Alternativutvärdering – en viktig process inom digital marknadsföring

Publicerat av Stefan Nordström den

Alternativutvärdering – en viktig process inom digital marknadsföring

När jag läste en kurs om konsumentbeteende på universitetet stötte jag på begreppet alternativutvärdering (det tredje steget i köpprocessen). Det är en viktig del att få kunder att välja just dig, inte minst inom digital marknadsföring.

Här går jag in på vad alternativutvärdering är och hur det fungerar, samt mina erfarenheter av det som frilansande digital marknadsförare.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
  • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

Alternativutvärdering – en del av köpprocessen

Köpprocessen består av fem steg:

  • Behovsidentifikation
  • Informationssökning
  • Alternativutvärdering
  • Köp
  • Utvärdering efter köp

Alternativutvärdering digitalt och i fysisk butiksmiljö

En klassisk alternativutvärdering uppstår när du befinner dig i butik och hittar ett gäng produkter i samma segment. Ofta börjar du undersöka dem, och valet baseras på någon eller några variabler.

För marknadsförare är det en oerhört viktig fas, där vi verkligen har möjlighet att påverka konsumenter.

Processen ser i princip likadan ut när den sker digitalt, med undantaget att det istället är webben som är miljön. Psykologiskt sett är det inte mycket som skiljer sig, och återigen har marknadsförare stor möjlighet att påverka, t ex genom copy, bilder, UX-design och CTA:er.

Faktorer vid alternativutvärdering

Här är några vanliga faktorer som konsumenter tar hänsyn till vid alternativutvärdering.

Pris

Pris är en vanlig s k brytpunkt, som utesluter produkter helt och hållet ur alternativutvärderingen. För dyra och för billiga produkter enligt konsumentens önskemål hamnar utanför, något vi som säljer saker behöver vara medvetna om; hamnar vi helt fel kanske vi inte ens är med i racet!

Känsla

En produkts känsla kan vara avgörande i en alternativutvärdering. Om kunden har bestämt sig för ett köp är det små marginaler som avgör, och detaljer som förpackning och copy kan väga över valet till din fördel.

Varumärke

En annan identifieringsfaktor som spelar roll är ditt varumärke: vad har du laddat det med för värderingar, och hur står det sig jämfört med de närmaste konkurrenterna? Här finns det mycket att vinna på att bygga varumärke och bli mer känd, så klart för rätt typ av saker.

Kvalitetsgarantier

I många fall är kvalitetsgarantier något som kan påverka en alternativutvärdering. Personligen tror jag mycket på det, och därför har jag också lagt energi på att få in omdömen och betyg från företag jobbat med.

Service och garantier

God service är också något som kan påverka, t ex företag som är snabba och duktiga på att kommunicera. Som frilansare försöker jag att vara effektiv och trevlig i alla lägen, så att det står ut i kundernas ögon.

När det gäller dyrare produkter med högre engagemang kan garantier spela stor roll. Det kan vara en god idé att framhäva dem för att påverka under alternativutvärderingen.

Alternativutvärdering – en del av digital marknadsföring

Alternativutvärdering är en av många saker som är bra att ha i bakhuvudet som marknadsförare. Men det krävs mycket mer. Därför kan det vara bra att ta in hjälp inom t ex digital marknadsföring.

Jag är en frilansande digital marknadsförare som hjälpt många företag med content, t ex SEO, copywriting, sociala medier och nyhetsbrev. Behöver du hjälp med digitalt innehåll? Kontakta mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *