7 sätt att skapa engagemang i din digitala marknadsföring

Publicerat av Stefan Nordström den

7 sätt att skapa engagemang i din digitala marknadsföring

När vi pratar om att målsättningar inom digital marknadsföring handlar det ofta om försäljningar eller konverteringar, men borde vi inte ha koll på engagemang också? Är det inte något som värt att sikta på? Enligt mig är det definitivt värt det! Men vad kan du göra för att skapa engagemang i kanaler som webbplatser och sociala medier?

Här är 7 sätt att skapa engagemang i din digitala marknadsföring.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

 • Konsult inom digital marknadsföring/musiker
 • 10 års erfarenhet som in-house och frilansare
 • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
 • LinkedIn | Mail | Instagram

Varför är det viktigt med engagemang?

Som jag sa i inledningen finns det ett stort fokus på konvertering och försäljning, och visst bör det göra det! Men det bör även finnas plats för att eftersträva och mäta engagemang.

7 sätt att skapa engagemang i din digitala marknadsföring

Läser du fort? Här är de 7 tipsen i en lista:

 1. Var relevant för din målgrupp
 2. Utbilda och erbjud ny kunskap
 3. Interagera och skapa diskussion
 4. Använd röriga eller annorlunda format
 5. Skapa interaktivitet och intressanta konverteringar
 6. Tänk på plattformen
 7. Mät engagemanget och optimera vartefter

1. Var relevant för din målgrupp

Ett av de viktigaste sätten att skapa engagemang är att ha koll på sin målgrupps intressen. Om du skriver saker som knyter an hos läsaren och skapar kontakt. Då ökar engagemanget och motiverar läsaren att agera. Det är en av många goda orsaker att få koll på din målgrupp, t ex genom att skapa personas eller på andra sätt få kunskap om den. När du vet mer om vem du skriver för vet du också vad du ska prata om och hur du ska göra det.

2. Utbilda och erbjud ny kunskap

Ny kunskap eller spännande historier utgör ofta bra content. För mig är det alltid ett mål att utbilda läsaren inom relevanta områden för att på så sätt öka engagemanget och bygga varumärkeskännedom. Detta blogginlägg är ett utmärkt exempel. Det kanske inte gör att du anlitar mig på direkten, men om du får behov i framtiden har du förhoppningsvis blivit medveten om att jag finns till och delar mig av min kunskap inom content marketing?

3. Interagera och skapa diskussion

Innehållsskapare kan interagera med läsarna på de flesta digitala plattformarna. Vi som marknadsför oss på t ex sociala medier har mycket att vinna på det. Om det finns heta områden för din målgrupp – våga fråga om dem. Det kan skapa diskussion sinsemellan, och det kan också vara ett tillfälle att problematisera och hjälpa till.

4. Använd rörliga eller annorlunda format

Allt behöver inte vara text och bilder. Tvärtom kan video och andra rörliga format vara precis vad som behövs för att öka engagemanget. Infographics, humor (memes, roliga bilder, etc.) och andra grepp kan förvåna och göra att innehållet står ut i mängden. Ju mer grepp av denna typ du kan få med i ditt content utan att störa läsningen och slutsyftet, desto bättre!

5. Skapa interaktivitet och intressanta konverteringar

Oftast räcker det inte med att ha lockande innehåll som drar besök och views. Om du verkligen vill ha engagemang är det viktigt att sticka ut hakan och ställa direkta frågor, vilket du kan göra både på webben och sociala medier.

Ett bra exempel är att jobba med kreativa Instagram Storys. Det kan t ex handla om att ställa frågor eller be om input. När jag frågar om rätt saker (t ex om mina följare gillar en förvånande upprörande ananaspizza, sann historia) får jag en enorm respons.

Och denna typ av lösningar kan gå att göra på webben också. Under min karriär som digital marknadsförare har många av de företag jag jobbat för haft undersökningar och quiz på sina webbplatser, som både visat sig vara engagerande och säljande.

6. Tänk på plattformen

Som SEO-copywriter blir det ofta så att jag skriver toklånga texter, gärna långt över 1 000 ord. Och det funkar fint på webben så länge jag bryter upp texterna med punktlistor, sammanfattningar och andra element.

Men om du vill engagera på sociala medier, i nyhetsbrev eller på andra plattformar är det ofta ett helt annat game. Du behöver verkligen tänka på formatet, och på vilken enhet din målgrupp tar del av innehållet. Just denna typ av beslut och anpassningar är ett starkt argument för att du ska anlita en digital marknadsförare för att göra jobbet. De vet vad som är viktigt att tänka på, så att ditt innehåll får ett maximalt genomslag.

7. Mät engagemanget och optimera därefter

Engagemang är inte riktigt lika lätt att mäta som försäljning, konverteringar och andra exakta värden. Dels behöver du fråga dig vad som bäst mäter engagemang, dels behöver du hitta bra metoder för att fånga upp datan. Men om du ställer dig frågan ordentligt kan du ofta hitta lämpliga KPI:er (nyckeltal) som du kan följa upp över tid.

På sociala medier kan det t ex vara intressant att följa upp antalet kommentarer. Antal likes/antal följare=engagemang är också en ekvation som ibland tas upp. Du kan även använda samma ekvation fast för antal visningar (ersätt följare med visningar).

Men hur gör du det för en webbplats? Jo, det finns flera olika sätt. Det nya måttet för händelser (event count) i Google Analytics 4 kan vara något som berättar delar av historien, men likt spenderad tid är det ett oklart mått. Sidor per session är ett liknande sätt att mäta engagemang. I slutändan skulle jag ändå förhålla mig kritisk till dessa, även om jag inte är emot att använda dem. För du undrar ju varför besökaren klickar på flera sidor eller stannar längre? Det är nödvändingtvis inte ett positivt tecken (men troligen!).

Behöver du hjälp med engagerande digital marknadsföring?

Kom du hit för att lära dig att skapa engagemang hos dina besökare, eller är du intresserad av att få hjälp? Förhoppningsvis har du lärt dig något nytt, men jag är hur som helst redo att hjälpa dig med vinnande content. Intresserad? Kom i kontakt med mig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Fler inlägg om digitalt content:

15 saker som kännetecknar bra content ->

SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->

20 grymma sätt att få fler följare på Instagram ->

Hur får du till Google AdWords-copy som säljer? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *