Återanvänd content – ibland är det bättre än att skapa nytt

Publicerat av Stefan Nordström den

Återanvänd content

Återanvänd content! Ibland kan du vinna mer på att göra det än att skapa nytt. Dels innebär det att du håller innehållet fräscht, dels innebär det mindre arbete. Men hur kan du göra det? Här går jag igenom några vanliga sätt att återvända content

Metoden med återanvänd content är definitivt något som borde användas mer. Personligen stirrar jag mig ofta blind på att skapa nytt, trots att det finns många andra sätt att öka trafiken och få flera leads från sitt innehåll.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring
 • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Hur hittar du innehåll att återanvända?

Att återanvända content är en bra strategi. Men hur går du till väga för att välja rätt? Börja med att kolla in innehållet som finns på dina digitala plattformar.

Några bra exempel på återanvänd content är:

 • Content som presterar riktigt bra, t ex i Google Analytics eller Instagram-statistiken
 • Innehåll som är gammalt och ändå kan tänkas behöva en återuppfräschning
 • Content där formatet passar bra på en annan plattform
 • Innehåll som kan tänkas drivas trafik, t ex från sociala medier till webbplatsen

I detta inlägg tittar vi närmare på sju metoder för att återanvända content:

 • Uppdatera och förfina dina blogginlägg
 • Sammanställ gamla inlägg
 • Återanvänd content på sociala medier
 • Skapa infographics av ditt content
 • Gör ditt content till e-böcker, kurser eller pdfer
 • Videocontent
 • Evergreen content

Återanvänd content genom att uppdatera bloggposter

Gamla bloggposter innebär sällan förlegat content. Och om delar av det behöver uppdateras är det sällan jättemycket. Därför är det en kanonmöjlighet att ta en titt på gamla blogginlägg och annat content och uppdatera och lägga till saker. Varför inte gå igenom dina 20-30 äldsta inlägg och se hur de står sig jämfört med ditt fräscha content?

När du ändrar på datumet och fräschar till innehållet uppfattas det som nytt. Dessutom är det ett tillfälle för dig att öka kvaliteten och förbättra sökmotoroptimeringen. En djupdykning av den typen kan också leda till ny contentinspiration på vägen.

Sammanställ gamla inlägg

När du jobbar med content marketing slutar det ofta med att du samlar på dig en mängd blogginlägg om samma ämne. Varför inte sammanfatta dem och sedan länka till ditt content, t ex genom ”10 nyttiga lärdomar om SEO” där du länkar till dina bästa inlägg om SEO?

Du kan också sammanställa inlägg av andra orsaker, t ex de mest populära eller de du är mest stolt över. Det finns många sätt att göra det på, och alla leder till mer content och fler länkar. Om du postar riktigt mycket content kanske du till och med kan göra det till något återkommande?

Återanvänd content på sociala medier

Blogginlägg och annan lite längre content passar oftast att utmärkt att sammanfatta som inlägg på sociala medier. Ett typiskt exempel är att göra om listinlägg (t ex exemplet ovan med SEO-lärdomar) från blogginlägg till sociala medier-poster. Då kan du dessutom passa på att länka till blogginlägget och driva trafik.

Om du har en sajt med massa innehåll och vill göra avtryck på sociala medier är det verkligen ett guldläge. Eftersom du slipper skapa content från scratch kan du spara mycket arbete och ändå leverera poster av hög kvalitet.

Skapa infographics av ditt content

Har du innehåll som lär ut saker? Varför inte återanvända det genom att skapa infographics där du sammanfattar content på ett enkelt, grafiskt sätt? Infographics har många fördelar. Dels kan du en infographic som en bild som lättar upp din artikel, dels är det något som är delbart och kan få spridning på sociala medier.

E-böcker, kurser eller pdfer

Blogginlägg eller andra webbartiklar kan bli till utmärkta e-böcker och pdfer som kan laddas ned. En del contentmarknadsförare tar betalt för dessa versioner och gör det till en del av sin affär. Verkligen inte en dum idé, och något som du verkligen kan spinna vidare på om du har mycket innehåll.

När du sitter en mängd innehåll och kunskap går det ofta att göra om till en kurs. Detta är mycket vanligt inom digital marknadsföring och närliggande områden.

Videocontent

Video är ett utmärkt sätt att göra ditt content mer personligt och synas på flera platser, t ex YouTube. Om du redan har innehåll om ett ämne du vill ta upp finns manuset ofta nästan där från början. Dessutom kan du använda videomaterialet för att göra innehållet på din sajt lättare att ta till sig. Även motsatsen – att göra ditt videoinnehåll till textinnehåll – kan också vara en källa till nytt content.

Glöm inte evergreen content

Ett mycket vanligt exempel på återanvänd content – eller i alla fall återkommande – är evergreen content. Ofta handlar det om säsongsinnehåll, t ex till jul, midsommar eller påsk. Men glöm inte att hålla det aktuellt och fräscha upp det inför varje nytt tillfälle att använda det så du maxar värdet.

Behöver du hjälp med content och/eller SEO?

Att återanvända content är en av många bra metoder inom content marketing. Behöver du någon som kan hjälpa dig skapa och vässa ditt digitala innehåll? Då har du kommit rätt! Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag med copywriting, SEO och mycket annat. Vill du komma i kontakt med mig? Hör av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller e-maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler blogginlägg om content:

15 saker som kännetecknar bra content ->

Hur gör du en bra contentplan? ->

Har förkortningar, talspråk och slang någon plats i digitalt content? ->

Varför är det så bra med en content audit och hur går det till? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *