Här är 5 riktigt bra hemsidor – men vad gör dem så bra?

Publicerat av Stefan Nordström den

Listor med riktigt bra hemsidor på nätet brukar fokusera på design. Så egentligen borde de heta saker som ”20 riktigt snygga hemsidor”. Här listar jag istället 5 riktigt bra hemsidor som är bra på flera saker. Framför allt content som både är informativt och sökmotoroptimerat. Men visst ska de gärna vara snygga också!

Jag är en frilansande konsult inom digital marknadsföring som jobbar mycket med hemsidor. Om du behöver hjälp med saker som SEO, copywriting, nyhetsbrev eller sociala medier kan du kontakta mig. Eller om du helt enkelt är nyfiken på digital marknadsföring.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad gör en hemsida bra?

Men för att förstå hur jag tänker är det bra att gå tillbaka till grunden. För vad är det egentligen som gör en hemsida bra?

 • Fungerar lika bra på alla enheter (responsivt)
 • Innehåll (content) som är både djupt, informativt och lätt att ta till sig
 • Snabb laddningstid
 • Snygg och enkel design
 • Sökmotoroptimerat
 • Anpassat för målgruppen
 • Användarvänligt och mobilanpassat
 • Interaktion med sajten och, om möjligt, andra användare
 • Uppdaterat och levande innehåll
 • Den gör att du vill återkomma gång på gång

5 riktigt bra hemsidor enligt mig

Här är 5 webbplatser som jag av olika orsaker tycker är riktigt bra. Nedan förklarar jag varför just de är exempel på riktigt bra hemsidor.

Efterlevandeguiden

efterlevandeguiden - ett av mina 5 exempel på riktigt bra hemsidor

Att förlora en anhörig är en fruktansvärd situation. Dessutom är det svårt att veta vad som behöver göras. Mitt i sorgen hittade jag Efterlevandeguiden, en riktigt välutformad hemsida om ämnet. Men varför är den så bra? Jo, den har verkligen allt du kan tänkas behöva veta. Och det är utformat på ett sätt som är riktigt enkelt att ta till sig. Du får to-dos i olika prioriteringar samt massvis av länkar och logiska listor.

Efterlevandeguiden är verkligen ett exempel på riktigt bra content. Den hjälper användarna till precis vad de är ute efter och presenterar informationen på ett enkelt  sätt. Dessutom är det mot en pressad målgrupp som inte alltid är i god form när de tar av innehållet. Värt att veta är att sajten faktiskt är ett myndighetssamarbete. Det kan kännas lite förvånande, då statliga myndigheter inte direkt är kända för bra digital kommunikation.

Ungdomsmottagningen

umo.se - ett av mina 5 exempel på riktigt bra hemsidor

Det räcker inte bara att skriva väl och utförligt. Nej, tonaliteten ska hitta helt rätt och du får gärna komma med UX-lösningar som passar användarna. När det gäller denna typ av målgruppsanpassning är få sajter så lyckade som Ungdomsmottagningens umo.se.

Copyn är otroligt välutformad och pedagogisk och jag gillar verkligen paniklämna-knappen. Jag har många gånger ramlat in på artiklar på UMO när jag gjort research för content inom hälsa och jag fortsätter vara imponerad. Balansen mellan medicinskt korrekt, målgruppsanpassat och sökmotoroptimerat är perfekt, och UX-lösningarna är pricken över i:et. Riktigt bra!

Emojipedia

emojipedia - ett av mina 5 exempel på riktigt bra hemsidor

Du behöver inte ha en komplicerad hemsida för att få massvis med besökare och bidra med värde. Tvärtom i vissa fall, faktiskt. I takt med att jag började jobba med emojis på sociala medier för att förbättra mitt innehåll behövde jag hitta dem för att copy-pasta dem.

Och det är inte förvånande att Emojipedia dyker upp när du Googlar på saker som ”horns emoji”, ”laugh cry emoji” och ”finnish flag emoji”. Sajten gör det jättelätt att copy-pasta alla möjliga emojis och erbjuder dessutom utförliga beskrivningar kring hur de brukar användas. Riktig kanonlösning för besökarna samtidigt som sajten faktiskt är rejält sökmotoroptimerad.

Last.fm

last.fm - ett av mina 5 exempel på riktigt bra hemsidor

Men även nördig och djuplodande statistik kan vara intressant. Speciellt om du själv får vara del av det och kan få kontakt med andra likasinnade. Därför är jag fortfarande aktiv på last.fm, nästan 20 år senare.

Det är verkligen inte världens snyggaste sajt, och många av användarna har försvunnit tack vare Spotifys dominans inom musikstreaming. Men om du som jag är nörd inom både statistik och musik är det fortfarande svårt att sluta återvända. Kombinationen av lyssningsstatistik, musikrekommendationer och kommentarsfält är helt enkelt perfekt för mig. Så jag hoppas att Spotify inte helt tar död på sajten över tid.

Pleasecopyme

pleasecopyme - ett av mina 5 exempel på riktigt bra hemsidor

Konkurrensen är stenhård inom digital marknadsföring, speciellt SEO. Konstigt nog har jag inte hittat någon speciell blogg eller hemsida som fångat mig så pass att jag regelbundet tar del av innehållet. Visst, jag tar en titt på Pineberrys Sökmotorkonsult.se för att se vad som händer inom SEO. Och ibland letar jag blogginspiration på Adsight, Brath, Topdog och Jennifersandstrom.se.

Men för att hitta någon som verkligen står ut med en bra hemsida får jag byta digital nisch till copywriting istället. Där finns det nämligen en riktigt bra: Pleasecopyme. Han vågar skriva annorlunda och göra saker som är väldigt in your face. Och det betalar sig. För det finns otroliga många kompetenta människor inom digitalt content som kan leverera både bra hantverk och snygga bilder. Av denna orsak krävs det otroligt mycket för att stå ut. Och det gör verkligen Pleasecopymes sajt.

Behöver du hjälp med din hemsida?

Behöver du hjälp att skapa en ny hemsida eller förbättra din nuvarande? Eller kanske något annat inom digital marknadsföring? Då kan du höra av dig till mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com. Några exempel på saker jag kan hjälpa till med är SEO, copywriting, nyhetsbrev och sociala medier.

Andra blogginlägg om bra hemsidor:

Vad är egentligen skillnaden på en webbplats, en webbsida och en hemsida?

Översätta hemsida – maskin eller människa? ->

Vad är en reponsiv hemsida och varför behöver du en? ->

De 20 bästa sätten att få fler besökare till sin hemsida ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

2 kommentarer

Mattias · oktober 20, 2021 kl. 7:25 f m

Hej Stefan, och stort tack för att du lyfter Please copy me med så varma ord. Det gör min dag att höra att du tycker att jag står ut genom att skriva annorlunda. Så tack! Och fortsätt det fina jobb som DU gör här med att skriva läsvärt innehåll om SEO, copywriting och content. 👏 👏

  Stefan Nordström · november 10, 2021 kl. 8:00 e m

  Hej Mattias! Tack så mycket, blev närmast starstruck när jag såg din kommentar 🙂 Verkligen roligt att höra!

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *