Att hitta och optimera bilder till sin hemsida

Det är inte lätt att hitta gratis bilder till sin hemsida som verkligen ger ett bra intryck. Många gånger är det ett val mellan bildbanker och egna fotografin. Själva valet av bild är dessutom inte det enda man behöver ta hänsyn till när man lägger upp bilder på en hemsida.
Bilder till en hemsida behöver dessutom optimeras för att ladda snabbt och passa in i sajtens övriga stämning och design. Här kan du lära dig allt du behöver veta om veta om bilder till din hemsida.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Hitta gratis bilder till hemsida
Det finns många ställen där man kan hitta gratis bilder till sin hemsida. Jag brukar använda Pixabay och Shutterstock. Nedan följer en lista med olika plattformar för att hitta gratis bilder som kan användas på hemsidor. Var dock noga med att titta på hur en bild får användas. Vissa bilder får inte användas för kommersiella syften, och ibland behöver man ange fotografen.

Det är viktigt att tänka på att bilder från en publik bildbank aldrig är unika. Många andra hemsidor kan använda bilderna i helt andra syften än dina egna. Dagens användare har också en känsla för hur en typisk ”stock-bild” ser ut. Klyschiga bilder kan sänka deras tankar om ditt innehåll, trots att det t ex är välskrivet och informativt rent textmässigt.
10 hemsidor med gratis bilder:
- FreeImages.com
- Freerange
- Life of Pix
- Pexels
- Pixabay
- Shutterstock
- Startup Stock Photos
- Stock Up
- StockSnap
- Unsplash
Om man vill ha mer unika och personliga bilder kan man använda en dyrare plattform som t ex Johnér eller Gettyimages. Detta är ett alternativ om man har lite större resurser att röra sig med. Dessa bilder av lite högre kvalitet är definitivt något som kan höja en hemsida, både i sökmotorernas och användarnas ögon.
Optimera bilder
Det är dock inte bara att ladda ned bilder i full kvalitet och publicera dem på hemsidan. Bilder på hemsidor behöver optimeras för att göra så att hemsidan laddar snabbt. Laddningstiden påverkar användarens upplevelse kraftigt, speciellt om den besöker hemsidan på en smartphone eller läsplatta.
En hemsidas hastighet har även större och större påverkan på hur högt den rankar på sökmotorer som t ex Google, vilket kan vara avgörande för antalet besökare.
1. Skala bilder till en passande bredd
Man kan börja med att skala ned bilden till sin hemsidas maximala bredd. Ett sätt att få en känsla är att högerklicka på en bild som tar upp hela bredden bland brödtexten i t ex ett blogginlägg på din hemsida. Bilden behöver inte vara bredare än att den täcker hela den horisontella ytan. Ibland kanske man till och med vill ha bilder som är mindre än så.
På mina WordPress-sajter innebär det ofta att bilder i brödtexten behöver vara ca 700-800 pixlar breda. Samtidigt kan bilder i sidospalter skalas ned ytterligare.
2. png eller jpg?

När man hittat rätt bredd bör man kontrollera om bilden tar upp minst plats i jpg (jpeg)- eller png-format. Bilder med få färger brukar ha en mindre filstorlek när de är i png. I de allra flesta fallen är dock jpg som gäller.
Jpg är det vanligaste bildformatet på webben. Till stor del är orsaken just att det blir lätt att på olika sätt optimera bilderna. När man jobbar med animerade bilder brukar de ha formatet gif.
3. Optimera filstorlek
Det sista steget är att använda ”spara för webb”-funktionen för att få ned filstorleken maximalt utan att förstöra kvaliteten nämnvärt (om du använder Photoshop).
Om man inte har Photoshop kan man använda onlineverktyg som t ex Webresizer för att samtidigt skala bilden och optimera filstorleken. Det är ett smidigt verktyg som jag använt till många bilder. Om man av någon anledning inte vill använda just Webresizer finns det en mängd liknande gratisverktyg som gör ungefär samma sak.
Jag brukar ha som tumregel att aldrig använda bilder på över 50 kB.
4. Rätt filnamn
Det är också bra att välja ett filnamn som representerar bilden på ett korrekt sätt. För det första blir det lättare hålla ordning på olika bilder och vilken de hör till. Många hemsidors CMS är fulla med bilder med oklara titlar och det är inte lätt att städa upp när oordningen väl är skapad. För det andra kan filnamnet vara något som bidrar till förbättrad sökmotoroptimering och större synlighet på Google.
5. Sökmotoroptimera alt-text och titel
En bilds metataggar är en chans att berätta för sökmotorer om vad bilden handlar om. Metataggarna används även för att beskriva bilden för de som inte ser den på grund av funktionshinder eller att den inte laddas ordentligt.
De två viktigaste metataggarna för bilder kallas för alt-text och titel. Beskriv vad bilden innehåller, och försök att få med nyckelord kopplade till artikeln som de ingår i för att maximera sökmotoroptimeringen. Undvik så kallad ”keyword stuffing” (mängder med nyckelord i en tag) och annan onaturlig optimering som kan bestraffas av Google.
Design och tonalitet
Bildval bör vara kopplade till hemsidans övriga design och tonalitet. Man måste förmedla rätt känsla. En bild med rätt stämning och placering kan höja innehållet. På samma sätt kan en generisk ”stock-bild” ge ett intryck av att man inte lagt ned själ i sitt content.
Många gånger går det att spetsa till sitt innehåll med genomtänkta bilder. Ibland kan t ex humor och associationer vara rätt väg att gå för att fånga besökarnas uppmärksamhet. Känslor och uppmärksamhet gör att läsaren inte skummar igenom blogginlägg och annat innehåll obemärkt. Det är också en viktig del av att göra en hemsida konverterande och säljande.
Det är också viktigt att bilder på en hemsida har rätt proportioner, så att de inte t ex tar upp för mycket plats i artiklar och gör det svårt att läsa innehållet. Välutformade bilder på rätt plats bryter upp texter samtidigt som de ger extra känsla och personlighet.
Jag tycker också att det är viktigt att skapa en enhetlig design, så att t ex olika blogginlägg har en känsla av signatur. Det är så mycket lättare att bygga ett starkt varumärke när man har tydliga kännetecken. Rent prakiskt kan t ex artiklarnas första bilder kan ha samma storlek och placering. Även andra bildelement kan designas med detta i åtanke.
Detta gör det även lättare att jobba med bilder till hemsidan, eftersom man alltid vet vilka ungefärliga storlekar som gäller.
Egna bilder – i många fall det allra bästa

Bildbanker är inte det enda sättet att få tag i bilder till sin hemsida. Egna, unika bilder kan ibland vara det allra bästa sättet att lyfta den. Unikheten är den stora fördelen; bilderna finns inte någon annanstans på webben. Dessutom kan man själv bestämma det exakta innehållet, för att t ex matcha och lyfta innehållet.
Nackdelen är så klart att det är tidskrävande. Många är heller inte tillräckligt bra fotografer för att få till bilder som är bra nog för att passa på en professionell hemsida.
Hitta bilder till sin hemsida – slutord
Denna artikel har visat flera olika vägar att gå gällande bilder till sin hemsida. Inget är alltid rätt eller fel, och man behöver själv hitta en bra väg att gå för att visa upp sitt varumärke på bästa sätt och få ut maximalt av sin webbplats. Det viktigaste är att man tänker till kring bilderna och har en bakomliggande plan. Bilderna kan definitivt vara en faktor som höjer eller sänker ditt innehåll rejält.
Hjälp med digital marknadsföring?
Att hitta rätt bilder är bara en liten del av framgångsrik content marketing. Om du behöver hjälp med digital marknadsföring, t ex eller SEO eller copywriting, har du kommit rätt. Jag är en digital konsult specialiserad på content marketing.
Många företag har tagit hjälp av mig med sitt innehåll för att växa sitt varumärke och öka sin försäljning. Välkommen att connecta med mig på LinkedIn för att ta en titt på din digitala marknadsföring.
Lär dig mer:
Allt om content marketing ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->
De 20 bästa sätten att få fler besökare till sin hemsida ->
Hur skriver man bra produkttexter på nätet? ->
0 kommentarer