7 vanliga misstag som kan sänka din hemsida

Publicerat av Stefan Nordström den

7 vanliga misstag som kan sänka din hemsida

I denna blogg pratar jag mycket om bra hemsidor och bra innehåll, men hur är det med motsatsen? Vad kan du råka göra som har riktigt dålig inverkan på din sajt? Kanske så pass att det sänker både din SEO och din användarupplevelse? Här är 7 vanliga misstag!

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Misstag som kan sänka din hemsida – hur många har du varit med om?

7 vanliga misstag i korthet:

 • Bristande responsivitet/ingen responsivitet alls
 • Långsamma laddningstider
 • Slarvigt språk
 • Generiskt/tunt innehåll
 • Dålig sökmotoroptimering
 • Brutna länkar (404)
 • Saknar call to actions (CTA) och andra kontaktvägar

7 vanliga misstag som kan sänka din hemsida

Här är min genomgång av de 7 vanligaste misstagen. Dessvärre är det lättare än många tror att göra dem. Denna sajt har haft flera av problemen, och ibland har det tagit tid för mig att upptäcka det och åtgärda dem.

1. Bristande responsivitet/ingen responsivitet alls

För de som mig som jobbar inom digital marknadsföring är responsiva hemsidor som anpassar sig efter enheten och skärmstorleken en självklarhet. Men trots att WordPress och andra bra CMS funnits lääääänge finns det många sajter som inte funkar som de ska. I många fall kan sajterna se bra ut på en datorskärm, samtidigt som något blir tokigt på mobila enheter. Detta kan sänka din SEO och din användarupplevelse rejält, och kosta affärer och anseende.

2. Långsamma laddningstider

Långsamma laddningstider är ett av de vanligaste problemen med sajter. Många gånger handlar det om stora bilder eller tunga script som gör att du förlorar dyrbara sekunder. Dagens besökare har verkligen inte ett gott tålamod, och en hög laddningstid påverkar även din SEO. Laddningstid är alltså något som verkligen är värt att ha koll på, och optimera så mycket som möjligt.

3. Slarvigt språk

Din sajt är ditt skyltfönster utåt. Jag tror inte att de flesta butiker skulle nöja sig med att ha felstavat, taffligt eller dåligt anpassade reklamskyltar. Men på nätet finns det ganska mycket innehåll av låg kvalitet. Visst, det var säkert billigt och gick snabbt att få plats, men frågan är vad det ger för intryck. I slutändan kanske det kostar mer att ha en sajt full av småfel och slarv än att åtgärda det med hjälp av någon som vet vad den gör?

4. Generiskt/tunt innehåll

Nätet är fullt av likartat innehåll, och det räcker sällan särskilt långt om du vill driva trafik, bygga varumärke och sälja produkter. Kraven är höga, och du måste ha unikt innehåll av hög kvalitet om du vill stå ut i konkurrensen. Många sajter är dessutom väldigt tunna innehållsmässigt, vilket är synd, för ofta finns det mycket att skriva om som både skulle gynna sökmotoroptimeringen och användarupplevelsen.

5. Dålig sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering, ja! Många sajter har långt färre besökare än de skulle kunna ha, till följd av ett bristande eller icke-existerande SEO-arbete. Organisk SEO är ett långsiktigt och ibland kostsamt arbete, men när du får löpande trafik tack vare ditt innehåll vill jag påstå att de är en av de bästa kanalerna för att få nya kunder och bygga varumärke.

6. Brutna länkar (404)

Brutna länkar är en vanlig, men mycket trist användarupplevelse. I takt med att sajter får fler och fler undersidor ökar risken för att du får dem, speciellt om du någon gång migrerar ditt innehåll. Det kan också handla om misstag, exempelvis felstavningar eller tekniska missar. Oavsett orsak är det viktigt att ha kolla på din sajt över tid. Klicka på länkar och titta i Analytics och Search Console. Jag upptäckte t ex en stor mängd felaktiga mejllänkar (förlåt) på denna sajt, tack vare att Analytics visade på en ökad mängd besökare till min 404-sida.

7. Saknar call to actions (CTA) och andra kontaktvägar

Om du vill sälja eller få in leads gäller det att ha bra konverteringspunkter på plats, exempelvis knappar, länkar eller formulär. Konverteringar är en egen vetenskap i sig, och konverteringsgraden kan vara avgörande för din sajts affärsnytta. Trots det har många sajter ganska trötta call to actions på plats, eller i värsta fall inga alls! Dessutom är det bra att ha lämpliga kontaktvägar på plats i allmänhet, då potentiella kunder kan ha frågor, för att inte tala om att besökarna kanske vill berätta för dig om något som inte fungerar som det ska på sajten? Det har hänt mig flera gånger, och jag är tacksam för det.

Behöver du hjälp med din hemsida eller annat digitalt innehåll?

Nu vet du mer om vad som kan gå fel med hemsidor och påverka din SEO och användarupplevelse. Men om du vill göra något åt det och få koll kan det vara bra att ta in en expert på digital marknadsföring. Vill du att jag ska hjälpa till med något? Då tycker jag att du ska höra av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *