi pratat om ovan är att bygga maillista vid köp. Många företag inom e-handel hanterar otroligt många köp varje dag. E-mailadresser är nästan alltid del av den information som samlas in.

Om man inkluderar möjligheten att kommunicera med kunden som ett alternativ vid köp kan det hjälpa till rejält att bygga maillista. Var bara tydlig med vad kommunikationen innebär.

Bygga maillista genom sociala medier

Sociala medier kan vara ett bra sätt att bygga maillista, förutsatt att man har en tillräckligt stort antal följare. Om man inte har tillräckligt många för att få effekt kan man prova att marknadsföra sina inlägg för att få mer räckvidd.

Sociala medier kan fungera extra bra om man sätter upp tävlingar och andra interaktiva incitament som gör att man behöver dela inlägg för att delta. På så sätt ökar man synligheten och får ytterligare möjlighet att smala in mailadresser genom sina inlägg.

Bygga maillista offline

Vådå ”bygga maillista offline?”. Jo, en av de bästa metoderna för att bygga en rejäl maillista är faktiskt att få tag i uppgifterna ansikte mot ansikte. Man kan t ex fråga om e-mailadresser i butik eller på mässa. Resultaten är ofta oväntat bra.

Ett tips är att mata in e-mailadresserna på t ex en ipad eller smartphone. Om man tar emot dem för hand är det lätt att felstavningar och andra problem uppkommer under vägens gång.

Erbjudanden och tävlingar

Om man vill twista till det lite kan man också bygga maillista genom att erbjuda värde. Ganska många är villiga att ge ifrån sig sin e-mailadresser om det innebär att man får något gratis eller till rabatterat pris. E-mailadressen kan också vara något som man ger för att få delta i en tävling. Viktigt att tänka på med tävlingar i t ex sociala medier är att det finns regler från Lotteriinspektionen som behöver följas.

Innehåll eller kurser

Som digital marknadsförare ser jag många som erbjuder sitt innehåll eller kompetensökande kurser för en e-mailadress. Ett vanligt sätt är att man får läsa början på en artikel och sedan måste ge sin e-mailadress för att läsa andra halvan. Det är en typ av digital cliffhanger som absolut kan fungera för att bygga maillista.

En annan typ av innehåll är ett vanligt utbyte mot en e-mailadress är e-böcker eller kurser. Man kan även erbjuda prenumeranterna förtur till blogginlägg eller kommande nyhetsbrev.

Glöm inte möjligheten att sluta prenumerera

När man skickar ut ett nyhetsbrev eller annan kommunikation via mail är det ofta några som inte längre vill höra av dig. Gör det enkelt att sluta prenumerera och var säker på att de som sagt nej verkligen är borta från maillistan.

Hjälp att bygga maillista?

Vill du ha hjälp att hitta det bästa sättet för ditt företag att bygga maillista? Jag är en digital konsult med bred erfarenhet inom både hemsidor och e-mailmarknadsföring. Det enklaste sättet att komma i kontakt med mig är att lägga till mig på LinkedIn eller att maila på nordstromstefan86@gmail.com. Välkommen med dina funderingar och samarbetsförslag!

Läs mer:

Varför är det värt att satsa på SEO? ->
En guide till att skriva fantastiska blogginlägg ->
Allt om mobil marknadsföring ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *