Användbarhet och användarvänlighet – vad är skillnaden?

De digitala begreppen blir bara fler och fler – två av dem är ”användbarhet” och ”användarvänlighet”. Men vad betyder dem egentligen? Är det samma sak? Ska du alltid välja ett sträva efter av dem?
Jag kan lova att du inte är den enda som funderar över det. Ibland blir till och med vi som jobbar inom digital marknadsföring förundrade över de många begrepp som flyer runt. Men därför finns blogginlägg som detta. Här tittar vi närmre på användbarhet och användarvänlighet så att du får ordning på begreppen.
Om Stefan Nordström
Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/
Användbarhet och användarvänlighet – ursprung
Men vi börjar från början: när började det talas om användbarhet och användarvänlighet egentligen? Jo, i takt med att gränssnitten blev allt mer avancerade. Och när vi började använda smartphones och läsplattor. Det blev helt enkelt allt mer viktigt att skapa gränssnitt, plattformar och tjänster som var lätta att använda.
Ur detta föddes discipliner som interaktionsdesign, människa-datorinteraktion och UX-design. När detta blev viktigare och viktigare tillkom begrepp som t ex användbarhet.
Varför är användbarhet viktigt?
Men varför behöver du som har t ex en hemsida eller app tänka på användbarhet? Jo, det är något som är centralt. Både för användarna och din verksamhet. Idag ställs det högre krav än någonsin på digitala gränssnitt. De behöver vara lätta att första, gå snabb och fungera på alla plattformar. Responsiva hemsidor är en norm, inte en lyx.
När något går fel förlorar du affärer. Och dina bristfälliga system kopplas samman med ditt varumärke. För om du inte kan få ihop din webbplats, hur är då din produkt eller tjänst?
Därför behöver du designa system som utgår från användaren. Du behöver veta ungefär vilka dina målgrupper är, hur de beter sig och vilka digitala hjälpmedel de använder. Utifrån det kan du skapa rätt upplevelser. När saker stämmer kommer både affärerna och effekten på varumärket.
Vad är skillnaden?
Men till det vi skulle gå igenom från början: vad är skillnaden egentligen? För många betyder det definitivt samma sak. Det handlar någonstans om hur gränssnitt och system hjälper användarna och får dem att känna. Men det finns flera som försöker utröna en skillnad, t ex Usability Partners och Visma. Andra blandar begreppen i samma artikel och menar ungefär samma sak.
För vissa verkar distinktionen mellan användbarhet och användarvänlighet vara någonstans kring skillnaden mellan yta och funktion. Användarvänliga gränsnitt är roliga och snygga. Men ett användbart system uppfyller mål och hjälper användarna göra det. Och på de grunderna blir användbarhet det som det främst ska satsas på.
Det hjälper ju inte om ett system är roligt och snyggt, om det inte tar användarna i mål. Målet är ju ofta det som leder till att du säljer mer. Eller i alla fall att du konverterar dina användare och gör dem nöjda.
Vad kännetecknar ett användbart system eller gränssnitt?
Ett användbart system eller gränsnitt är ofta det för att den som skapat det tänkt till. Men då behöver du sätta dig i användarens sits redan från början, t ex när du gör prototyper eller testar ditt system. Då är det bra att ha något att utgå ifrån. Så här är några principer för att designa med användbarhet i åtanke:
- Bra användning av skärmutrymmet (skärmdisposition och layout)
- Bra navigation och lätt att orientera sig
- Kontroll (användaren ska styra systemet, inte tvärtom)
- Tydlig återkoppling (feedback)
- Inmatning (minimera ställen där du måste mata in text, och gör det tydligt när det behövs)
- Läsbarhet (teckenstorlek, typsnitt, ”luft”, kontrast)
- Bra hjälpfunktioner och felmeddelanden
- Felhantering (fel ska inte ha för stora konsekvenser)
En hel del av detta är kopplat till att det fungerar bra på olika enheter. Så det är definitivt något du ska ha i åtanke. Och om du tänker mobile first, testa också systemet mobile first!
Glöm inte att det visuella är en stor del av upplevelsen. Bild- och videomaterial på rätt plats kan göra mycket för att stödja det du tar del av. Om inte annat kan det bryta av stora textmassor.
Användbarhet och användarvänlighet i framtiden
Men användbarhet vs. användarvänlighet då? Jo, jag tror att vi kommer få leva med att dessa begrepp är grumlade. Och på ett sätt är det OK. För allt som ingår i begreppen är ju värt att eftersträva. Personligen landar jag också där. Jag är definitivt medskyldig i att grumla begreppen. Trots att jag läst interaktionsdesign på universitet och länge jobbat med digital marknadsföring.
Och ärligt talat tycker jag inte att det är så farligt. Så länge begreppen får oss att göra system som sätter användaren först. Trots misstänksamma strutsar på bilden menar jag alltså att båda är OK. Men jag tippar på att långt från alla av er håller med.
Behöver du hjälp med digital marknadsföring?
Användbarhet är viktigt. Men det är bara en av sakerna som behöver stämma för att du ska lyckas med ditt digitala arbete. Behöver du hjälp med digital marknadsföring? Kanske copywriting, SEO, nyhetsbrev eller annat? Då har du kommit rätt! Jag är nämligen en frilansande digital konsult som hjälpt många företag med sitt content. Intresserad? Lägg till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.
Flera artiklar från bloggen:
10 tips för en användarvänlig hemsida ->
1 kommentar
anonym · oktober 7, 2021 kl. 11:02 f m
Vår lärare anders tvingade oss läsa igenom det här. det var icke roligt