AI-content – Så här använder jag AI för att boosta min sajts innehåll

Publicerat av Stefan Nordström den

AI-content för at boosta din sajts innehåll

Det är svårt att undgå hypen kring AI, t ex att använda AI-content från ChatGPT och andra plattformar. Som frilansande digital marknadsförare med fokus på content behöver jag så klart hänga med i svängarna. Och varför inte slå två flugor i en smäll, och använda det för att hotta upp min sajts äldre innehåll? Så här har jag gått till väga rent praktiskt.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Vad säger AI själv?

AI tar fram ett gäng olika sätt att förbättra en sajts nuvarande innehåll. Några exempel är:

 • Grammatik- och stavningskontroll
 • Innehållsanalys
 • Förbättrad SEO
 • Bildoptimering
 • Länkanalys
 • Personalisering och målgruppsanpassning

Men även ChatGPT poängterar att det är viktigt att kombinera AI med mänsklig bedömning och kreativitet för att uppnå bästa resultat. I denna artikel tittar jag närmare på hur AI-content kan förbättra en sajt nuvarande innehåll.

Identifiera innehåll som behöver hottas upp

Steg ett är att kolla igenom ditt innehåll och se vad som är i störst behov av förbättringar. I mitt fall handlar det om blogginlägg som är allt annat än fräscha. När det gäller dem är ChatGPT alldeles perfekt för att snabbt hitta förbättringsområden.

AI-content steg ett - identifiera ett trött gammalt blogginlägg

I detta fall hittade jag en trött artikel om webbanalys som inte uppdaterats på flera år, och dessutom är alldeles för lång. Min tanke är att dela upp artikeln i fem delar för att förbättra sökmotoroptimeringen och användarvänligheten:

På detta sätt blir innehållet om ämnet mer läsbart, samtidigt som jag får bättre möjligheter att ranka på long tail-sökningar. Min ranking på ”webbanalys” (lååångt ned) visar att jag varit fel ute med ett 1 600 ord långt blogginlägget, och att det är dags att tänka om. I detta fall blir det också ett kanonexempel för dig som potentiell kund på vad jag gör; AI-content kommer kombineras med allt det bästa mänskliga som en digital marknadsförare kan erbjuda.

Prompta för att få fram AI-content

Nu vet du vilka artiklar som du ska fokusera på. Jag har mina fem samt innehållet från min tidigare landningssida – en perfekt start på arbetet!

Men hur promptar du för att få fram värdefullt innehåll? Jo, enligt mig är det bra med en kombination av generellt och mer detaljerat promptande. Du behöver framför allt ha målgruppen och innehållets syfte i åtanke. I detta fall kommer jag att skapa fyra informerande artiklar (blogginläggen) och en med ett direkt säljsyfte (landningssidan).

Generell prompt: vad har ChatGPT att säga om vad webbanalys är?

AI-content - kolla av vad ChatGPT har att säga om webbanalys

I detta fall började jag med att ta informationen från den generella AI-frågan och sedan matcha mot det som redan fanns i min artikel. Det fanns en del som matchade, och en del som behövde läggas till, samt att en hel del av det gamla blogginlägget hamnar i de nya, mer specifika inläggen.

Blandningen av den mastiga gamla artikeln och det AI-genererade innehållet blev ett perfekt underlag till det nya innehållet. Genom sådana här arbetsmetoder kan du maximera nyttan av AI-content och mänsklig kompetens och kreativitet.

När det gäller mer specifika AI-prompts försöker jag ställa så mänskliga frågor som möjligt, exempelvis ”vad är de viktigaste verktygen inom webbanalys?”. Det brukar också gå bra att utveckla genom att helt enkelt fråga saker som ”kan du berätta mer om SEMRush?”. I min erfarenhet lönar det sig mycket att vara kreativ och detaljerad i sina prompter, om inte annat för att få mer unik information att basera sitt content på.

Matcha mot det som redan finns i artiklarna

Tack vare frågorna du har ställt har du säkert fått några nya uppslag för att förbättra texterna. Sammanställ det du fått in och lägg in i ett textdokument eller rakt in i WordPress. I mitt fall har jag redan innehållet från den gamla artikeln om webbanalys att arbeta med, vilket blir utmärkt att kombinera med mitt AI-content.

Skriv om lämpligt AI-content för att boosta texterna

AI-content är ett bra uppslag, men inte en färdig produkt. Nu är det dags att sätta samman det nya innehållet med din existerande text. Till att börja med behöver du anpassa språket från AI-innehållet, men också fundera över innehållets placering i artikeln och dess flyt.

Ett annat steg var att se till att optimera rubriker och resten av innehållet för SEO. Detta är en del som också är bra att se över, t ex antalet gånger ditt/dina nyckelord nämns, rubrikstruktur och andra grundläggande SEO-faktorer. Här kan det hjälpa att ha en plugin, som t ex Yoast SEO för WordPress, på plats.

Det gick ganska snabbt få till de nya artiklarna, och delarna från det gamla kompletterades väl av AI-innehållet. För egen del brukar jag kopiera över texterna till Notepad och behandla/korra dem på vägen innan jag sedan lägger in dem i WordPress. Det blir som en extra korrektur och kvalitetskontroll, samt ett tillfälle att skriva mer som en människa.

Varför ska du använda AI-content?

Här är tre goda orsaker att använda dig av AI-genererat content:

 • Effektivitet. Som både uppdragsgivare och copywriter/skribent har du mycket att vinna på AI-content. Enligt mig handlar det framför allt om att snabbt få fram relevanta uppslag som sedan kan byggas om till kraftfulla artiklar. Min känsla är att jag snabbt blir bättre på vad jag ska fråga AI, samt vad som behöver göras för att ge innehållet rätt touch. Processen snabbas på enormt, och för mig och andra contentskapare blir det snart en hygienfaktor som krävs för att hänga med.
 • Idéer. AI är väldigt bra på att snabbt generera idéer på vad du ska skriva om, och – i detta fall – vad du har missat att ta upp. Det finns en stor styrka i att generera djupt och grunt AI-content och plocka ut godsakerna till dina texter.
 • Täck upp det du missat. AI fungerar även som en kanonbra backup för att se om du missat något när du skriver om ett ämne. Släng iväg en snabb prompt och matcha det mot din artikel, och chansen är stor att du hittar något värdefullt att lägga till.

  Behöver du hjälp med digitalt content?

  AI-content är en av många saker i en contentmarknadsförares arsenal. I kombination med mänsklig kunskap är AI verkligen något kan maximera ditt innehålls effekt – för att inte tala om att speeda på processerna.

  Vill du ha få hjälp med nytt content, AI eller inte? Då är det bara att ta kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


  Stefan Nordström

  Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

  0 kommentarer

  Lämna ett svar

  Platshållare för profilbild

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *